22 Януари, 2020 19:24 196 102 22

Какво показва долната граница на кръвното налягане?

  • кръвно налягане-
  • долна граница-
  • кръвоносна система-
  • диастолично кръвно налягане-
  • кръвоносни съдове-
  • сърце

Долната граница на кръвното се счита за ниска когато е 60 или под тази стойност и за висока, когато е над 90

Какво показва долната граница на кръвното налягане? - 1
Снимки: shutterstock

При измерване на кръвното налягане се вземат предвид два параметъра: горно, систолно и долно - диастолично налягане.

Диастоличното кръвно налягане показва налягането в кръвоносните съдове между ударите на сърцето, когато то си почива. Долната граница на кръвното се счита за ниска когато е 60 или под тази стойност и за висока, когато е над 90. Промените в начина на живот, като например загубата на тегло, оказват влияние върху диастоличното кръвно налягане.

Последният показател винаги е много по-малък и се определя при отпуснато състояние на сърдечния мускул. Знаейки какво означават стойностите на долната граница, е възможно да се установят навреме нарушенията в кръвоносната система и да се потърси медицинска помощ.

За какво е отговорна долната граница?

Тази цифра показва доколко гъвкави са съдовете на тялото - от тях зависи тонусът на периферните артерии. За нормални се считат показателите в диапазона 60-90. Ако цифрата е по-голяма или по-малка, това е повод да се свържете със специалист, за да разберете причината за тези отклонения.

Здравето на кръвоносните съдове зависи не само от еластичността на стените им, но и от нормалното функциониране на бъбреците. В края на краищата, тонусът на кръвоносните магистрали се формира благодарение на ренина - вещество, секретирано от бъбреците. А при проблеми с този орган се стига до колебания в стойностите на долната граница. Ето защо, тези колебания често се наричат бъбречни.

Повишаване на стойностите на долната граница може да са причинени от:
- стесняване на артериите на бъбреците;
- хронична бъбречна недостатъчност;
- гломерулонефрит;
- пиелонефрит;
- излишък от натриеви или йодни съединения в организма;
- надбъбречна дисфункция;
- заболявания на щитовидната жлеза.

Но ако и двата показателя на кръвно налягане са повишени, тогава трябва да се търсят проблеми във функционирането на сърцето и кръвоносните съдове.

Понижението на диастолното налягане често се случва поради:
- дехидратация;
- туберкулоза;
- анемия;
- стрес;
- атеросклеротични съдови лезии.

Също така, ниските показатели на тонометъра често се срещат при юношите: растящият организъм не може да се справи с изпомпването на големи обеми кръв. Но в повечето случаи подрастващите израстват този проблем.

Как се проявяват ниските стойности на долната граница?

Симптомите при повишаване или понижаване на бъбречното налягане обикновено остават незабелязани. Можете да разберете за проблема само при измерване на кръвното налягане. Понякога има слабост, мушички пред очите, раздразнителност. Това състояние може да показва преумора или да е знак за понижаване на налягането.

Особено важно е да следят спадовете на налягането тези, които са преживели прединфарктни или прединсултни състояния, както и бременните жени. Промените могат да повлияят неблагоприятно върху кръвообращението на плода.

Ако показателите на кръвното налягане стабилно се различават от нормата или разликата между горния и долния показател е малка, трябва да си направите медицински изследвания. Лекарят ще разбере какви са причините за по-ниското кръвно налягане на пациента и ще назначи курс на лечение.

Кръвното налягане е важен показател за сърдечносъдовата система. Еднакво опасно е и високото, и ниското кръвно налягане. Затова е важно при появата на какъвто и да е проблем да започнете да измервате редовно кръвното си налягане


Поставете оценка:
Оценка 4 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 някой

    197 6 Отговор
    аз имах проблеми с високо кръвно не само долната но и горната граница. проблема се реши с рязко ограничаване на всичко, което има захар. аз пиех около 2 литра кола на ден и ядях много сладки боклуци.
    ако спрете захарта първите 4-5 дни много ще ви боли глава. от 155/100 сега съм с 115/78 и това само след месец без хапчета. дано това е полезно на някой.

