Last news in Fakti

4 Април, 2020 10:05 11 040 16

Рецепта на деня: Домашен хляб с хрупкава коричка

  • домашен хляб-
  • тесто-
  • брашно-
  • какво да сготвя

С онзи вкус като от селска фурна

Рецепта на деня: Домашен хляб с хрупкава коричка - 1
Снимка: Shutterstock

Ароматът, вкусът и мекотата на домашния хляб са една от най-срещаните асоциации за домашен уют. Най-разпространената и позната рецепта за домашен хляб включва брашно, мая, сол и вода. Всички останали съставки са въпрос на вкус.

Необходими продукти:

1 кг брашно

25 г мая

450 мл хладка вода

1 супена лъжица захар

1/2 супена лъжица сол

30 г краве масло

10 мл растително масло

Начин на приготвяне:

Маята се разтрошава в затоплен съд и се прибавя 1/2 от водата и захарта. Получава се рядка каша.

Брашното се пресява, слага се в тава и се оформя кладенче, в което се изсипва кашата. Престоява 10-15 минути.

Прибавете останалата хладка вода, сол, захар и кравето масло, и започнете да месите. Месенето продължава, докато тестото стане гладко.

След това се поставя в подходяща намаслена тава и се оставя да втаса 15-20 минути.

Невтасало тестото заема 1/2 от височината на тавата, а когато втаса я изпълва.

Пече се в умерена фурна.

Хлябът се изважда, докато е топъл, но не бива да се реже топъл! За да запазите коричката на хляба хрупкава, не го покривайте с кърпа, след като го извадите от фурната, съветва rozali.com.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 що ли

    4 1 Отговор
    Вчера понеже преядохме с агнешко...
  • 2 Защо не

    4 3 Отговор
    ОООО, и да месиш ли можеш бе, Злато!!! Браво!!! Аз и баници мога да правя - теглени. Като си такова добричко... Ще ти направя...

    Коментиран от #14

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Браво

    11 1 Отговор
    Браво-поне смислено и мотивиращо инфо...Ще има да си спомняме за онзи вкусен хляб от фурните на онова време.Е-не беше пакетиран и наряжан-но беше с уникален вкус--но чак сега го разбрахме...Лятото на село отивахме до фурната и там ни даваха горещ хляб поръсен с шарена сол--уникално и безкоайно вкусен...и цял ден не ти трябва друго ядене...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 али баба

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Защо не":

    Ти нали си го ял толкоз години, свикнал си,продължавай.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 обещано

    3 1 Отговор
    А утре ще има и водица.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 лорка

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Защо не":

    Изпълзя 🤣🤣🤣
  • 15 Деда ти

    4 2 Отговор
    Деца хубав хляб имаше във всяка селска фурна.Само по миризмата на топъл хляб можеше да я намериш.Сега 100 вида и нито един не става.Ама не ме слушайте те днешните управници ще ви обяснят нещата.
  • 16 Вени

    0 0 Отговор
    Нали знаеш.......сиренето върху точилка душичка мамина златна