Last news in Fakti

24 Януари, 2020 17:10 8 064 6

Тези ядки пазят от рак

  • кайсии-
  • ядки-
  • кайсиеви ядки-
  • рак-
  • ракови клетки-
  • лекарство-
  • хранителна добавка-
  • турция-
  • тургут йозал

В тях се съдържат вещества, които унищожават раковите клетки и помагат за създаването на здрави

Тези ядки пазят от рак - 1
Снимки: shutterstock

От известно време учени и медици, говорят за кайсиевите ядки, като за новата суперхрана, изтъквайки техните противоракови свойства. Въпреки това, горчивите ядки на кайсията могат да бъдат и много опасни за здравето заради съединение, което се превръща в цианид, щом попадне в организма.

Кайсиевите ядки съдържат фибри, протеин и високи количества полезни мазнини. Те са с високо съдържание на есенциални мастни киселини (омега-6 и омега-3 мастни киселини), които са от основно значение за здравето, а също така са богати и на витамини и минерали.

В различни изследвания и проучвания, правени през годините, учени описваха кайсиевите ядки като средство, което може да помогне в борбата с раковите заболявания. Според тях, съединението амигдалин, което се намира в ядките на кайсията, може да помогне в борбата с раковите заболявания.

Тези ядки пазят от рак
Снимки: shutterstock

Въпреки това, то крие смъртоносна опасност. Когато попадне в човешкия организъм, амигдалинът се преобразува в цианид. Всеизвестно е, че това химическо съединение е отровно и може да убие човек.

Ново изследване, проведено от екип от университета „Тургут Йозал” в провинция Малатия, източна Турция, сега дава нови доказателства, в подкрепа на твърдението, че кайсиевите ядки унищожават рака.

Изследванията, ръководени от ректора на университета д-р Айсун Бей Карабулут, са затвърдили идеята, че кайсиевите ядки могат да помогнат при лечението на някои заболявания, включително рак. Според проучването, горчивите ядки съдържат вещества, унищожаващи раковите клетки, като същевременно помагат за обновяване на здравите клетки.

Тези ядки пазят от рак
Снимки: shutterstock

Тези разкрития дават надежда на милиони пациенти от целия свят, диагностицирани с рак .
Изследванията на д-р Карабулут започнали преди няколко години и след няколко успешни теста, университетът е получил патент, издаден от Турския патентен институт, за производството на хранителни добавки с пребиотичен екстракт от кайсия.

Ръководителят на изследването заявява, че по време на производствения процес на добавката ядките преминават през процес на детоксикация, за да се премахне опасният ефект за здравето.

"По време на производството ние гарантираме да запазим активните антиоксиданти, които са полезни за здравето, и да се отървем от цианида в горчивите кайсиеви ядки. Този продукт би бил полезен и за предотвратяване на рака", обяснява той.

Карабулут добавя, че новият продукт доказано помага за намаляване на стреса.

Лекарите от турския университет разработват и други продукти от кайсиеви ядки като например козметика за борба със стареенето на кожата, а приходите от научните им разработки и патенти ще бъдат предназначени за стипендии на техните студенти.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 100Ю

    46 0 Отговор
    А кайсиевата ракия те прави приятел с цялото село!

    Коментиран от #3, #4

  • 2 висок

    22 0 Отговор
    Витамин В-17... четете. Още от 1957 г е известно как се преборват повечето форми на рак!
  • 3 Ейййййй

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "100Ю":

    Оххх Баце...-защо ме настьпи по мазола за кайсиевата ракия бе...Свьрши тя милата-изсмукахме я с тате.Яз му викам,че 130 кила ще е малко за зимата-он ми вика,че щел да пие по-малко тая година.Те ти сега мька-свьрши...още на атанасов ден.Ами февруари ,март,април-как ше я караме незнам.Викам му на дьртия а стига си налива бе-щеше по палко да люскаш -а он ручи и вика че това му е последното канче-абе дьрт мискинин.Добре че баджанака вика че има още дватрийсе кила та ще устискаме и февруари.И вино малко ми остана-я има 40 кила я не...Абе тая година сме си трагедия Баце.Тиквочо и свинките изтепа за бахура и сланинката а сега и кайсиевата свьрши-абе мани го тегло си е...Накьде отва тоа свет незнам-ама не е на убаво..

    Коментиран от #6

  • 4 Жеката

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "100Ю":

    Кайсиева ракийка мммммммм елексир е-божи дар.А на 3 му завиждам ,нищо че вече са я изпили-да им е слатко.Че 130 литра си е цяло богатство
  • 5 Васко Джибрата

    13 2 Отговор
    Язе вода не пием, от ...нема .Саде ракийца.
  • 6 Луд

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ейййййй":

    Да ти е жив и здрав баща ти и дълги години да си пиете.И си много прав ,че това 100 кила ракия и 300 кила вино си е немотия в България.Особенно ако двама в къщата пият.