Last news in Fakti

2 Април, 2020 15:50 5 185 22

Категорично не правете тези неща, за да се защитите от коронавируса

  • защита-
  • предпазна мярка-
  • коронавирус-
  • маска

Лекарите предупреждават, че самолекуването може да се окаже по-опасно от самата болест

Категорично не правете тези неща, за да се защитите от коронавируса - 1
Снимка: Shutterstock

Коронавирусната инфекция продължава да се разпространява със страшна сила по цял свят. Страни, които не предприемаха мерки срещу вируса и гледаха на него с насмешка, сега не могат да преброят труповете на жертвите, резултат от безотговорното им поведение.

Хората предприемат всякакви отчаяни мерки, за да се предпазят от коварния патоген. Някои дори безразсъдно започват да се тъпчат с лекарства и на своя глава решават да „укрепват” имунитета си.

Лекарите обаче предупреждават, че самолечението може да бъде опасно за здравето и да навреди в случай на заразяване с коронавирус.

За да не навредите допълнително на здравето си в тази извънредна ситуация, ще ви разкажем малко по-подробно за нещата, които не бива да правите за нищо на света, за да се зашитите от коронавируса.

Не приемайте медикаменти без лекарско предписание

В стремежа си да се предпазят от заразата и да повишат имунитета си, някои хора започват ударно да си предписват антивирусни или имуностимулиращи лекарства.

Приемът на антивирусни средства за защита срещу COVID-19 е безполезен, защото на пазара все още няма такива медикаменти. В допълнение, това може значително да "удари" организма, тъй като всеки един медикамент си има цял списък с противопоказания.

Освен антивирусни лекарства, много хора започват да пият и имуномодулатори, опитвайки се да накарат имунната система да заработи на по-високо ниво. Изобщо не разчитайте, че имуномодулиращите препарати ще помогнат за това.

Ефективността им се потвърждава от рекламите, но те не са посочени в стандартите за лечение или профилактика на настинка и грип. За укрепване на имунитета е по-добре да приемате витаминно-минерални комплекси, лактобактерии и ензими, както и да започнете да се храните по-балансирано.

Да "дезинфекцирате" организма си

На фона на съобщенията, че алкохолът помага срещу коронавируса, някои хора смятат за нужно да пият спиртни напитки като профилактика срещу заболяването.

Лекарите обаче предупреждават, че алкохолът не е в състояние да унищожи вируса. За сметка на това може да отслаби имунната система и да я направи безсилна пред него.

Ако сте любител на алкохолните разтвори, използвайте ги за дезинфекция, но на предмети, до които се докосвате и след посещение на обществени места.

Да се лекувате с народни средства

Чесън, лук, мед, чай от липа и шипка - всичко това може да укрепи имунната ви система, но е малко вероятно да ви спаси от коронавируса.

При първите признаци на настинка е по-добре да се консултирате с лекар, а не да се самолекувате и да злоупотребявате с народната медицина.

Да пиете антибиотици

Като цяло лечението на някакво заболяване с антибиотици, които не са изписани от лекар, е категорично забранено. А в случай на коронавирусна инфекция, използването на антибиотици е не само безполезно, но може да бъде и изключително опасно.

Първо, антибиотиците нямат ефект върху вирусите, тъй като са създадени за борба с бактериите. И второ, употребата им в някои случаи може да влоши състоянието при заболяване, причинено от коронавирус.

Да не сменяте медицинската си маска

Медицинските маски са превантивна мярка срещу коронавируса. Много здрави хора ги носят на обществени места, за да не се заразят.

Периодът на употреба на медицинската маска за еднократна употреба не трябва да надвишава 2-3 часа. Тогава защитното оборудване трябва да бъде изхвърлено, а ръцете старателно измити.

Повторното носене на такава маска е забранено, както и използването на влажна или мокра маска. Ако непрекъснато носите маска и не я сменяте, само ще навредите на здравето си, предава jenata.blitz.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    19 0 Отговор
    Чесън, лук, мед, да но бих добавил, зехтин и ракия!

    Коментиран от #17

  • 2 Аноним

    8 1 Отговор
    Да не се пазим демег и да мрем ако ни хване какви антибиотици то няма вече в аптеките ще се лекуваме с чай малоумна работа

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Защо не

    5 0 Отговор
    Стари са и тези неща бе, как ти беше името... Сабинчето ми Андреева… Хората изписаха що нещо по тези въпроси. Хайде преди да пишеш нещо хвани та прочети малко... Стига ни занимавай с простотии...
  • 6 Българска

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "lala":

    Има инфо атака, а не вирус за душите ви!
  • 7 12345

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Аноним":

    точно това се опитват да кажат с тази статия
  • 8 въпросче

    4 1 Отговор
    Ако непрекъснато носите маска и не я сменяте, само ще навредите на здравето си, предава jenata.blitz.bg. А МЪЖЪТ В УНИФОРМА.bg какво казва?
  • 9 Обективен

    1 0 Отговор
    Събинчето да проучи аспиринчето... И да напише статия за него... Аз от собствен опит, лекувам всички свои настинки и грипове..., единствено с това лекарство +гореизброените лук, мед, лимон и др.
  • 10 ???

    4 0 Отговор
    Ко стана, че не ядохме?
  • 11 Ццц

    4 0 Отговор
    Откраднаха ни лъжицата!
  • 12 Ванката

    2 0 Отговор
    Саше Аз им откраднах лъжицата.

    Коментиран от #13

  • 13 Сашето

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ванката":

    Ванка ми с вилица не може ли?

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Сашето

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ванката":

    Аааа, верно бе Ванка
  • 16 Ами помислете

    4 0 Отговор
    Щом толкова много Доктори умряха от короната, значи НЕ ЗНАЯТ КАК ДА ИЗЛЕКУВАТ ДОРИ СЕБЕ СИ КАМО ЛИ ДРУГИТЕ.
  • 17 Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иво":

    Е па като добави ракия, добави и салатка от кисело зеле. Полезна е. Наздраве

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 боцмана

    1 0 Отговор
    Хапвам си , пийвам си и си нося новите дрешки , ако умре коня , назобен да е. То според вас не остана храна която да не е вредна и неразположение на организма , което да не е признак за корона вируса. Ха , наздраве и много-много не ги слушайте разни диетолози и въздържатели! Иска ли душата , дай , иначе ще си отиде!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.