28 Март, 2020 11:03 6 611 16

Първи случай на котка с коронавирус

  • първи случай-
  • котка-
  • коронавирус

Заразила се е от стопанина си

Първи случай на котка с коронавирус - 1
Снимка: Shutterstock

Ветеринарният факултет към университета в Лиеж, Белгия, потвърди случай на котка с коронавирус, обяви Стивен ван Гухт, председател на научната комисия за коронавируса към правителството, информира "Политико", цитиран от varna24.bg.

Той поясни, че стопанинът е заразен с коронавируса и котката е била в близък контакт с него. Една седмица след като стопанинът развил симптоми, котката имала проблеми с дишането, а също диария и повръщане.

Важно е да се подчертае, че това е изолиран случай и че няма индикации да се случва често, отбеляза Гухт и подчерта, че в този случай котката е жертва на вирусно заболяване, предадено от човека.

Междувременно през последните 24 часа има 1049 нови случая на заболели хора от вируса в страната, с които се увеличават до 7284. 490 души са хоспитализирани, а 183 са изписани през последните 24 часа. В момента в болница са 3042 души, от тях 600 са в интензивно отделение - увеличение с 85 в сравнение с вчера - и 489 са с апаратна вентилация или със 78 повече от вчера. Общо 289 души са починали.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 559 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 25 000. Регистрирани са случаи в 199 държави.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сега вече

    25 2 Отговор
    сие бляльо мамута.Жал ми е за котката.
  • 2 нервен ( разбивача на тролове )

    4 1 Отговор
    О не това значи че и спас е в опасност ....карантина и за него значи ..."да не излиза"
  • 3 Гуан от Виетнам

    14 10 Отговор
    Мммм, апетитна маца на снимка. Вирус не преци кога маца изпецена във фурна, и стане много вкуцна с ориз, аз много обица пецена маца ям, ам ам ам!

    Коментиран от #8

  • 4 Факти

    17 1 Отговор
    А нашите кучета сер@т масово по улиците и никой не им чисти. Обаче някои са загрижени за тестове. Типично българска работа.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тревожно осторожен 🤯

    11 4 Отговор
    Е сега вече положението стана бау-мяу. Дано котака се оправи, но за хората - ние по скоро не го заслужаваме.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Потник

    1 2 Отговор
    Вени носиш ли бельо?!
  • 10 А лошо

    17 2 Отговор
    Щом се прехвърля между животни и хора, жална ни майка. Така става когато болни мозъци си играят на господ във високотехнологични лаборатории. Аз съм убеден че бацилът е американски или британски.
  • 11 wgw

    5 3 Отговор
    Ненужна статия
  • 12 Професор по Стоманобетон

    1 2 Отговор
    Айдееее..утии тя чи са невидя
  • 13 Hoi

    2 1 Отговор
    Ми коронавируса си е често срещан при животните. Кучетата се ваксинират за коронавируси...
  • 14 БатМишо

    5 1 Отговор
    Има си хас ЗОО вирус да не се чувства веиколепно на животни .....и сичките дет си разхождат пумярите навън скачат в акитата на други пумяри и после се прибират с пумяра в къщи - после който ги знае си мият ръце носят маски А ШАРО СИ ПРИПКА БОДРО ИЗ КЪЩИ ....Руския команднащ био хим войски ОБЯСНИ ЧОВЕКА - щом е на 5 континента за 14 дни ВЪПРЕКИ китайската ДРАКОНОВА карантина значи се пренася И ЖТ ЖИВОТНИ И ПТИЦИ И НЯМА КАК ДА ОГРАНИЧИМ ДОСТЪПА НА ПТИЦИ ДА ВОДОИЗТОЧНИЦИТЕ НИ...... И НЯМА ПРИЧИНИ ДА НЕ ОЦЕЛЯВА В ВОДА ЩОМ СЕ ЧУСТВА ПЕРФЕКТНО В ЧОВЕШКА СЛЮНКА С КИСЕЛИНАТА В НЕЯ .....ТОВА ЩЕ ПРЕМИНЕ ПРЕЗ ВСИЧКИ и който оцелее оцелее ама кът не слушате руснаци а 3 те гербави калинки дет за разлика от руснака са виждали био оръжие само в холивудски филм ся си го духалясвайте барабар с пумярите си ....Макаронджиите и те зациврили Москва ни прати военни.... същите кът вас малоумни герберасти - хората им помагат те циврят ....И КО ОЧАКВАТЕ СПЕЦОВЕТЕ ПО БИО ОРЪЖИЯ ДА СА БИБЛИОТЕКАРКИ В УНИВЕРСИТЕТА А НЕ ВОЕННИ ЛИ....мрете ся гербераси кът не слушате рашките ся копенхаген барабар с пумарите ви ЩОТ РАШКИТЕ ВИЕХА ПО РТ -,,ЖИВОТНИТЕ ПРЕНАСЯТ ЗООВИРУСИ ЗА ТЯХ ТОВА Е ТЕХНИЯТ ДОМ -ПРОСТО ТОЗИ СЕ Е НАУЧИЛ ДА ОЦЕЛЯВА НА ХОРА И С МУТАЦИИТЕ СЕ ДОНАУЧАВА ,, ма гирбираските ТВ не дават репортажи от руската ....ай ся копенхаген
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 vasik atanasova

    0 0 Отговор
    при кучета и котки
    няма проблем те си живят с този вирус