Last news in Fakti

25 Март, 2020 05:00 37 353 41

Благовещение е! Ето кой има имен ден днес

  • празник-
  • църква-
  • християни-
  • мария-
  • благовещение-
  • имен ден

Днес почитаме едно от най-големите тайнства в християнството

Благовещение е! Ето кой има имен ден днес - 1
Снимка: Shutterstock

Днес празнуваме Благовещение. Празникът се пада винаги през Великия пост, но въпреки това на него се разрешава да се яде риба. Смята се, че годината ти ще бъде такава, както се чувстваш на този ден. За това трябва да си сит, доволен и с пари, за да ти върви през цялата година.

Ето кои имена празнуват имен ден днес:

Блага,Благо,Благовест,Благовеста,Благой,Благоя,Блаже,Евангелия,Евангелина, Ванга, Вангела, Вангелия, Вангел, Вангелина,

Православната християнска църква празнува този ден в чест на благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария. Българите наричат празника още „Благовец“ или „половин Великден„.

За него се разказва в Евангелието на Лука. Затова празникът се почита от много майки, защото Света Богородица е тяхна закрилница. Всички християни – православни, католици и протестанти, празнуват един от най-големите празници – Благовещение, на който се почита едно от най-големите тайнства в християнството.

Празникът Благовещение е утвърден от православната църква през седми век и е част от Великденския празничен цикъл. Благовещение винаги се празнува на 25 март.

Празникът се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля. В България празникът се свързва и с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде „нещо зелено“ – коприва, спанак, лапад.

Също така е традиция на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник – риба с ориз.

Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Според народните вярвания на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани и затова най-често тогава се продупчват ушите на малките момиченца.

През деня всяка отрова губи силата си. Стопаните премитат къщите и дворовете си, палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина жените не докосват игли, куки или конци.

Вярва се, че, ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове. На този ден се става рано, за да е богата годината.

Народното поверие гласи, че на Благовец долитат кукувиците и лястовиците, за да донесат благата вест, че зимата си е отишла и лятото е дошло.

Въз основа на народната етимология на названието на празника (Благовец – благо, сладко) се смята, че всяка рана зараства на този ден много бързо. Затова именно на Благовец се пробиват ушите на момичетата за обеци.

Животновъдите дамгосват стадата си и правят резки на ушите на животните, за да могат да ги разпознават, пише sanovnik.at.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 45 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    59 5 Отговор
    честит имен ден на ХОРАТА които имен ден имат днес

    Коментиран от #21

  • 2 Православен

    51 6 Отговор
    Бягайте змии, гущери, бълхи, жаби и гадни вируси, че идва дядо Благовец с железния топуз!
  • 3 Исус Христос

    12 80 Отговор
    Спасителят така ни спаси,че обърка целия свят.Спасител,който не можа да спаси себе си.Спасител,който бил заченат от някакъв свети дух...Ако си умен не можеш да вярваш в глупости.

    Коментиран от #15, #16, #17

  • 4 Ти да видиш

    19 45 Отговор
    Какви са тия тайнства?Попа,нали каза че в църквата не си можел да хванеш коронавирус,защото имало тайнства.Тоя поп се изплю в лицето на медицината.Голямо тайнство-няма що...!Луди религии,в които вярват също толкова луди хора.
  • 5 Папа Лъв 10-ти:

    13 36 Отговор
    "Добра работа ни свърши този мит за Исус!"
  • 6 Веселин

    53 5 Отговор
    Честит празник на всички!
  • 7 Светия дух

    13 43 Отговор
    Защо никой не се замисля-ако Исус е превръщал камъните в хляб,защо светът си е останал беден?Ако е съживявал мъртви,защо умираме и ни погребват?Нормален човек не може да вярва в откровенни идиотщини.
  • 8 Гост

    31 2 Отговор
    Честит имен ден на иненяците.
  • 9 Зик

    14 26 Отговор
    Точно този Исус е роден през пролетта а не , както църквата казва , че е роден декемри месец . Преместили са го да замаскират езически празник. Иначе според мен този исус си е нормален човек , заченат по нормален начин. Всичко друго писано за него е приказка , легенда писана от много хора 50 години след като умрял и после възкръснал. Номер за да избяга във европа по точно във Франция.

