Last news in Fakti

26 Февруари, 2020 16:40 8 638 18

Защо в Швеция не слагат завеси на прозорците?

  • швеция-
  • завеси-
  • прозорци-
  • уют-
  • дом-
  • домашен уют-
  • светло

Причините за тази странност са направо невероятни

Защо в Швеция не слагат завеси на прозорците? - 1
Снимки: shutterstock

Всеки иска домът му да е красив, спретнат и уютен. Понякога обаче, в старанието си да превърнем жилището си в идеалното място за живеене, постигаме точно обратното.

Претрупвайки дома си с всевъзможни предмети, мебели и интериорни аксесоари неволно го превръщаме в антонима на удобство и уют.

В Швеция например, местните жители имат много прост и лесен трик, с чиято помощ превръщат жилището си в светло и ведро място. Този невероятен трик може и да звучи странно за нашите географски ширини, но наистина внася уют.

Ако вечер се разхождате в жилищен район на Стокхолм, просто се изненадвате как хората, които живеят в тази страна не крият нищо в домовете си от минувачите. Шведите живеят без смущение от тях и нямат плътни завеси на прозорците.

В тъмнината прозорците светя в къщите и ... става ясно кой какво прави зад тези прозорци: работи пред компютър, храни домашен любимец или приготвя вечеря.

Тук е добре да припомним срамната история на Наталия, която жестоко си изпати за това, че не е спуснала пердетата в дома си преди да направи стриптийз на своя приятел.

Работата е там, че в Швеция хората практически не използват завеси. Понякога тънка прозрачна завеса може да е закачена на прозореца, но от плътни завеси или щори, както е обичайно при нас, за да не се вижда какво правим в жилището си - това просто няма да го видите тук.

И няма значение, дали това е жилището на първия етаж и ли къщата отсреща. Няма значение дори дали прозорецът ви гледа към оживена улица и хората минават всяка минута.

Има причина за тази шведска странност - прозорци без завеси.

Факт е, че навремето е било забранено със закон да се окачват завеси на прозорците. Това е направено по няколко причини.

Първо, за да може всеки да види как живее съседът му, какво притежава и дали изобщо може да си го позволи.

И второ, за да може кралската охрана, а по-късно и полицията да видят дали нещо незаконно става зад прозореца. Тоест, има неприкосновеност на дома, но ... все още можете да гледате и контролирате.

Сега няма такъв задължителен закон за откритите прозорци, но жителите все още почти никога не използват плътни завеси. Отчасти поради вече установения навик, отчасти поради малкото количество дневна светлина, особено през есента и зимата, поради географското разположение на страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Модерен продукт

    28 4 Отговор
    Този шведски дом или стая за гости е прекрасен еталон, те са разкрепостени хора, доколкото съм чувала, няма място за сравнение с тях, не искам да давам примери, за да омърся коментара и душата си още повече..!

    Коментиран от #2

  • 2 Отец Стрелец

    14 9 Отговор

    До коментар #1 от "Модерен продукт":

    Защото се плющят като зайци заради това.
  • 3 Хасан

    22 14 Отговор
    Педофилски ,инцестки ,развратен народ ..но е красиво там

    Коментиран от #16

  • 4 сра

    27 1 Отговор
    супер, да приложим шведския модел, особено в частта му с "как живее съседът му, какво притежава и дали изобщо може да си го позволи"...
    Уви, за да приложим шведския модел, трябват шведи...
  • 5 БОЛШЕВИК

    16 10 Отговор
    Не слагат защото са пещерняци!
  • 6 Бях в Норвегия

    16 2 Отговор
    И там е същото. За да не изпукат от скука
  • 7 ???

    20 4 Отговор
    Не слагат, защото комшията като види какво правят, може да дойде за шведска тройка.
  • 8 Fsb

    19 5 Отговор
    И като лъскам всеки ден кво правим, всички ли треа ме гледат?!
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 5 Отговор
    Те нямат слънце като нашето, лятото без завеси и щори трябва да си непрекъснато на включен климатик.
  • 10 Даммммм

    17 1 Отговор
    Това с комшията да гледа дали може да си го позволи ми прилича малко на доносничество-ама видиш ли там е демократично доносничеството-
  • 11 Комшията свикна в модерен бардак

    2 1 Отговор
    С 🐷🚾☎️📷 не му трябва вече да, се занимава..!

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 кълвач

    12 2 Отговор
    За да не се нарушават правата на воайорите и ексхибиционисти!
  • 14 От 40 години съм в швеция

    7 1 Отговор
    Странен коментар за щори, имат и ги пускат винаги, когато им потрябват, срещу слънцето най вече, пердета също имат ,но са
    транспарантни повечето,тежки завеси има също, но вече не са на мода.
    Причината да не прикриват гледката вътре в стаята е ,че имат подредени и хубави жилища.
    И прозорците винаги осветени с лампа.
  • 15 ...

    5 0 Отговор
    Бре на запад се фукат с имането, а тука само се правим, че нямаме, щото ако имаме, все е от крадене. И крием, че имаме. Други пък крият, че нямат. То и да си честен вече е срамно, щото жените си падат само по бандити.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 гост

    1 0 Отговор
    Ами така е станала и шведската тройка: минава някой и вижда какво се прави, отива и той и стават трима; шведската маса, наредило си едно семейство храната на масата, минувачите като видяли и започнали да се редят и те да си вземат. Аз пък искам да отида и да работя като продавач на завеси в Швеция, щом Терминатора може, ще мога и аз.
  • 18 Да ви светна...

    8 1 Отговор
    Нищо общо със написаното. Причината да нямат завеси на прозорците, във Холандия например е, че едно време мъжете много плавали и ги е нямало с години. Та жената, след като мъжът дълго отсъства, не слагала завеси за да докаже че е почетена. Т. е. не вкарва чужди мъже във къщи! Те затова е тази традиция, останалото са глупости!