От известно време учени и медици, говорят за кайсиевите ядки, като за новата суперхрана, изтъквайки техните противоракови свойства. Въпреки това, горчивите ядки на кайсията могат да бъдат и много опасни за здравето заради съединение, което се превръща в цианид, щом попадне в организма.
Кайсиевите ядки съдържат фибри, протеин и високи количества полезни мазнини. Те са с високо съдържание на есенциални мастни киселини (омега-6 и омега-3 мастни киселини), които са от основно значение за здравето, а също така са богати и на витамини и минерали.
В различни изследвания и проучвания, правени през годините, учени описваха кайсиевите ядки като средство, което може да помогне в борбата с раковите заболявания. Според тях, съединението амигдалин, което се намира в ядките на кайсията, може да помогне в борбата с раковите заболявания.
Въпреки това, то крие смъртоносна опасност. Когато попадне в човешкия организъм, амигдалинът се преобразува в цианид. Всеизвестно е, че това химическо съединение е отровно и може да убие човек.
Ново изследване, проведено от екип от университета „Тургут Йозал” в провинция Малатия, източна Турция, сега дава нови доказателства, в подкрепа на твърдението, че кайсиевите ядки унищожават рака.
Изследванията, ръководени от ректора на университета д-р Айсун Бей Карабулут, са затвърдили идеята, че кайсиевите ядки могат да помогнат при лечението на някои заболявания, включително рак. Според проучването, горчивите ядки съдържат вещества, унищожаващи раковите клетки, като същевременно помагат за обновяване на здравите клетки.
Тези разкрития дават надежда на милиони пациенти от целия свят, диагностицирани с рак .
Изследванията на д-р Карабулут започнали преди няколко години и след няколко успешни теста, университетът е получил патент, издаден от Турския патентен институт, за производството на хранителни добавки с пребиотичен екстракт от кайсия.
Ръководителят на изследването заявява, че по време на производствения процес на добавката ядките преминават през процес на детоксикация, за да се премахне опасният ефект за здравето.
"По време на производството ние гарантираме да запазим активните антиоксиданти, които са полезни за здравето, и да се отървем от цианида в горчивите кайсиеви ядки. Този продукт би бил полезен и за предотвратяване на рака", обяснява той.
Карабулут добавя, че новият продукт доказано помага за намаляване на стреса.
Лекарите от турския университет разработват и други продукти от кайсиеви ядки като например козметика за борба със стареенето на кожата, а приходите от научните им разработки и патенти ще бъдат предназначени за стипендии на техните студенти.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 100Ю
Коментиран от #3, #4
17:25 24.01.2020
2 висок
17:36 24.01.2020
3 Ейййййй
До коментар #1 от "100Ю":
Оххх Баце...-защо ме настьпи по мазола за кайсиевата ракия бе...Свьрши тя милата-изсмукахме я с тате.Яз му викам,че 130 кила ще е малко за зимата-он ми вика,че щел да пие по-малко тая година.Те ти сега мька-свьрши...още на атанасов ден.Ами февруари ,март,април-как ше я караме незнам.Викам му на дьртия а стига си налива бе-щеше по палко да люскаш -а он ручи и вика че това му е последното канче-абе дьрт мискинин.Добре че баджанака вика че има още дватрийсе кила та ще устискаме и февруари.И вино малко ми остана-я има 40 кила я не...Абе тая година сме си трагедия Баце.Тиквочо и свинките изтепа за бахура и сланинката а сега и кайсиевата свьрши-абе мани го тегло си е...Накьде отва тоа свет незнам-ама не е на убаво..Коментиран от #6
17:38 24.01.2020
4 Жеката
До коментар #1 от "100Ю":
Кайсиева ракийка мммммммм елексир е-божи дар.А на 3 му завиждам ,нищо че вече са я изпили-да им е слатко.Че 130 литра си е цяло богатство17:50 24.01.2020
5 Васко Джибрата
19:11 24.01.2020
6 Луд
До коментар #3 от "Ейййййй":
Да ти е жив и здрав баща ти и дълги години да си пиете.И си много прав ,че това 100 кила ракия и 300 кила вино си е немотия в България.Особенно ако двама в къщата пият.00:18 25.01.2020