    Коментиран от #23, #25

  • 10 цербер

    11 2 Отговор
    , Вангел, Вангелина, Вангел, Вангелина. ЛЕКО С КОПИ-ПЕЙСТ-А!

    Коментиран от #12

  • 11 Кочо

    28 3 Отговор
    Дано и по новините дойде блага вест за света,в момента имаме нужда.
    Четейки коментарите виждам колко хора спят дълбок сън...Всички искат Христос след като ги е спил да ив носи блага пред вратите и са ги пази от злини,а те да го забравят и да безчинстват на воля...На тоя хал сме от безразборен секс,пари,мръсни дела,безверие мъст,лошотия и тъпизми човешки.Сисипахме планетата,а сега олеле...Сами ще се ликвидираме...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 мислещ реалист

    9 0 Отговор
    Само питам : щом Вангелина има имен ден , нашата Венелина има ли ? Ако да - да почерпи .Ако не - здрава да е !
  • 14 БЛАГО

    13 7 Отговор
    ЧЕТЕТЕ БИБЛИЯТА ЗА ДА ВИДИТЕ ПЪТЯТ И ИСТИНАТА........

    Коментиран от #28

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Зик":

    Това, което си надраскал е една ГНУСНА ЛЪЖА!!!!

    Коментиран от #32

  • 24 Гост

    12 2 Отговор
    По тeмaтa : Днec НE ce пoчитa и НE ce чecтвa Блaгoвeщeниe Бoгoрoдичнo !

    Иcтинcкaтa Дaтa, нa кoгaтo Cвeтaтa Прaвocлaвнa Църквa пoчитa и прaзнувa Блaгoвeщeниe нa Прecвeтa Бoгoрoдицa и Дeвa Мaрия, e нa 7 Aприл, a НE нa 25 Мaрт!


    Нa 25 Мaрт e умрял нeщacтникът Ивaнчo Хaджипeнoчвич, рaбoтил в coфийcкaтa кoмиcия, ocъдилa нecпрaвeдливo Вacил Лeвcки нa cмърт.

    Нa 7 Aприл - Иcтинcкaтa Дaтa и Блaгoвeщeниe пo Cтaр cтил ce пoчитa пaмeттa нa Дocтoйния Бългaрcки вoeнaчaлник и вoeнeн дeeц и зaщитник нa Рoдoпитe - пoлкoвник Влaдимир Гeнoв Ceрaфимoв

    Коментиран от #41

  • 25 Едуард Петров-Едо

    10 7 Отговор

    До коментар #9 от "Зик":

