Last news in Fakti

3 Април, 2020 13:09, обновена 21 Юли, 2022 12:48 39 013 17

Що е интубация при COVID-19

  • интубация-
  • covid-19-
  • коронавирус-
  • командно дишане-
  • респиратор

При най-тежките случаи на новия коронавирус се налага подпомагане на дишането на пациентите

Що е интубация при COVID-19 - 1
Снимка: shutterstock

Светът е изправен пред предизвикателството да се справи с пандемията от новия коронавирус COVID-19. Учени и експерти от цялото земно кълбо работят в посока да се открие ваксина или лекарство за заразата. Засега обаче опитите им не са увенчани с успех.

Това и причината всички заразени, при които болестта се развива в тежка форма да се лекуват, по начините, по които се лекува вирусно заболяване. В най-сериозните случаи се налага интубация на болния и включването му към респиратор.

Какво обаче се крие зад тази процедура и колко е опасна тя?

Интубация

Основен метод за поддържане на дихателните пътища, освобождаването им от чужди тела и осигуряване на нормална респираторна дейност е така наречената интубация.

Тя често се оказва животоспасяваща за пациентите, като случаите, в които може да се приложи, са разнообразни и включват както спешни състояния в резултат от травма, инцидент, остро влошаване на подлежащо (известно или неизвестно) заболяване или в хода на протичане на определени болестни процеси.

Целта е поддържане на отворени и достъпни дихателните пътища на пациента с цел подаване на кислород, лекарства или анестетици (при въвеждане под обща анестезия).

В някои случаи интубацията играе поддържаща роля за осигуряване на нормална респираторна дейност (при определени заболявания на дихателната система като например пневмония, емфизем, колапс на белите дробове и други).

Крие ли рискове?

Въпреки животоспасяващия характер на манипулацията, интубирането само по себе си също крие някои, макар и минимални рискове, които се наблюдават при неправилна техника на интубиране и по-често при извършване на интубация в полеви условия.

Интубацията може да е затруднена при пациенти с определени заболявания или болестни състояния.

По тази причина на първо място при вземането на решение за интубация от страна на медицинския специалист е състоянието на болния и ползите и рисковете, които носи интубирането в конкретния случай.

В масовия случаи извършването на интубация носи многократно по-големи ползи за общото здравословно състояние на пациента, отколкото рискове.

Командно дишане

В медицината механична вентилация или командно дишане (КД) е метод за заместване (при отсъствие), механично подпомагане или временно ръководене на спонтанното дишане.

Това може да включва машина или ръчно пневматично съоръжение. Традиционно се разделя на вентилация с отрицателно налягане, когато въздухът се всмуква в белите дробове поради съществуващ пад на тораксовото налягане, или вентилация с положително налягане, когато въздух (или друга газова смес) се подават през трахеята под налягане.

Командното дишане може да се използва като животоспасяваща мярка в краткосрочен план, например по време на операция или критично заболяване (най-често в отделенията за интензивна терапия).

Портативни машини за командно дишане може да се използват при домашни условия или в санаториуми и заведения за респираторна рехабилитация, ако пациентите имат хронични заболявания, които изискват дългосрочна респираторна помощ.

Какво представляват кислородните апарати (респираторите)

- този апарат не лекува нищо, той само помага на дишането

- в чужбина ги наричат още "вентилатори" и представляват апарати, с които по механичен начин с въздушна смес под налягане се стимулира снабдяването на организма с кислород през поразените бели дробове

- респираторите могат да бъдат настроени също за противоположната функция, т.е да имитират и издишване, за да изтеглят въглеродния диоксид от дробовете; честотата на дишане/издишване също може да се настрои според конкретния пациент

- свързването с пациента става чрез интубиране, т.е. тръба се вкарва през устата или носа, а при тежки случаи може и да се направи отвор в трахеята чрез т.нар. трахеотомия

- първите респиратори се появяват през 20-те и 30-те години на ХХ век и са известни като "железни дробове";

- днес се използват предимно в спешните и интензивните отделения, както и в хирургичните зали при пациенти под дълбока анестезия; понякога се прилага при излизане от сложни операции и това може да продължи от няколко часа до няколко дни

- до респиратор се прибягва още при кома, мозъчна травма и инсулт, колабирали бели дробове, свръхдоза от наркотици, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), поражения на гръбначния мозък, синдром на Гилен-Баре, мистения гравис, преждевременно родени бебета и др.

