Last news in Fakti

20 Февруари, 2020 16:52 77 767 13

Защо имам нисък пулс, а високо кръвно?

  • кръвно налягане-
  • високо кръвно-
  • ниско кръвно-
  • пулс
Защо имам нисък пулс, а високо кръвно? - 1
Снимка: Shutterstock

Честотата на пулса показва честотата на сърдечните съкращения, т.е. колко удара прави сърцето за една минута. За нисък пулс лекарите приемат по-малко от 60 удара в минута, като това състояние се нарича брадикардия.

Какви са нормалните стойности на кръвното налягане и пулса?

Артериалното налягане се счита за повишено ако е над 130/80, а особено високо е с показатели над 170/100. При състояние на високо кръвно налягане с нисък пулс възниква дефицит на кръвоснабдяването в главния мозък и други вътрешни органи.

Особено рисково е за възрастни хора със слаби кръвоносни съдове. Въпреки това, високото кръвно налягане наред с нисък пулс невинаги означава патология, но ако все пак възникне при здрав човек, той трябва да се обърне към специалист.

Защото, ако пулсът падне до 30 удара в минута, човек ще изгуби съзнание и може да се наложи да му окажат първа помощ.

При хипертониците понижаването на пулса може да се случи в условия на рязка смяна на температурата в околната среда. Например при излизане на улицата през студените зимни дни. Подобно състояние може да възникне и при хора, страдащи от хронична умора и повишено натоварване на организма.

При тези обстоятелства обаче едновременното повишаване на кръвното налягане и понижаване на пулса са временно състояние. Ако обаче 3-4 пъти на ден измервате кръвното и то е високо, а пулсът нисък, това вече може да говори за патологични причини.

Ето кои са те:

Рефлекс на Кушинг. Това състояние е резултат от реакцията на организма към повишеното вътречерепно налягане. За да предотврати прекалено високо налягане в черепа, организмът изпраща сигнали към сърцето, забавящи честотата на сърдечните съкращения. Рефлексът на Кушинг е особено опасно състояние, сигнализиращо за оток на главния мозък. Ако вътречерепното налягане е много високо по тази причина, мозъкът може силно да пострада, като за човека възниква реална опасност за живота му. Рефлексът на Кушинг може да възникне по следните причини:

- тумор в главния мозък;

- сътресения на мозъка;

- хипоксия;

- менингит;

- инсулт;

- кръвоизлив в мозъка.

Проблеми със сърдечната проводимост. Сърцето има своя собствена електрическа система. Ниската честота на пулса понякога се явява индикатор за проблем с тази система във връзка с увреждания, образуване на белези, сраствания или пренапрежение на тъканите на миокарда. Електрическата система на сърцето се уврежда при хронично високо кръвно налягане. Други причини са тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол или стареенето на сърцето.

Прием на бета блокери. Това са клас лекарства, които понякога лекарите назначават за лечение на високо кръвно налягане и намаляване последствията от сърдечна недостатъчност. Тези лекарства намаляват честотата на сърдечните съкращения, което е полезно при проблеми с органа. Лекарите ги назначават на хора с хипертония, застой на сърдечна недостатъчност или аритмия. При човек, който вече има високо кръвно налягане, бета блокерите могат да понижат честотата на пулса.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 50 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тост

    9 6 Отговор
    Събинче, не знам защо имаш нисък пулс и високо кръвно, ама е добре да отидеш да те прегледат!К'во ще пра'име после без теб?
  • 3 Рошко

    1 6 Отговор
    Ами приспивателно с виагра така действа
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кат спортист съм...!

    8 5 Отговор
    Дан ми е уроки, винаги 80 пулс...!!!

    Коментиран от #6

  • 6 доктор Охболи

    23 2 Отговор

    До коментар #5 от "Кат спортист съм...!":

    Нещо си се объркал. На спортистите пулса е около 60. Твоят пулс е по скоро на спиртист.

    Коментиран от #7

  • 7 А на тебе

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "доктор Охболи":

    Сигурно като на диабетист и сексист...! И на това ли ми за виждате, аз пак не излъга, не се вълнувам за младежи и готово...! (опасно е за, стари жини..!)

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Зайю Байю

    3 0 Отговор
    Лелеее аз съм на 83 и съм като момиче на 25
  • 10 мани мани

    2 2 Отговор
    закоту си дибелъ!
  • 11 А ти черна, стара и грозна

    3 2 Отговор
    Мами, мани, изчезвай...!!!
  • 12 Щот шмъркаш много

    4 1 Отговор
    и то от евтиното
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.