Last news in Fakti

26 Март, 2020 22:30 14 428 27

Защо слагат черупки от яйца в супата?

  • яйца-
  • черупки-
  • супа-
  • готвене-
  • кулинар-
  • трик-
  • бульон

Черупките от яйца имат интересно свойство

Защо слагат черупки от яйца в супата? - 1
Снимка: shutterstock

За ползите от яйцата се говори от десетилетия, но знаехте ли, че дори и черупките имат своите добри страни. Читателка на jenata.blitz.bg разказва за своя опит с тях и споделя за трик, който ползва, когато вари пиле за супа. Ето какво разказва тя:

„Най-често слагам черупките в бульона, който приготвям за супичка с месо. Цял живот имаше нещо ужасно, което ме дразнеше при приготвянето на супи, но с този трик се преродиха, а всички у дома го одобряват.“, споделя жената.

„Една съседка ми каза да измия черупките от едно сварено яйце и да ги сложа в бульона на месото. После предупреди, че трябва да ги извадя преди да сервирам хапването. Все пак не искаме някой да счупи зъб.

Първоначално бях скептична, но щом го пробвах, се преродих. Цял живот оставах отвратена от кафявия и блудкав цвят на бульона и мръсотиите, които излизат от месото. Но оказа се, че яйчените черупки „пречистват“ бульона и го правят бистър.

Така хем супата е вкусна, хем бульонът е „чистичък“. Откакто започнах така да приготвям супите всички у дома изяждат всичко. Пробвайте! Няма да съжалявате“, зове домакинята.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    32 9 Отговор
    ,айде глад, почнахме и черупките на яйцата да ядем.....Голодомор 2020 !

    Коментиран от #3

  • 2 пульо, пульо, пульо

    48 7 Отговор
    !?! "Да си счупят зъб с черупка от яйце" хахаха Тая освен на мъж яйцата други едва ли е барала ! И е готвачка, колкото Боко е. неврохирург! Дори не смятам да коментирам повече тази глупост !

    Коментиран от #10, #11

  • 3 стареца

    20 6 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Да не стане като в Китай всичко се яде освен метал и камък. Както казват китайците всичко което лети се яде освен самолет;всичко което върви се яде освен влак и всичко което плува се яде освен кораб.

    Коментиран от #23

  • 4 Рошко

    27 2 Отговор
    Ама наистина вече хепптен откачиха тия хора, или само аз съм луд
  • 5 СвръхАз

    7 4 Отговор
    Не го изключвай.... :)

    Коментиран от #19, #20

  • 6 Баба

    38 4 Отговор
    Ако сложиш и куришките от кокошките ще стане още по вкусна !
  • 7 Истината е

    21 5 Отговор
    Че черупките съдържат калцима който е полезен за болки в коленете,артрит,ревматизъм и други подобни болести.Особено са полезни,пресечени до леко кафяво,стрити на прах ,разбъркАни в мед.
  • 8 Шеф готвач

    24 8 Отговор
    Агнешката супа е най-вкусна , ако в бульона има вълна и барабонки от агнето .

    Коментиран от #12, #13

  • 9 Бесен Язовец

    19 2 Отговор
    Чула не дочула черупките от яйца се препичат на котлона и се стриват на прах за калций, чул не до чул обаче философстват!
  • 10 Бачо Киро

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "пульо, пульо, пульо":

    Може да готви яйца от динозаври...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пробвайте

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "Шеф готвач":

    с барбенки 5 - 6 стрити .
  • 13 Ventura

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "Шеф готвач":

    Смеем се като луд, ти изби рибата.
    Евала, имаш 100+от мен.
  • 14 Аз, Врачанката

    10 2 Отговор
    За черупките от кокоши яйца зная,че се препичат във фурната и след това се струват много добре на фин прах,но не мога да си спомня с какво се смесваха и се пиеха при липса на калций в организма. Правила съм го много отдавна,когато дъщеря ми беше 10 годишна(сега е на 39г) и си счупи ръката и смътно си спомням,че и ги смесваха домашен мед.имаше ефект. Но тази госпожа с черупките,май се е поувлякла. Аз,ако сложа черупки в пилешката супа,вкъщи,ще замирише на парфюм“Скандал"!😱😱😱
  • 15 Ако е

    10 3 Отговор
    Полуфабрикат,кой знае какво слагат ,аз не бих сложила черупки от яйца...!
  • 16 Pg IPO

    2 2 Отговор
    Пробвайте и червата ви ще станат на камани след година!!!!!
  • 17 Мими Ралева

    12 2 Отговор
    След черупките на яйцата сложете и обелките от картофите. За повече малций.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Галя Огнянова

    7 1 Отговор
    За хубав цвят на супата се слагат настъргани моркови и накрая се застройва.Това с черупките просто ме развесели.
  • 22 National geographic

    3 0 Отговор
    Препоръчваме да се прецеди бульона през тензух или може да се добави 5 парчета активен въглен но преди застройката.
  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "стареца":

    А бе не знам за Китай, ама в Индия са яли и пръст от нивите със съсипана от суша реколта...
  • 24 Буров

    5 0 Отговор
    За черупките не знам,но пилешко задължително слагам.
  • 25 Ми да

    6 1 Отговор
    И аз слагам в застройката яйцето цяло и киселото мляко с кофичката.Така е по-полезно.
  • 26 гощо

    2 0 Отговор
    С тия назобени с всякакви хормони пилета,винаги първият бульон се хвърля!
  • 27 възхитен

    2 0 Отговор
    Гениално! Какъв исторически анализ и труд е извършил журналиста на Фасти. Това е само за "Пулицър"