    ТИ СИ ЕДИН ГНУСЕН КУЧИСИН, БЕЗБОЖНИК И ПРОЙДОХА, ФАТАЛЕН ЛЪЖЕЦ, КОЙТО АКО НЕ СЕ ПОКАЕ И НЕ ПРИЕМЕ Господа Иисуса Христа КАТА ЛИЧЕН СПАСИТЕЛ, ГОСПОД И БОГ ВСЕМОГЪЩ, СИНЪТ БОЖИЙ, КОЙТО СЛЕЗЕ ОТ НЕБЕСАТА И БЕШЕ ЗАЧЕНАТ ОТ СВЕТИЯ ДУХ ПО СВРЪХЕСТЕСТВЕН НАЧИН И БЕШЕ РОДЕН ОТ ДЕВА МАРИЯ ВЪВ ВИТЛЕЕМ (BETLEHEM) ЮДЕЙСКИ, В ОБОР С ДОБИТЪК, ПОНЕЖЕ НЯМАШЕ МЯСТО В СТРАННОПРИЕМНИЦИТЕ (И ТОВА НИКАК НЕ Е СЛУЧАЙНО, ЗА ДА НЕ СЕ СРАМУВА И ПОСЛЕДНИЯ БЕДНЯК ОТ ПРОИЗХОДА СИ) И ЖИВЯ ЧИСТ И СКРОМЕН ЖИВОТ(ЗА ДА ХОДИМ СЕГА И НИЕ ПО ТОЗИ НАЧИН- скромно, честно, почтено, нравствено, етично!) И СЕ НАУЧИ НА ТЕЖЪК ТРУД, ЗАЩОТО БАЩА МУ ЙОСИФ БЕШЕ ДЪРВОДЕЛЕЦ И НА 30 ГОДИНИ ПРИЕ ВОДНО КРЪЩЕНИЕ ОТ ЙОАН КРЪСТИТЕЛ И ВЕДНАГА ПОЛУЧИ КРЪЩЕНИЕ ОТ СВЕТИЯ ДУХ, КОЙТО СЛЕЗЕ ВЪРХУ НЕГО КАТО ГЪЛЪБ И ОТ ТОЗИ МОМЕНТ Иисус от Назарет ЗАПОЧНА ДЪРЗОСТНО ДА ПРОПОВЯДВА БОЖИЕТО СЛОВО ЗА СПАСЕНИЕ НА ЦЯЛОТО ПОГИВАЩО ЧОВЕЧЕСТВО И ИЗЦЕЛЯВАШЕ ВСИЧКИ БОЛНИ ОТ ВСЯКАКВИ БОЛЕСТИ И ОБУЧИ 12 УЧЕНИЦИ + 70-те + 500-те! И БЕШЕ ПРЕДАДЕН ОТ ЮДА ИСКАРИОТСКИ И БЕШЕ ОСЪДЕН ОТ ПОНТИЙ ПИЛАТ И БЕШЕ РАЗПНАТ И УМРЯ И НА ТРЕТИЯ ДЕН ВЪЗКРЪСНА ОТ МЪРТВИТЕ И СЕ ЯВИ НА МНОГО СВОИ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ И СЕ ВЪЗНЕСЕ НА 40я ДЕН И СЕДНА ОТ ДЯСНО НА ОТЦА И СЕГА ХОДАТАЙСТВА ЗА ВСИЧКИТЕ СВЕТИИ, КОИТО СА ВЯРВАЩИТЕ В НЕГОВОТО ИМЕ! АМИН! ПОКАЙТЕ СЕ И НЕКА ВСЕКИ ЕДИН ОТ ВАС, НЕВЯРВАЩИТЕ СЕ КРЪСТИ В ИМЕТО ИИСУС ХРИСТОВО, ЗА ПРОЩЕНИЕ НА ГРЕХОВЕТЕ ВИ И СПАСЕНИЕ НА ДУШИТЕ ВИ! ДАЙ, ГОСПОДИ! АМИН!

    Коментиран от #26, #33

  • 26 Гост

    9 4 Отговор

    До коментар #25 от "Едуард Петров-Едо":

    Това, което си написал е правилно, но тук има една забележка - свети Йосиф НЕ е баща ( в буквалния и преносния смисъл на думата) на Спасителя! Свети Йосиф е Годеник на Пресвета Богородица и Дева Мария. Зачатието и Раждането на Спасителя от Пречистата Му Майка е НЕОБИКНОВЕНО и Свръхестествено и е БЕЗ грях, порок и мъжка намеса и това не е като при нас, обикновените хора

    Коментиран от #31, #37

  • 27 дявола

    12 1 Отговор
    Честит празник на всички празнуващи и дано той да изчисти вируса до Великден и хората да са по-спокойни и вярващи във Господ вярвайте има такава сила
  • 28 Едуард Петров-Едо

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "БЛАГО":

