9 Февруари, 2020 13:14 9 599 17

Това беше най-бляскавият курорт на СССР, а сега го обитават бездомници (СНИМКИ)

  • курорт-
  • спа-
  • спа курорт-
  • почивка-
  • блясък-
  • комунизъм-
  • ссср

Цхалтубо в Грузия е бил един от най-посещаваните курорти преди повече от 30 години, но нещата се сриват след падането на комунизма

Това беше най-бляскавият курорт на СССР, а сега го обитават бездомници (СНИМКИ) - 1
Снимки: Shutterstock

Цхалтубо някога е бил луксозен спа курорт с близо 20 хотела, в които се предлагали различни услуги за почивка и релакс. Днес повечето от тях са изоставени, но коридорите им не са толкова празни, колкото може да се очаква.

Съветските работници идвали в Цхалтубо, Грузия, за да си починат и да се освежат. Тук комунистическият елит се забавлявал. Дори Сталин имал своя лична баня. Всъщност целият курорт е построен по желание на диктатора, който вярвал, че минералните извори имали лечебни сили.

Това беше най-бляскавият курорт на СССР, а сега го обитават бездомници (СНИМКИ)

Разхвърляните по земята медицински документи показват, че съветските граждани идвали в Цхалтубо, за да търсят и помощ от медици за болежките си. След като СССР се разпада през 1991 година, санаториумите обаче затварят врати. От тогава те се рушат.

Но Цхалтубо не е напълно изоставен от хората. През 1993 година, когато Грузия вече се е отделила от СССР, близо 200 хил. души напускат размирният район на Абхазия. Някои намират подслон в санаториума.

Това беше най-бляскавият курорт на СССР, а сега го обитават бездомници (СНИМКИ)
Това беше най-бляскавият курорт на СССР, а сега го обитават бездомници (СНИМКИ)

"Когато хиляди хора бяха принудени да си тръгнат от Абхазия, ни беше казано, че можем да използваме всички изоставени сгради – училища, градини, хотели, санаториуми. Мислехме си, че до месец – два ще се върнем у дома. Мислехме си, че сме просто гости в тези сгради“, разказва Лейла Ашорида пред BBC.

Според проучване близо 5000 души живеят в Цхалтубо. Те са там от близо 27 години.

"Никой не живееше тук, когато хотелите затвориха. Само мигрантите идваха. Полага ни се една стая на семейство. Има прекалено много мигранти и много малко място“, обяснява Мака Немтсваридзе.

Това беше най-бляскавият курорт на СССР, а сега го обитават бездомници (СНИМКИ)

Санаториумите са построени още през 60-те години на миналия век, а днес около 60 души живеят там. Мака е една от тях. Тя е майка на три деца и получава помощи от държавата – едва 100 долара на месец.

"Децата имат нужда от толкова много неща, а аз нямам пари да им ги купя. Очите ми се насълзяват... не мога да говоря. Не мога да си позволя дори да си купя лекарства. Имаме толкова много заеми."

Това беше най-бляскавият курорт на СССР, а сега го обитават бездомници (СНИМКИ)



Сега правителството на Грузия иска да превърне Цхалтубо в туристическа атракция. Но за това трябва да намери нов дом на всички онези хора, за които изоставеният спа курорт е дом. Някои вече са били преместени, но 1100 все още чакат новите си домове.

Туризмът бавно започва да се развива отново в Цхалтубо, а бизнесите се надяват да спечелят малко повече пари заради старата слава на курорта. Правителството планира да вложи още милиони в реновацията на изоставените сгради. Но до тогава, по-голямата част от града ще остане една реликва от съветската история и дом за бездомните.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много хубаво изглежда

    45 8 Отговор
    Поне им е луксозно
  • 2 jo hustan

    21 54 Отговор
    Преди 30г пак са ходели там бездомници, така,че е без значение.
  • 3 Усмивката

    79 9 Отговор
    Напомня за България.Но разликата е че тук война не е имало.
  • 4 стоян георгиев

    29 34 Отговор
    снимките са показателни какво прави демокрацията в преход-разруха.
    но това да не е проблем, трябва да предпочетем демократичната разруха, пред тоталитарното построено,макар и полезно
  • 5 Монгола

    40 11 Отговор
    Грузите без Русия се е това, полу разпад следван от тотален разпад
  • 6 Сибирски анадолец

    14 47 Отговор
    Чест прави на Грузия, че се опълчи на едни диваци, системно гормозещи съседите си... По тоди начин Грузия скъса с миналото си и изчисти двора от петата колона, а за непросветените, грузинците са в невиждан икономически подем. Слава на Европа

    Коментиран от #7, #14

  • 7 Сибиряка

    32 5 Отговор

    До коментар #6 от "Сибирски анадолец":

    А каквъв го ядоха грузите само за 5 дни август месец 2008 г на 6-тия зен дигнаха бялото знаме в Тбилиси
  • 8 Генчо

    10 28 Отговор
    Които е скъсал с Руснаците , винаги е печелелы само нишите тъпаци 75 г им целуват задвиците, Резултата е ясен , на БРАТЯТА БЪЛГАРИ 3 пъти по скпа газ, отколкото на фашистите. Да ти таковам аз такива БРАТЯ ,че и сестрите. Срамота
  • 9 И тебе ли въвлякоха в тази краста..

