Last news in Fakti

29 Януари, 2020 14:53 9 070 7

Разкриха коварна особеност за мандарините

  • мандарини-
  • опасни-
  • здраве-
  • здравословно хранене-
  • здравословно

Въпреки че се смята за изключително полезен плод, мандарината има една коварна особеност

Разкриха коварна особеност за мандарините - 1
Снимки: Shutterstock

Мандарините, подобно на останалите цитрусови плодове, са считани за здравословни. Но всичко е полезно в умерено количество. Това припомни професор, доктор на медицинските науки, имунологът-алерголог Андрей Продей.

Дървото на мандарината е от семейство Седефчови (Rutaceae) и представлява малко вечнозелено субтропично плодово дръвче. Има тъмнозелени блестящи листа, а негова родина е Югоизточна Азия и по-специално земите на днешен Китай и Виетнам. Името на мандарините идва от едноименните висши китайски сановници, които се отнасяли с изключително уважение към този плод.

Редовното хапване на цитруси и най-вече мандарини защитава от развитие на деменция и когнитивни нарушения. Мандарините са отлично средство за защита на сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и диабет тип 2, сочат данни от актуални изследвания.

Разкриха коварна особеност за мандарините

Съдържащият се витамин А в мандарините е нужен за имунната система и полезен за очите, а бромът е важен за нервната система. Любопитно е обаче, че мандарините имат една коварна особеност.

При хора, склонни към алергични реакции, мандарините могат да причинят неприятни последици. Цитрусовите плодове са храни, които са алергени сами по себе си. Човек, който е алергичен към цитрусовите плодове, бързо ще усети това.

"Въпросът е не само в това, че самите цитрусови плодове са силно алергенен продукт. Съставът им, особено на мандарините, се отличават с това, че включва вещества, които могат да причинят така наречената псевдоалергична реакция", обяснява алергологът.

Разкриха коварна особеност за мандарините

Плюс това, цитрусовите плодове, особено мандарините, съдържат вещества, които предизвикват така наречената псевдоалергична реакция - това е реакция, зависима от дозата, тоест ако изядете 1-2 мандарина - нищо няма да ви се случи, но ако човек има например, атопичен дерматит, по-вероятно е да получи обостряне на основното заболяване", предупреди лекарят.

Голям процент от хората имат такива реакции: 15-20% от децата страдат от това, добавя още той.

"Следователно дозата има значение при децата. До 3-годишна възраст мандарините изобщо не трябва да влизат в диетата им: може да дадете на детето да ги опита, но не и да му давате да яде редовно, защото има големи рискове от развитие на алергични реакции", заяви Андрей Продей.

Хората често ядат цитрусови плодове заради витамин С. Но този витамин се намира в някои други храни в много по-големи количества.

„100 грама мандарини съдържат около 44% от дневната доза витамин С. 100 грама пипер съдържа 300% от дневната норма. По-лесно е да ядете 35 грама бял пипер и да си осигурите дневна доза витамин С, отколкото да ядете 250 грама мандарини, които може да ви докарат алергична реакция “, заключи Андрей Продей.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пущиняк

    43 6 Отговор
    От ракията никой-ама никой не е развил алергия.
  • 2 Ххх

    35 1 Отговор
    "Дрън, дрън, ярина" както казваше Петър берон на времето. Това съдържала, онова съдържала, а с какви препарати пръскат цитрусовите плодове да са трайни и свежи - нито думичка. А посочените препарати дали са безвредни ?

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 фен на герб

    16 1 Отговор
    А аз се чудех от какво толкова съм оглупял, та само за герп гласувам. То било от мандарините.
  • 5 Има едни мандаринки

    5 2 Отговор
    Които много рядко ги намирам на пазара, те са много вкусни и истински и сочни и сладки...!
  • 6 ХА ДЕ

    11 1 Отговор
    ЩО Е ТУЙ «БЯЛ ПИПЕР» И « ИМА ЛИ ПОЧВА У НАС?»
    НИЕ РУПАМЕ ЗЕЛЕН,ЧЕРВЕН
  • 7 знаещ

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    Ами използват се препарати на основата на парафини и мастила, за да се запечатат порите и се подобри търговския вид. Въпреки всичко, мандарините дават голяма фира и когато си купувате, избирайте плътни, ''тежки'' плодове. Ако продавачите не ви дават сами да си изберете плодовете-не купувайте. Това важи и за портокалите. много често има листа сред мандарините и портокалите...това е трик, който искат да ви убедят че са пресни...Листата са много трайни, издържат много дълго време докато започнат дапожълтяват