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ...

    57 7 Отговор
    В моя случай , и аз имах висока долна граница, около 90-95. От 3 години, имах и разширени вени на единия крак. Ходих на лекар, съдов хирург. Каза, че съм за операция (на вените). Оперирах се, и кръвното ми се възстанови, сега е около 80-85. Подпушените вени, също вдигат долната граница. Моля, имайте го в предвид, и това.
  • 6 12345

    18 6 Отговор
    Какви изследвания трябва да си направя, ако долната граница е стабелно около 55?

    Коментиран от #7, #12, #14

  • 7 кардиолог

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "12345":

    Никакви
  • 8 Телефончету

    4 4 Отговор
    Нито кола, нито кекс, нито сладки.. но не може без хапчета, защото при викна организма...!
  • 9 талибан

    17 23 Отговор
    А какво става, ако долната граница е по-висока от горната?
  • 10 ссс

    59 7 Отговор

    До коментар #1 от "някой":

    Аз пък имах 110 пулс в покой, обикалях по лекари, всеки ти казва стрес и ти изписва хапче. Да, ама от тези хапчета се чувствах като пенсионер понеже те намаляват кръвообръщението и уринирането ти е като на някой с простатни проблеми. Всеки лекар дава хапче, макар че изрично питах за режими на хранене, за начин на живот, за алтернативи. Зарязах хапчетата, започнах леки упръжнения, премахнах полуфабрикатите със сол и захар, газирани напитки и др., настроих се така, че да се радвам на природата и на всеки ден, да изляза и да работя в градинката, да усещаш позитивната енергия и да не обръщаш внимание на мрънкачите и депресираните хора около теб. Сега пулсът е в нормите, усещането е хубаво, едно свежо утро те изпълва с енергия, а не ставаш като парцал препил, препушил, хранещ се посред нощите с боклуци и на който целият му живот е гадост и мизерия, основание за оплакване, а реално нулеви действия да си подобриш живота и положението. Всичко е до нагласа и малко късмет.
  • 11 Спомени има и ще има, но в един момент..

    23 4 Отговор
    Всичко забравяш..! Като те лепнат един куп болести и нагласа не помага и утрото не помага и ,, копирането,, не помага, особено на възрастен човек...! (Върви тежко като танк и съжалява, че се е родил...!)
  • 12 Просто профилактично

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "12345":

    Консултирай се с добър кардиолог . Може да се касае за разширена камера на сърцето , и изтъняване на сърдечната стена .
  • 13 Спиро

    12 15 Отговор
    Кръвното наблЕгане е равно на редовно лЕгане...с млада булка у кревато. Ама тъй шавне и кога булката е чужда!
  • 14 Медик

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "12345":

    Изследвай холестерол , консулт с кардиолог и нефролог .
  • 15 Медика на едни дава уж,, добри съвети,,

    4 2 Отговор
    А други ги съсипва.! (Боже опази от такива,, медици,,..!)

    Коментиран от #17

  • 16 Стига

    0 6 Отговор
    бе,хипохондрици!
  • 17 Медик

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "Медика на едни дава уж,, добри съвети,,":

    А сега ми кажи как съсипах човека , като го посъветвах да изследва холестерол , да направи консулт с кардиолог и нефролог ?
    В Бг. май всички започнаха да разбират от медицина ...

    Коментиран от #18

  • 18 А ти знаеш

    3 4 Отговор

    До коментар #17 от "Медик":

    Само диагнозата,, хипохондрик,, ще се окаже, че аз май повече поназнайвам от медицина а ти се сещаш от други работи...!

    Коментиран от #20

  • 19 devil

    4 2 Отговор
    Moderatora zashto mi triesh komentara ne razbrah ,obidih li nyakogo ili pisah necenzorno ili neshto drugo ili nykoi nee na KEF neshto viziram teb ,cakam otgovor BLAGODARYA PREDVARITELNO .
  • 20 Медик

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "А ти знаеш":

    Познаваш , на баба си килотите ...

    Коментиран от #21

  • 21 И ти ги познаваш

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Медик":

    Бабо..!

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.