3 088 14

Рецепта на деня: Пържен свински дроб с лук

Крехък и сочен

Рецепта на деня: Пържен свински дроб с лук
Снимка: Shutterstock

Пърженият свински дроб е вкусно ястие, но често при приготвянето му се допускат грешки и той става твърд и сух. За да получите крехък и сочен черен свински дроб, трябва да го нарежете на филийки, които предварително се накисват в прясно мляко, задължително да се готви под капак и солта към него да се добави накрая, малко преди да е напълно готов, пише bistro.bg. Ето как да приготвите перфектния пържен свински дроб:

Необходими продукти:

1 кг свински дроб

1,5 ч.ч. прясно мляко

1/2 ч.ч. бяло вино

1 ч.ч. вода

1 ч.ч. олио

4 с.л. брашно

1 ч.л. черен пипер

1 с.л. сол

4 глави лук

Начин на приготвяне:

Измийте дроба и го нарежете на филии с дебелина около 2 см. Сложете го в дълбока купа и го залейте с прясното мляко. Оставете да преседи 1-2 часа.

Нарежете лука на полумесеци. Колкото по-едри са парчетата, толкова по-добре. При готвенето лукът омеква и парчетата се свиват. Задушете в половината мазнина, докато стане златист.

Извадете филийките и ги отцедете. Останалото мляко излейте. Сипете брашното в плоска чиния и го смесете с прясно смлян черен пипер. Овъргаляйте всяко парче дроб в него. Вместо бяло брашно може да използвате царевично или галета.

Сипете олиото в дълбока касерола и го загрейте. Щом температурата стане достатъчно висока, сложете парчетата дроб да се изпържат, като ги обръщате от всяка страна. Пържи се съвсем за кратко, като при разрязване трябва вътрешността му да е леко розов. След като дробът пусне малко от своя сос, добавете виното.

Поднесете с гарнитура от картофено пюре.

Към готовия дроб добавете лука. Овкусете със сол и разбъркайте добре. Преди да махнете от котлона добавете няколко малки парчета сланина за допълнителен аромат.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 мечо

    6 2 Отговор
    точно това готви жената днес щте едем всички хубава храна

    Коментиран от #4

  • 2 Johansson

    4 6 Отговор
    Продавам хляб втора употреба, давам дъвки под наем.

    Коментиран от #9, #10, #11, #12

  • 3 Ердоган

    2 1 Отговор
    Мммм, че вкусно! Свинското е най-вкусното месо на света! У нас съм скрил 3 пръчки суджук и 5 с бахур!
  • 4 Мечето

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Здравей Мечо! Момчетата дето ти взеха 3500 евро, 1700 лева, и лаптопа, ти пращат много поздрави! Те нямали на да ти ги взимат, ама като видели какъв си будала, си рекли," грехота е да не му ги вземем"! Та пращат ти много поздрави, и казаха да научиш азбуката и граматиката! Лек ден!
  • 5 Tate

    0 0 Отговор
    Прасето е най-добрият приятел на човека
  • 6 Лудетина

    1 2 Отговор
    Отврат

  • 7 СЗО

    1 0 Отговор
    Внимавайте дроба да не е от гр. Чумен!
  • 8 Свиня не

    1 2 Отговор
    В никакъв случай, алергия...! (Само при вида на това нещо, стана ми гадно..!)
  • 9 А аз лайна

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Johansson":

    Така, без пари...!!
  • 10 скептик

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Johansson":

    А входа и изхода на стомашно чревния си тракт даваш ли ги под наем като гараж?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.