Last news in Fakti

9 Март, 2020 14:20 6 891 11

5-те неща, които могат да спасят здравето ни

  • суперхрани-
  • суперхрана-
  • здраве-
  • полезно-
  • здравословно-
  • болест-
  • зарази

Тези 5 продукта засилват имунната система и ни помагат да се борим с вредните за организма микроорганизми

5-те неща, които могат да спасят здравето ни - 1
Снимки: Shutterstock

Времето навън е изключително непостоянно и странно. Редуват се ту дъжд и сняг, ту слънце. Градусите варират от около нулата до плюс 15. Какво да се прави март е женски месец – всичко при него е очаквано да бъде непостоянно. Но цялото това смахнато време неимоверно съсипва здравето ни, а това срива имунитета.

Оказва се, че можем да опазим здравето си и да засилим имунната система, ако консумираме по-често пет определени храни. Ето кои са петте храни, които повишават имунитета:

Гъби Рейши

5-те неща, които могат да спасят здравето ни

Още от няколко хилядолетия гъбите Рейши са на висока почит на Изток, а хората там дори ги считат за истинско лекарство. Поради съдържанието на много активни вещества гъбите Рейши имат имуностимулиращ ефект, а също така се борят с умората и депресията. Освен директна консумация тези гъби могат да бъдат намерени и под формата на капсули, които се намират лесно в аптеките и специализираните хранителни магазини.

Куркума

5-те неща, които могат да спасят здравето ни

Куркумата е не само ориенталска подправка, но и суперхрана, продукт с особено висока концентрация на полезни свойства. Куркумата има мощен противовъзпалителен ефект. Доказано е, че помага в борбата със свободните радикали, предотвратявайки развитието на заболявания, а също така е и антидепресант.

Хлорела

5-те неща, които могат да спасят здравето ни

Това е друга важна суперхрана. В състава на тези зелени водорасли има 650 компонента: незаменими аминокиселини, наситени и ненаситени мастни киселини, редица ценни витамини и минерали, както и микроелементи и много, много други. Интересно и добре е да знаете, че хлорелата съдържа изключително много витамин В12.

Хлорела е отлично средство за превенция на заболявания, причинени от употребата на рафинирани храни, замърсяване на околната среда и липсата на хранителни вещества в диетата.

Прясно изцедени сокове

5-те неща, които могат да спасят здравето ни

Те са като естествен склад на витамини. Изберете сок от моркови, портокал, цвекло, джинджифил, ябълки, спанак, ананас, целина, лимон или какъвто и да било друг плод (или зеленчук) и няма да съжалявате.

Например морковите повишават устойчивостта на организма към инфекциозни заболявания, цвеклото е отлично средство за детоксикация, а портокалът пък помага при настинки.

Кисело мляко

5-те неща, които могат да спасят здравето ни

Киселото мляко върши отлична работа със здравето ни. Всичко се крие и дължи на пробиотиците, които са отговорни за здравословната микрофлора и борбата с вредните бактерии.

Не консумирате лактоза?
Тогава заложете на кокосовото кисело мляко - то също е сред ферментиралите храни, които носят голяма полза за организма ни. Полезните бактерии, които живеят в червата, повишават имунитета на целия организъм, когато са подхранени. Като включите в диетата си ферментирали храни, можете да се възстановите по-бързо от различни заболявания и настинки.

Консумирайте тези храни често, но с мярка и ще видите какви чудеса ще се случат с имунитета ви.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SAAB

    22 1 Отговор
    Кисело мляко ? И кое е то.........в това ,което се продава няма нищо !
    Може да стои в хладилник 30 дни и няма вкисване и плесен :)

    Коментиран от #10

  • 2 БАЦЕТО

    17 1 Отговор
    А КИСЕЛОТО МЛЯКО НА ДАНОН ИЛИ ДРУГА ИЗМИСЛЕНА ФИРМА
  • 3 БАЦЕТО

    18 1 Отговор
    ТО НЯМА ТОЛКОВА КРАВИ И ОВЦЕ КОЛКОТО ФИРМИ ЗА МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

    Коментиран от #4

  • 4 Варналиев

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "БАЦЕТО":

    ''Верея'' Баце, 2%, жълта кофичка. То маалко по-прилича на мляко. Сериозно, а иначе де го този дъжд, де го този сняг? А дано......
  • 5 Да ме пази Бог от лоши очи...!

    2 0 Отговор
    Но три неща са суперски, но не могат да спасят неизлечимо то положение..!
  • 6 Радо

    12 0 Отговор
    Нашите баби навремето само гъби рейши с куркума и хлорела са яли, и са пили сок от джинджифил и ананас.
  • 7 Фермер

    6 0 Отговор
    Да сложат по една термокамера на входа на училища и детски градини.Който е с температура
    кръгом обратно. Да се пресече практиката да се пращат болни деца в заведенията и да страдат другите.Е малко ще пострада фармацевтичната мафия,като не се купуват лекарства,но ще го преживеят.Важно е децата да са ни здрави.

    Коментиран от #8

  • 8 Ами да!

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Фермер":

    Няма да остане време на родителите за кафета и разходки по моловете, все пак това за повемето е по-важно от здравето на техните собствени деца, те така изграждали имунитет, с прием на антибиотици в безмерни количества.
  • 9 Джангър Джендем Джендъров

    2 0 Отговор
    Аман от пишман доктори. Хора, внимавайте най вече от такива продукти във формата на хапчета. Те не са регулирани от нито една здравна организация. Свръх дозите могат да бъдат изключително вредни. Така беше и с екстракт от зелен чай. При приемане на голями дози се нарушава функцията на черния дроб.
  • 10 копи пейст

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "SAAB":

    Ултрапастьоризацията (на английски: Ultra-high temperature processing, UHT) е стерилизация на храна чрез загряването ѝ за много кратък период (около 1 – 2 секунди) до температура, превишаваща 135 °C, която температурата е необходима да убие микроорганизмите и техните спори в млякото[1]. Най-често на ултрапастьоризация се подлага млякото (получава се т. нар. UHT-мляко), но процесът се използва и при плодови сокове, кисело мляко, вино, мед и др.[1] UHT-млякото е изобретено през 60-те години на 20 век, а става общодостъпно за консумация след 1970 г.[2]

    Високата температура по време на UHT-процеса може да предизвика частично т. нар. реакция на Майа̀р (покафеняване) и да промени леко вкуса и мириса на млечните продукти.[3]

    UHT-млякото обикновено има дълготрайност от 6 до 8 месеца преди отварянето на опаковката. Това значително надвишава трайността при пастьоризацията по метода висока температура/кратко време, при който млякото се нагрява до 72 °C за около 15 секунди.
  • 11 въпросче

    1 0 Отговор
    Но цялото това СМАХНАТО време неимоверно съсипва здравето ни, а това срива имунитета. И жените ли са смахнати,ма Събинче? Шматки-матки с буква "Ш".