    16 0 Отговор
    Стана ми доста гадно от тази сграда, минало, настояще, все неща, които не те карат да, вярваш в,, доброто,,...! (От песимиста. вече..!)
  • 10 ПЕНКО

    24 4 Отговор
    КАКВО ОЩЕ УНИЩОЖИ "ПОБЕДИЛИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ"- ... ЗАВОДИТЕ ;РАБОТНИТЕ МЕСТА; ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО; СУПЕРОБРАЗОВАНИЕТО; КОЛЕКТИВНИЯ ДУХ НА ЗАВЛАДЕНИТЕ НАРОДИ ; ДОСТОЙНСТВОТО НА ТРУДУЩЕТУ СЕ ; СЕЛСКОТО СТОРПАНСТВО И СЕЛАТА -ЕЛИТА НА БЪЛГАРИЯ И ГРУЗИЯ !?!?!?!? НО ДНЕШНИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ Е ПРОИЗВЕДЕН ОТ- БАНКОВИЯ- ЕВРЕЙСКИ -СЕМИТСКИ - ЦИОНИСТКИ -ПИЛИГРИМСКИ -ДОЛАРОВ ДИКТАТ И ГРАБЕЖ , А НЕГРИ И ДРУГИ /НО НЕ ЕВРЕИ/ ЗАГИВАТ ПО СВЕТА В ЗАЩИТА "НАЦИОНАЛНИТЕ ИМ ИНТЕРЕСИ " ---...АУШВИЦ;ДАХАУ; И ЖЪЛТАТА ЗВЕЗДА ... -НО ТЕ СА ГЕНИИТЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО И ГО ДЪРПАТ НАПРЕД ...-ЗАЩО ИМ Е -НАРОДИТЕ ДА ГИ МРАЗЯТ И ДА ЖЕЛАЯТ ДА ГИ ИЗБИВАТ ??? ДАЛИ ЗА ТОВА ,ЧЕ СА СОБСТВЕНИЦИ НА ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ НА САЩ !?!?!?
  • 11 ПЕНКО

    22 4 Отговор
    МАЛКА ДРИСЛО - КАКВО ЛИ СИ МИСЛИ ДЯДО ТИ ЗА КРЕТЕНСКОТО ТИ ГЪЗОЛИЗАНЕ !!! У НАС КАПИТАЛИЗМЪТ НА ЕВРЕИТЕ ОТ САЩ УНИЩОЖИ 1400 ПРОИЗВОДСТВЕНИ ЕДИНИЦИ -ПРЕДПРИАТИЯ / ПО ДИКТАТ НА САЩ -ЧРЕЗ КЬОРАВИЯ РАН- РАТ / !!! ЗАЩО И В ГРУЗИЯ Е УНИЩОЖИЛ НЕЩО СУПЕР ГОТИНО И ПОЛЕЗНО ...А КУРВО ЖУРНАГЪЗТИЧЕСКА ??????????????
  • 12 Гошо

    0 8 Отговор
    Слава на братска Росия и велика България и Герберите
  • 13 ссср

    20 5 Отговор
    Плодовете на демокрацията , така е и в България всичко хубаво създадено през комунизма го унищожи краварската демокрация. А имахме курорти за чудо и приказ сега нашето черноморие го посещават предимно бедняците и упадъка на демократична европа.
  • 14 гост

    9 5 Отговор

    До коментар #6 от "Сибирски анадолец":

    Затова сега тънат в разруха и мизерия като тебе и краварчетата в булгаристан. Освен пред компютъра да висите друго не можете да си позволите .
  • 15 СОФЧО

    12 0 Отговор
    То и при нас е така
  • 16 wgw

    22 3 Отговор
    Почти същото нещо може да се види и на вили Костенец, минералната баня, балнеологичния център, открития басеин. ..... следствие на алчност, безстопанственост и беднотия. Честита демокрация!!!
  • 17 Леонид Брежнев

    5 2 Отговор
    Интересна статия - благодаря ви