Last news in Fakti

22 Март, 2020 19:54 7 668 12

Как да защитим дома си от коронавирус

  • хигиена-
  • почистване-
  • чисто-
  • вкъщи-
  • у дома-
  • коронавирус-
  • дезинформация

Поддържането на добра хигиена вкъщи е най-важната мярка, която можем да спазваме

Как да защитим дома си от коронавирус - 1
Снимка: Shutterstock

Ситуацията с коронавируса за жалост продължава да се влошава в световен мащаб. Броят на случаите в целия свят, както и у нас, нараства бързо всеки ден въпреки всички защитни мерки, предприети от държавите.

Световната здравна организация, която призна ситуацията като пандемия, смята, че най-ефективната мярка за предотвратяване на новия вирус е старателното миене на ръцете.

Мнозина обаче твърдят, че COVID-19 може да се настани върху дрехите и обувките ни и по този начин да влезе в дома ни. Лекари от САЩ потвърждават, че коронавирусът може да живее на различни повърхности до няколко часа.

Какво да направим, за да не пуснем смъртоносния вирус в дома си?

По думите на епидемиолозите, не е необходимо да се предприемат извънредни мерки, като химическа обработка на дрехите или на всички помещения. За защита са достатъчни стандартните мерки за почистване на дома, но с някои важни подробности.

Основните методи си остават доказаните през годините начини за хигиена: често проветряване (2-4 пъти на ден в продължение на половин час) и мокро почистване (в идеалния случай - ежедневно).

Миенето на пода не трябва да става с белина и препарати с хлор, защото в затворени помещения те могат да бъдат много опасни за здравето.

Особено внимание трябва да бъде обърнато на предметите, с които домакинствата влизат най-често в контакт: кранове, дръжки на врати и прозорци, столове, маси, домакински уреди, дистанционно управление за телевизор, компютърна мишка и клавиатура.

За почистването им може да използвате както обикновен парцал, навлажнен с вода, така и дезинфектант на основата на алкохол.

Ако случайно сте имали гости, след заминаването им е необходимо да извършите малко по-сериозно почистване.

След всяко излизане от апартамента е необходимо да избършете всички повърхности и неща, с които сте имали контакт - дръжка на вратата или вътрешна ключалка, ключове за апартамента, мобилен телефон, слушалки.

Според експертите точно тези прости мерки ще помогнат значително да намалите шанса опасния вирус да се настани в дома ви.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос ?

    14 8 Отговор
    А как за защитим дома си от Ешерихия Коли ?

    Коментиран от #12

  • 2 Скитник

    12 5 Отговор
    Мотам се по града, гледам празен, пуст! К' во става? Пък то снимали филм за някакъв вирус с корона. Не ми стана ясно аз какъв съм: зрител или сам играя в него?! Бе много напреднаха тез' технологии!

    Коментиран от #4

  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 2 Отговор
    ..........`айде фобията се разраства!
  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 6 Отговор

    До коментар #2 от "Скитник":

    Ще видиш ти един филм като те арестуват органите.......
  • 5 Рошко

    10 0 Отговор
    Като не гледате новини и не си втълпявате глупостите в главите, мислете трезво и позитивно
  • 6 Ръмпези

    3 1 Отговор
    ЕМИ НЯМА ДА ГО ПУСКАМЕ В КЪЩИ....Я МАЛКО ПО СЕРИОЗНО.....
  • 7 Пенсионер

    12 2 Отговор
    А как да се защитим от помиярите, които не ги държат на каишка и пикат и серат под балкона ми? Тези заслужават двоен вирус да ги хване.
  • 8 Алфа Ромео

    11 1 Отговор
    1. Не можем да се предпазим, трябва да се затворим в стерилна камера няква, това няма как да стане, ще го преболедуват повечето хора, рано или късно. 2.Този вирус не е толкова опасен за хора които нямат сериозни заболявания, те и досегашните вируси са горе-долу толкова опасни за тях. 3. Тези които вземат тези мерки и те не вярват реално в тях, просто се презастраховат политиците за да не каже народа после тези нищо не направиха да ни защитят. 4. Единствената мярка която се прави както трябва е ограничението за струпване на едно място на много хора, по всички други точки е абсолютен хаос и неподготвеност, добре че не е чак толкова сериозен вируса, според специалисти и трезво мислещи хора. 5. Написаното в предните точки го казват специалисти, доктори, хора в които все още е останал здрав разум, не го е измислила моята проста глава!
  • 9 Алфа Ромео

    14 2 Отговор
    Италия има най-застарявощото население в Европа, според спецове там са станали до голяма степен вътреболнични инфекции, заразила са се доста лекари които са заразили пациенти в болниците, тези пациенти вече са имали някакви проблеми съответно са уязвими повече за вируса. Това е само част от картината разбира се, тук въобще не е изключен този сценарии, все пак както се разбра този вирус е по-заразен от обикновените. Затова съвета е първоначално да се лекуваме вкъщи и ако има влошаване тогава да търсим помощ, всъщност тук не съм убеден дели ще я получим. В Италия през 2016 година е имало 24 000 жертви на грипа, възрастни или не, здрави или болни, така или иначе си е трагедия, но просто нека да видим някои факти все пак.
  • 10 Америко Веспучи

    1 1 Отговор
    с пушки, автомати
  • 11 дженко

    2 0 Отговор
    сутрин 50гр, на обяд 100гр, вечер 150 гр и победата е сигурна ай наздраве че се стъмни
  • 12 Каролина

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос ?":

    Хигиенните правила за предпазване на дома са едни и същи в общи линии, както и за коронавирус, но тъй като Ешерихия е грам-негативна и условно патогенна бактерия, която е нормален обитател на чревната флора, защитата от нея е по-лесна в сравнение с вирусите, причиняващи респираторни инфекции. Достатъчно е да се измиват добре ръцете, да се поддържа добра лична хигиена, на кухненските прибори, плотове, правилно да се съхраняват хранителните продукти, добре да се мият плодовете и зеленчуците и да се поддържа висок имунитет на организма. Тази бактерия не се предава по въздушно капков път и затова не е нужно да се носи маска. Тя се предава по битово фекален път, т.е. чрез замръсени ръце и продукти, прибори.
    Особено опасна става, когато попадне в уретрата и по възходящ път причини упорити уринарни инфекции.