- този апарат спасява човешки живот, но може да има странични ефекти, особено при продължителна употреба; основният риск е инфекция, която тръбата може да вкара в носа, синусите, гърлото и белите дробове

- затова местата, където работят респиратори, изискват персоналът да е с ръкавици и маски; външни посетители не са желани, но ако бъдат допуснати, трябва да са здрави и да носят същите защитни средства

- практически е невъзможно пациентът да говори, тъй като се преминава през зоната на гласните струни, няма как да се храни по обичайния начин и не може да се разхожда, защото е закачен за апарата

- тръбата на респиратора дразни и затруднява изкашлянето, което иначе прочиства дробовете и дихателните пътища

- дозирането в работата на респиратора е важно, защото при твърде високо налягане може да навреди на белия дроб или да вкара по-висока концентрация на кислород от необходимото

- медиците облекчават дискомфорта и страданието с болкоуспокояващи, приспивателни, медикаменти за отпускане на мускулите; след като приключи интубирането, няма нужда да се продължава с тях.

- ефектът от респиратора се наблюдава и с друга апаратура, включително за измерване на пулса, кръвното налягане, понякога се налагат и рентгенови снимки или кръвни проби за установяване съдържанието на кислород и въглероден диоксид в кръвта

- след премахването му известно време може да се изпитва затруднение в самостоятелното дишане, пресъхнало гърло или болки на гръдните мускули, отслабнали в часовете или дните на използването на апарата;

връщането към нормално състояние може да отнеме дни или седмици, поради което при по-тежките случаи обичайно се практикува намаляване на времето на включване преди цялостното изключване.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    9 2 Отговор
    Айде юруш на компресорите, и повече няма да мрем
  • 2 Тома

    36 1 Отговор
    Още не сме разбрали у нас има ли някой, който е оцелял след интубиране, особено извън ВМА и Пирогов.
  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    17 4 Отговор
    Не пишат, че 80% ОТ ИНТУБИРАНИТЕ дават фира.

    Коментиран от #7

  • 4 Boxer 3.0

    13 11 Отговор
    Тия, които ми се развяват с открити лица и пръскат зараза, евентуално ще усетят, какво е Интубация.
    НО 100% ще я причинят на някой близък или съсед.
    Хубаво е да се знае, че всички случаи, които излязат след две седмици, ще са предизвикани от "неуязвимите" ганьовци, които се развяват днес без маски!

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    А ДР 20% ПОСЛЕ СА ПОЛОВИН СВЕТ И НАИ МАЛКА НАСТИНКА И ЧАО
  • 8 Въй

    1 1 Отговор
    Що е бюрокрация?
  • 9 лекар от МУ София

    18 1 Отговор
    Не пожелавам на никого да го интубират и " закачат " на респиратор. 80%-90% от тези болни екзитират дори при добри и дисциплинирани условия и грижи. У нас болшинството си мисли, че само машината е достатъчна. Зад машината има цял един екип. Екип, извършващ високоспецифична дейност. Асептика, антисептика, хигиена - на помещението, на болния, на апарата, на персонала и т.н. У нас има много малко места (не казвам, че няма), където се спазва изрядно и съвестно всичко това. Да бъдем реалисти.

