11 Август, 2012 17:34 10 212 11

Тъмната материя е обградила слънцето

  • слънце-
  • планети-
  • тъмна материя

Слънцето, от което зависи напълно биологичния живот на Земята, е обградено от загадъчната тъмна материя.

Това бе съобщено от Би Би Си като се позова на откритието на група от швейцарския Цюрихски университет.

"99% сме сигурни, че тъмната материя се намира в непосредствена близост до Земята и е разположена около Слънцето", заяви един от ръководителите на изследването професор Силвия Гарбари.

Изводът е бил направен от учените върху основата на най-нови математически модели, отчитащи разпределението на масите в многобройните галактики.

Съвременната наука преценява, че "тъмната" или "черна" материя заема около 70% от масата на Вселената, пише Би Би Си.

Учените от Цюрих подлагат на съмнение аксиомата, че тъмна материя около Земята няма, защото планетата ни се намира в края на галактиката.

Засега не е ясно има ли тъмната материя влияние върху човека и свързана ли е с нея някаква все още скрита "черна" енергия пише ИТАР-ТАСС.

Според българския учен доц. д-р Леандър Литов, един от участниците в експериментите в ЦЕРН с големия адронен ускорител ,"ако хората са правили изследвания на движението на галактиките, са забелязали, че тяхното поведение съответства на условия, сякаш са с по-голяма маса от това, което се вижда като звезди, звезден прах и т.н. в тях.

Оттук излиза, че трябва да има още някаква материя – тя нито излъчва, нито поглъща светлина, поради което ние не я виждаме, отбелязва БГНЕС. Тази материя е наречена тъмна материя. Ние можем да изчислим колко е голяма тази маса.

Оказва се, че 23% от общата маса на Вселената действително са за сметка на тази материя. Ние знаем, че нея я има, но ние не знаем от какво е съставена тя", обясняваше по-рано Литов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от вас

    4 0 Отговор
    .....егати.....нямам какво да кажа....тази "тъмна материя" ми е като ......Тъмна Индия!
  • 2 nemo 84

    3 2 Отговор
    kraia nablijava

    Коментиран от #7

  • 3 kov4ega

    3 2 Отговор
    tova koeto pretstoi na zemqta bednanie fantaziqta ai tez u4eni nikoga nqma da kajat istinata vednaga 6te kajat 4e ni6to opasno nqma ili pak 6te se slu4i slet sumati godini palni gluposti tova koeto prestoi 6te bade v bliski te godini ako ne i po skoro ami radvaite se na jivota nego propilqvaite dokat o6te mojem
  • 4 ............

    5 1 Отговор
    Ми да сега и слънцето.Не стига,че олиото ще стане около 4 лева,ами сега и тъмната материя.
    Дано поне тя да не поскъпва.:)
  • 5 ами да

    10 1 Отговор
    Сигурно ще ни я включат към сметката за тока, поради затрудняването на слънцето да праща светлина към соларните панели!
  • 6 wanna-be

    2 1 Отговор
    Дано тази черна материя ме направи Батман, че мно'о кеффффф
  • 7 Стар Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "nemo 84":

    Абе човек, ВИЕ не разбрахте ли, че няма да има "КРАЙ". Това го правят с цел масова паника. Там крайната дата дето са я дали, ще има други промени и вие ще ги усетите.
  • 8 kiril

    0 0 Отговор
    The dark side of the galactic ... "Star Wars" епизод VI
  • 9 aha

    1 1 Отговор
    Хората не могат да си обяснят толкова много неща на Земята,толкова неизследвани места и биологични видове има,те тръгнали Вселената да разгадават.Вярно,че всичко тук,е дошло от там,но все пак....
  • 10 йоци

    1 0 Отговор
    Дани глътне материята идасе свърши тая простотия
  • 11 Теслоев

    0 0 Отговор
    Когато стандартните теории започват да се различават от измерванията, нормално е да се предположи че има нещо нередно с теорията, и да се насочи мисълта към нов модел. Но когато в "науката" е по-важно да потдържаш ( несъвместима с измерванията ) теория, отколкото да мислиш за нещто по-радикално, тогава "науката" става догма имаща съвместимост със реалността на познанието от преди 100 години. Тя непрекъснато се закърпва и така се явяват "черна" материя, "черна" енергия, 11 измерения и тъи натък. Интересно че, преди 100 години хората във Физиката са били с много по-далновидни и да обобщавали всички тези неизвестни със една единсвтена съвкъпност наречена Етер. И само когато са установявали нещо конкретно (чрез добре обмислен ехперимент) са си позволявали да го дефинират и формулират.
    Но разбира се след глупостите на Айнщайн, със огъването на пространоството много глупости започват да намират място във Физиката. Както винаги, гупосттта е широко разпространена сред мастите, независимо дали те са "научни" или не.
    За повече информация насочете свободносто си време в четенето на трудовете/публикациите на Дирак, както и на физиците преди 1910-тегодини.