    ТОЧНО ТАКА, БЛАГО, НЕКА ИЗСЛЕДВАТ СТАРАТЕЛНО БОЖИЕТО СЛОВО ВСИЧКИ БЕЗБОЖНИЦИ, ОСОБЕНО ТЕЗИ СЪС СВЕТСКО ДОБРО ОБРАЗОВАНИЕ! СЪЩИТЕ - политици, банкери, всякакви олигарси и куп професори-ПАРАДИРАТ С ОБРАЗОВАНИЕТО СИ, НО НЕ ЗНАЯТ, КОЛКО СА ГОЛИ, БОСИ, СЛЕПИ И ЗАБЛУДЕНИ, КАТО ОВЦЕ БЕЗ ОВЧАР! Какво да правим ние, вярващите в Господ Иисус Христос за нашата Скъпа Татковина България-Древна, Свещенна, Християнска Земя! Да се молим усърдно с време и без време, на всяко място, да гледаме нагоре и напред към Начинателя и Усъвършителя на Скъпоценната ни Вяра, по-скъпоценна от злато и скъпоценни камъни, които гният и гинат от Силен Огън, А БОЖИЕТО СЛОВО ТРАЕ ДО ВЕКА! АМИН! И ТОВА Е СЛОВОТО НА НАШИЯТ СКЪП И МИЛ НА СЪРЦАТА НИ, БЛАГОСЛОВЕН ГОСПОД НАШ ИИСУС ХРИСТОС! НЕМУ ДА БЪДЕ СЛАВА И НИНЕ И ПРИСНЕ И ВО ВЕКИ ВЕКОВ! АМИН! ,,Ще познаете Истината и Истината ще ви Освободи!" Йоан 8;32
  • 29 Наблюдател

    7 0 Отговор
    Като погледне човек през прозорецa нитo да се сади каквото и да било, нито че ще дойдат лястовици...
  • 30 ДЕВА МАРИЯ

    5 4 Отговор
    СВЕТИ БУДА ВИ НОСИ БЛАГАТА ВЕСТ ,ДУПЕ ДА ВИ Е ЯКО!
  • 31 Едуард Петров-Едо

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    БЛАГОДАРЯ ЗА МНОГО УМЕСТНАТА ДОБАВКА! ,,Дойдете при Мене всички, отрудени и обременени и Аз ще ви успокоя; Вземете Моето Иго върху си и научете се от Мене, понеже Съм кротък и смирен по Сърце и ще намерите покой за душите си; защото игото Ми е Благо и бремето Ми е леко!"! Евангелие според Матея 11:28-30! АМИН!
  • 32 Зик

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    От къде знаеш. От библията ли. Тази приказка . Измислица писана години след , като се случило това дето пише , вътре.

    Коментиран от #35

  • 33 Зик

    5 6 Отговор

    До коментар #25 от "Едуард Петров-Едо":

    Заченат е нормално а баща му е учен човек , а не дърводелец неправилен и неточен превод от арамейски. А защо няма нищо за детството на исусчо, в книжлето. А чак кат пораснал, шматкалсе насам на там . И после аз съм новия цар на июдея.

    Коментиран от #34, #36

  • 34 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "Зик":

    Зик, отивай веднага в лудницата!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #33 от "Зик":

    Зик, жалка твар си! Пишеш гнусни лъжи и клевети!
  • 37 Предник

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Батемка я фани го обЕсни по-просто, че съфсем се объркАх!
  • 38 До коментар -3:

    1 1 Отговор
    Ти на колко години си ??? Може би си много млад ,за да разсъждаваш глупаво !!! Вземи да четеш и да се образоваш поне малко,че да не ръсиш глупости !!!
  • 39 До коментар -33:

    1 1 Отговор
    Много прости българи имало !!! Много,много си прост и глупав !!! Не си ли чел нищо ???? Вземи да се образоваш малко !!!! Младото поколение е изтървано и необразовано!!
  • 40 До коментар -9:

    1 3 Отговор
    Още ЕДИН ИДИОТ !!!! Колко много българи прости имало !!!! Затова ще има още коронавируси,докато не поумнеят ХОРАТА !!!
  • 41 Винету

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Айде бе "православните", защо не отговорите на човека? Как така Исус Христос "възкръсва" всяка година на различни дати? Дори различни за православни и за католици?!?