Last news in Fakti

26 Януари, 2020 09:12 6 770 12

Хората не припарват на този остров, защото...

Хората не припарват на този остров, защото... - 1
Снимка: Shutterstock

Остров Puffin е необитаем остров, който се намира в Исландско море и е частна собственост. Територията му е малка и никога не остава без внимание.

Островът е едно от най-известните места за наблюдение на птици, пише pochivka.blitz.bg. Хора от целия свят се стичат в близост до него, за да зърнат стотици редки морски пернати, които са се заселили на малкото кътче суша. Размерът му е около 28 хектара, а максималната височина - 56 метра над нивото на морето.

Разположен е до остров Ангсли, най-близкото населено място е град Бомарис.

Островът е кръстен така в чест на обитаващите го тъпоклюни кайри - на английски птиците се наричат puffin.

Хората не припарват на този остров, защото...
Снимка: Shutterstock

От VI в. до XII в. на Puffin е имало манастир, чиито останки днес могат да бъдат видени на брега.

За да стигнете до острова, първо трябва да летите до Бондон, след това на влак или отново на самолет до Ливърпул, после на автобус или на кола под наем (около три часа и половина път) до Бомарис.

Оттам до острова може да стигнете с лодка, ако се договорите с някой от местните жители. Или пък може да използвате някой от неголемите круизни плавателни съдове, които обикалят наоколо.

Хората не припарват на този остров, защото...
Снимка: Shutterstock

Но дори и да доближите Puffin, не може да слизате там - островът е частен. Разрешено е единствено да разглеждате птиците с бинокъл от лодка.

Островът се намира под специалната закрила на Европейския съюз за охрана на дивите птици. Всеки ден учените пристигат там, за да проверят дали местните крилати обитатели са добре.

Там могат да бъдат видяни атлантическите кайри, в чест на които е наречен и самият остров. Ще ги познаете по ярко червените клюнове. Те ходят по земята на групи, или пък се носят над водата със скорост до 80 километра в час. Могат и да се потапят под водата в търсене на риба и да задържат дъха си за минута. На острова живеят и корморани, а също и гагарки - птица от семейство кайпрови.

Ако имате късмет, над вас ще прелети и полярна чайка - малка, бяла птица. Обикаляйки около острова, ще срещнете делфини и тюлени, които обитават тези места.

Някои от туристите се отдават на дайвинг около острова, тогава може да станете обект на закачки от страна на подводните животни, които често плуват плътно до аквалангистите.

Хората не припарват на този остров, защото...
Снимка: Shutterstock

"Докато плувате от Бомарис и наблюдавате студената, местна природа, скалистите пустинни брегове, на които тук-там се виждат къщи и изведнъж виждате този остров, буквално осеян с всякакви птици. Сякаш имат там някаква многобройна среща и причина да са точно там", разказва Джейм Донъли, фотограф - любител.

Хората не припарват на този остров, защото...
Снимка: Shutterstock

"Прекарахме край бреговете на Puffin няколко часа, на следващия ден пак и аз направих куп отлични кадъра. Това е наистина уникално място в дивата природа, където може да наблюдавате такова огромно количество морски птици", допълва той.

Хората не припарват на този остров, защото...
Снимка: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Буков

    8 3 Отговор
    А собственикът на острова, освен да плаща данъци, с какво друго се занимава?
  • 3 BG Туриста

    7 8 Отговор
    Къв частен бее отивам след Greece с палатката и останалите кренвирши и изкарвам 7 дни ше минкае некой нещо ама...
  • 4 Ivan S

    7 0 Отговор
    "първo трябвa дa лeтитe дo Бoндoн, cлeд тoвa нa влaк или oтнoвo нa caмoлeт дo Ливърпул, пocлe нa aвтoбуc или нa кoлa пoд нaeм (oкoлo три чaca и пoлoвинa път) дo Бoмaриc." Та къде е тоя Бондон дето почва пътешествието?
  • 5 боцмана

    8 2 Отговор
    Не е като на нашите островчета , огъня , тенекията с миди , ракии и бири колкото поеме дивашката компания. След тях , черупки , строшени бутилки , кенчета , пластмасови бутилки и какъвто още боклук ти дойде наум. Просто разлика в ценностите.
  • 6 6825

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Толкова неграмотно пишеш, срамота е ... Модераторите, трийте ги такива, моля.

    Коментиран от #7

  • 7 Буков

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "6825":

    Ами научил криво-ляво човекът буквите, някой му пуснал коммпютъра и нашия блъска ли блъска по клавишите. Интресно и на какво отгоре има самочувствие да си показва неграмотния сурат?
  • 8 мечо

    3 3 Отговор
    какво лошо сам казал че птиците приличат на нино динов вав моцуните все едно е тои самоче арестуван защтото няма раце както са птиците просто лека шега закачка а вие ме нападате не сам неграмотен просто нямам време да тарся всяка буква лек ден и дано да сте щастливи и здрави приятели
  • 9 Глог

    7 0 Отговор
    Ако беше в територията, управлявана от винету, на този остров щеше да има резиденция на доган.
  • 10 Да бе частен

    3 0 Отговор
    Тоз печели пари. Не е честно. Пари всичко е заради парите.
  • 11 Фейсбук

    3 0 Отговор
    Не припарват, защото нямат пари, но е красота...!
  • 12 Гост

    1 2 Отговор
    Не ви и трябва.... Скоро ще потъне.