1 Април, 2020 19:29 45 578 32

Защо трябва да ядем гъби точно сега?

  • гъби-
  • храна-
  • полезни-
  • витамин d

Познаваме гъбите като храна, но те имат и други качества, свързани със здравето ни

Защо трябва да ядем гъби точно сега? - 1
Снимка: shutterstock

Познаваме гъбите като деликатес, продукт, с който готвим най-разнообразни ястия. Те чудесно допълват една богата салата или друго ястие, което сме сготвили, независимо дали те са сурови, мариновани или консервирани.

Гъбите обаче, са пълноценна храна, която си заслужава да реабилитираме. Изисква се действително едно изходно условие да се познават добре и отглеждането им да става по-безопасен начин, за да не се допусне отравяне на ястието или партидата. По отношение на производителите това се гарантира и следи зорко.

Няколко изследвания идващи от източната част на света, където гъбите присъстват по-често в менюто до ден днешен, показват ползата за здравето и имунитета от тази храна.

В изследване, публикувано в International Journal of Cancer се сочи, че мъжете консумирали печурки веднъж или два пъти седмично били с 8% по-нисък риск от развитие на простатен рак. Числото скочило на 17% при тези японци, които ги хапвали три или повече пъти.

Ползата от гъбите не се отнася само до мъжкото здраве, напротив. Продължително проучване от цели 6 години в Сингапур регистрира, че консумиращите гъби имат 50% по-нисък риск от когнитивен упадък, който, уви, е явление с напредването на годините.

Сингапурското проучване е включило хора на възраст над 60 години, които са консумирали поне две порции от 150 г различни сортове варени гъби. То е публикувано в the Journal of Alzheimer’s Disease.

Интерес за изследователите представлява едно особено съединение – ерготионеин, който смятат за уникален антиоксидант и противовъзпалително средство.

Гъбите са подходяща храна и за профилактика на сърдечно съдовите заболявания заради ниското съдържание на натрий и липсата на вредните за артериите наситени мазнини, става ясно от the International Journal of Microbiology.

Според публикация в списанието гъбите шийтаке помагат за намаляване на холестерола заради наличието на бета-глюкан в тях. Бета-глюканите са разтворими фибри, които спомагат прочистването на артериите от вредни липиди.

Според експерти всички сортове гъби са отлични източници на белтъчини, витамини от група В, фибри и селен – изключително ценен микроелемент, който играе поддържаща имунната система роля, от значение е и за запазване на когнитивните ни функции.

Гъбите шийтаке съдържат лентинан, който е имуностимулатор. Бета-глюканите могат да се намерят в много сортове гъби, както и ерготионеинът.

Има дори данни за гъби, които стимулират регенерацията периферните нерви след хирургични интервенции. Изследването е китайско, представено е в списание за интегративна медицина и е на фаза животински модели. Същата гъба, позната като лъвска грива, се оказва полезна за облекчаване на симптомите на тревожност, депресия и ПМС (предменструален синдром).

Естествено, полезните вещества в гъбите се запазват повече, когато са сурови, но специалистите подчертават, че е по-добре все пак те да се ядат варени. Готвенето, всъщност, отключва клетките и освобождава ензимите в тях, което прави гъбите усвоима за нашия организъм храна.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 96 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    43 14 Отговор
    Под снега дали има гъби?

    Коментиран от #5, #19, #26, #30

  • 2 ХХХХ

    11 18 Отговор
    дори и отровни ли

    Коментиран от #6

  • 3 ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА

    12 37 Отговор
    тешка храна

    Коментиран от #14, #16

  • 4 някой си там

    33 13 Отговор
    Хора не вярвайте на тези "диетолози", "фармацефти" и всякакви врачки и мошенници. Поинтересувайте се от системата на великият руски академик Иван Павлович Неумивакин за правилно хранене и пазене на здравето си.
  • 5 чернобил онлайн

    28 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Има . Ходи си набери !
  • 6 чернобил онлайн

    22 7 Отговор

    До коментар #2 от "ХХХХ":

    Най - вече халюциногенки ......

    Коментиран от #8

  • 7 Боби

    22 3 Отговор
    Аз ям само каквото каже зеления чичко Годжи.
  • 8 Дельо хайдутин

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "чернобил онлайн":

    Наркотичните гъби са на Витоша. Там забраниха да се ходи.

    Коментиран от #10

  • 9 Д-р Мермерски

    22 8 Отговор
    За здравето против 👑 вирус ЯЖТЕ МУХОМОРКИ.