    Коментиран от #10

  • 10 вово

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "лекар от МУ София":

    Болния да се слага по очи на легло прегънато на 20-30 градуса наддолу от към краката до кръста и 30-40 градуса към главата. главата да е в отвор на леглото от който до минават маркучите зе подаване на въздух/кислородна смес или др./, а може и без маркучи с маска която не опира плътно до лицето, а само леко уплътнява с малка въздушна междина високото и ниското налягане при вдишване
    и издишване. Устата полу отворена с тръба /къса от силикон с "бодлички" за обратно движение и вързана за да несе погълне и да дъжи езика да не са вмести в гърлото/гълтане. Да има и секрето събирач/уширение на долната част на маската с маркуч по широк щото ще има и пяна/ с клапа, който да събира изтичащи секрети от устата и носа и чрез клапата ги изхвърля на вън. така свръх налягяне нямя да се получи нито под налягане с голяма разлика от необходимото. На 5-8 плитки вдишвания по едно дълбоко вдишване. темп около 10-12 вдишвания. може да се уплътни маската със съответните клапани за регулиране на налагането, но поне по2 бр. клапи като едната е малко по натегната и е резервана, ако работната откаже. клапите да са с маркери или датчици да показвата дали работят и зписващо устройство. Циклите и наляганията също дасие записват. Да се следи пулса, кръвното налягане и наситеността на кръвта с кислород и да има обратна връзка с горна и долна граници за увеличаване на циклите и дълбочината на вдишванията или увеличаване на кислорода. Може да се тества на пробен стенд с помпи за минер

    Коментиран от #11

  • 11 вово

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "вово":

    продължавам, че не ми стигна местото.
    Да се следи пулса, кръвното налягане и наситеността на кръвта с кислород и да има обратна връзка с горна и долна граници за увеличаване на циклите и дълбочината на вдишванията или увеличаване на кислорода. Може да се тества на пробен стенд с помпи за минерална вода /2бр. или 2Х2 = 4 бр. с обем около 2-3 л./с клапи за високо и ниско налягане и рамена като на самокови /или
    мехове-ковашки/ и ел. двигател с редуктор за бавни обороти. системата да е дублирана , като едната е резервна и се включва ако работната откаже и подава аларма за проблем. Тотва е само идея!!!!

    Коментиран от #12

  • 12 вово

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "вово":

    Може още да се усложни системата, като се направи така, че да прекъсва на всеки 5 минути/или друг интервал - регулируемо/ да спира да подава въздух за около 1 минута, за да може болния и той да деша сам, ако състоянието му позволява и пак се включва. Може да има фин датчик за под-налягане, като при водолазите с редуцир вентил, с електронно упрвление-когато болния подаде плах повик за вдишване, но не може са , апарата ду му помага с подаване на въздух/ако евъзможно, за да поддържа мускулите си???!!!/. Машината да има 3 или 4 режима на работа в зависимост състоянието на болния и фазатана заболяване или излекуване, в
    която се намира. Може директно да се впръскват аерозолни вещества в белия дроб чрез въздуха /антибиотици и други-съдоразширяващи през някъкъв интервал от време -1 мин. вдишва аерозол, 10 мин. не се подава аерозол, или други интервали/.

    Коментиран от #13

  • 13 вово

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "вово":

    изпуснато е "м" там където е : ......плах повик за вдишване, но не може саМ, апарата да му помага да вдиша......
  • 14 вово

    2 0 Отговор
    Дали не е възможно да се намали персонала за обслужване? В поза /////пациента/ легнал по очи върху декубитален дюшек, при подходящ наклон на краката, с пластмасова септична подложка под или между тях, може би ще се облекчи обслужването на естествените нужди, като част от течните секрети се събират в затворен съд -стичат се сами.
  • 15 вово

    2 1 Отговор
    Дали кислорода /въздуха/подаван за вдишване е с подходяща температура-на тялото/или стайна/? Щото при излизане от бутилката - кислород през редуцир-вентила като му падне налягането, той се охлажда бързо. Ако пътя до болния е къс, ще го вдишва с ниска температура -охлаждане на дробовете, или да се удължи пътя му с метална серпентина във вода/по-голям съд темпериращ/ със стайна или друга благоприятна температура за болния.
  • 16 Димо

    0 0 Отговор
    Вкарваш кислород на болния,а с него храниш и вируса с кислород!?!!...Е, е , е,Тогава ???...???...!!!...???
  • 17 bobo

    0 1 Отговор
    легнал по очи и глава и крака са по ниско от таза - надолу.