3 Април, 2020 11:41 3 816 1

Наближава явлението Супер Луна

  • суперлуна-
  • супер луна

Тя ще донесе късмет на тези, които търсят промяна

Наближава явлението Супер Луна - 1
Снимка: shutterstock

В нощта на 7 срещу 8 април ще сме свидетели на явлението Супер Луна. Това каза физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН). „Перигеят на Луната ще бъде на 7 април в 21.10 ч. – с 8 часа и 25 минути преди пълнолунието на 8 април в 5.35 ч.“, обясни физикът.

„За суперлуния се обявяват пълнолунията, принципно – и новолунията, случващи се при междуцентрови разстояния Земя – Луна по-малки от 360 000 km. Такива пълнолуния през 2020 г. са мартенското, априлското и майското“, изтъкна още Маркишки. Пенчо Маркишки обърна внимание, че по определение Супер Луна, или „Перигейна сизигия в системата Земя-Луна-Слънце“, имаме при близки във времето пълнолуние, или новолуние, и перигей.

„Когато Луната се приближава най-много до Земята, обикаляйки я по своята елиптична орбита. При суперлуние с невъоръжено око не е възможно да се отчете разлика във видимия диаметър на Луната. Тогава той е с близо 7% по-голям от случая, когато нашият естествен спътник е на средно разстояние от Земята на 384 403 km. При суперлуние Луната е с яркост около 16% по-висока от средната, но тъй като няма с какво да сравним тази повишена яркост, не можем да оценим разликата визуално“, обясни още физикът, цитиран от Канал 3.

Супер Луната ще донесе късмет на тези, които търсят промяна. Също така е важно през този ден да сте настроени оптимистично - това ще помогне да се изпълнят най-съкровените ви желания, посочват астролозите!


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майтапчийски

    5 1 Отговор
    Да не приближава.