    Коментиран от #22

  • 10 чернобил онлайн

    10 2 Отговор

    До коментар #8 от "Дельо хайдутин":

    Имам си запаси .
  • 11 Bai nudals

    16 1 Отговор
    Шейтаке са добре! Опитайте ги бланширани,с яйца.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 enzo

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА":

    НЕ Е ЛИ, ТЕЖКА...?

    Коментиран от #25

  • 15 Йозеф

    20 2 Отговор
    Жуля сушена манатарка, накисват се в топло мляко, после се пържат с масло от крава. В избата има и буркани с булки, пачи крак и ветрогонова кладница, планината беше дашна миналата година. Маслото с трюфели свърши, имаше много ортаци.😄😅
    Със сурова манатарка става перфектна салата.
  • 16 Не си втора класа

    9 8 Отговор

    До коментар #3 от "ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА":

    Най си Н-та класа по тъпизъм. Съдя по правописа ти!!
  • 17 Ventura

    4 6 Отговор
    Защо ли! За да скочи цената им с 1000%.
  • 18 Алфа Вълкът

    4 11 Отговор
    Имам една пичурка с гигантска глава - сочна, сочна?
  • 19 плевен

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    И "Да", и"Не". Гъбата Зимна пънчушка/тополовка/расте през зимните месеци в основата на изсъхнали тополи. Появява се в топли, слънчеви дни, най често през януари.Прилича на обикновенната тополовка, но е тъмно жълта, почти оранжава. Рядка гъба- срещал съм я само на три места, едно от които/за мое учудване/ е до оградата на мавзолея в Плевен.

    Коментиран от #20

  • 20 плевен

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "плевен":

    Ядлива, със средни вкусови качества- горе-долу на нивото на печурката.
  • 21 на па тоя пазар няма

    3 0 Отговор
    оня с коня не е докарал от град Козлодуй от Лилито - оная с гъбките!
  • 22 Берсерк

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Д-р Мермерски":

    Мухоморката е невероятно лековита гъба , но в България е забранена ! При злоупотреба и неправилно ползуване е леко отровна и предизвиква халюцинации ! Древните викинги са я ползували за добиване на свръх сила и отсъствие на страх от смъртта пред битките си ! В Русия и Украйна и повечето северни народи се ползува от столетия за изцеление на нелечими болести , като рак , например ! А древните шаманите са я ползували за да изпаднат в състояние на транс при което контактували със света на духовете !

    Коментиран от #27

  • 23 Щото

    3 3 Отговор
    От гъби се умира по безболезнено и бързо отколкото от вируса
  • 24 Шаран БГ

    6 4 Отговор
    Гъбите са чудесна храна ! Вълшебна.... Най-добрият им познавач в цялата наша област, от съседното село бе човекът, умря от яденето на най-хубавите ядливи, годни за кондумация , гъби. Той дето си отиде - ами и кучето му и то умря с него - и то яло хлебец, потопен във вкусната храна. Установиха точно мястото от където ги е събирал. И......оказа се ,че са расли в съседство с една от най-отровните гъби по нашите земи -зелената мухоморка. И той нявярно е видял "мирното съвместно съжителство " но не му е отдал значение. Това бе преди половин век. И аз откакто съм семеен, ГЪБА ли е - давам я на жената и бабата. Нека си похапват. За сега ....резултат нямя !!!

    Коментиран от #29

  • 25 ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "enzo":

    да, така е
  • 26 ЕДИН ОТ МНОГОТО

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Дано си последен идьот и не се размножиш.Селянин си като Софиански умирате да се правите на това което не сте.
  • 27 ЕДИН ОТ МНОГОТО

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Берсерк":

    Браво , точно си го написал.Но тука повечето са дървени философи без грам мозък , но поне да научат нещо от хора като теб.
  • 28 Николай

    1 3 Отговор
    Някой има залежали гъби, или от някъде се предлагат евтино, Зарибяват ни на дребно, да си ядат гъбите, поредната"бомба" ¡¡¡¡¡¡
  • 29 Факт

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Шаран БГ":

    Преди тва ги пробвай дали действат!
  • 30 Оня с коня

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Искаш ли да ги събереш?
  • 31 Шляп

    2 0 Отговор
    Гъби шитаки(на англ. shitake) от поетичното shit take или направо от разговорното take shit,си означава все едно и също нещо.
  • 32 Дядо Гъбарко

    1 0 Отговор
    Който оцелее ще разказва.
    Не се гъбаркайте, ейй! :)