Last news in Fakti

5 Април, 2020 15:03 9 908 37

СЗО разби осемте най-големи мита за COVID-19

  • covid-19-
  • сзо-
  • коронавирус-
  • митове

Могат ли ракията, чесънът и ултравиолетовата светлина да помогнат срещу коронавируса?

СЗО разби осемте най-големи мита за COVID-19 - 1
Снимка: shutterstock

В огромния поток от информация за COVID-19 хората често се объркват кое е факт и кое е художествена измислица.

Затова от Световната здравна организация „разбиха“ най-разпространените митове за заразата.

Излагането на слънце

Слънчевите бани са полезни и приятни, но няма да ви помогнат да избегнете заразяване с COVID-19. От СЗО опровергават информацията, че ако стоите на температура по-висока от 25 градуса сте по-защитени. Дават пример с редица държави, където времето е горещо, но броят на болните е голям.

Същото важи за горещата вана или душ – освен да изгорите кожата си, няма да има друг ефект. Единственото, което предотвратява заразата е честото миене на ръцете и избягването да се докосва лицето.

Задържането на въздуха

От известно време в мрежата се въртят съвети как сами да прецените дали имате коронавирус. Един от тях е да задържите дъха си за около 10 секунди и ако не почувствате дискомфорт или не се закашляте – тогава всичко е наред. Оказва, че това е поредният мит. Това упражнение не бива да ви успокоява, че сте здрави.

Основните симптоми на COVID-19 са кашлица, високо температура и преумора, но не е задължително да присъстват в болен пациент. Единственият доказан метод за диагностика и лабораторният тест.

Употребата на алкохол

Здравните власти препоръчват повърхностите да се дезинфектират с препарати с високо съдържание на алкохол, но оралната употреба на помага да избегнете заразяване с COVID-19.

Напротив, от СЗО предупреждават, че честата употреба на алкохолни напитки може да е опасна за вашето здраве. Също така, ако напръскате тялото си с алкохол или хлор – няма да се предпазите от вируса или да го убиете, ако вече е попаднал в организма ви.

Студът и снегът

Няма никаква основателна причина да вярвате, че минусовите температури могат да убият коронавируса. Нормалната човешка температура варира около 36,5 и 37 градуса, независимо от температурата на околната среда.

Комарите и пренасянето на заразата

За разлика от други вируси и болести, кораавирусът не може да се пренася по животни или насекоми. Към момента няма доказателства ухапване от комар да води до зараза. COVID-19 се пренася по въздушно капков път. Затова от СЗО съветват да спазвате социална дистанция, особено с хора, които кихат и кашлят. Разбира се, ако около вас е имало подобен човек – веднага трябва да измиете ръцете си.

Дезинфекция чрез ултравиолетова светлина

През последните няколко седмици се появиха публикации, че в Китай дезинфектират улиците и градския транспорт с ултравиолетова светлина. Около ефективността се водят спорове, но от СЗО уточняват, че този метод не трябва да се използва за стерилизация на ръцете, защото може да доведе до кожни раздразнения.

Ваксините и антибиотиците

Противогрипните ваксини и тази срещу пневмония не защитават организма ви от COVID-19. Все още не е измислена ваксина срещу новата зараза, но редица изследователи от цял свят се опитват да намерят препарат, който ще бъде ефективен. Употребата на антибиотици за превенция не се препоръчва. Подобно лечение трябва да се извършва само след лекарско предписание, иначе рискувате да навредите на здравето си.

Консумацията на чесън

От векове яденето на чесън се смята като един от най-добрите имуностимулатори. Освен в България, в много други държави се пазят от грип и настинки с честата му консумация.

За съжаление, няма доказателство, че той ще ви предпази от новия коронавирус. Със сигурност обаче няма да навреди на здравето ви в умерени количества.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луд от Банкя

    42 2 Отговор
    А ползване на противогаз?

    Коментиран от #17

  • 2 SARS

    68 6 Отговор
    Тия от СЗО са шепа чиновници :(
  • 3 Дъ Мозък

    62 1 Отговор
    Първо: Изобщо не знаете какво става, останалите седем са пройзводни на първото.
  • 4 бай Тодор

    40 5 Отговор
    Аз мога или не мога тия от СЗО- то. Ракията не помагала !
  • 5 Вижте от кой е създадена СЗО

    26 2 Отговор
    И съответно на кого слугува........
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 onq s konq

    29 2 Отговор
    Половинка домашна ракия - 60 - 65 градуса Кило-две домашно червено вино, сланина, кисело зеле, люти чушки, шкембе чорба и много чесън!!!Преди легане обилно пача и варени свински крака и уши!!!Те тва е спасението!!!

    Коментиран от #21

  • 8 123

    11 3 Отговор
    Най големия мот е че бойче ще се справи с вирОса. той може да се справи само с кАщата
  • 9 препис

    8 1 Отговор
    Противогаз,полиетиленови чорапи и наметало плюс гумени ботуши. Никакъв чесън!
  • 10 изида

    31 3 Отговор
    Тия от СЗО са до един на хранилка на фондацията на Дейвид Рокфелер. така,че от тия (хубосници) добро не чакайте

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 факт

    17 3 Отговор

    До коментар #10 от "изида":

    Тя и цялата ни държава е на хранилка на тоя Рокифельов.

    Коментиран от #37

  • 14 Жоро

    12 1 Отговор
    Половината твърдения са простотии.
  • 15 гост

    19 0 Отговор
    А защо картата на ваксинираните с БЦЖ отговаря на малка смъртност о зараза на картата с COVID19

    Коментиран от #16

  • 16 гост

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Дали ако беше обратното нямаше да има вой до небето колко са велики силните страни и колко са силни и икономиката и здравеопазването колко са им космически и т.н.
  • 17 Т Живков

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Луд от Банкя":

    За БЦЖ ваксинираните(българите) - нищо. Защото знаят , че не е мит. Да сте живи и здрави скъпи съотечественици! -)))
  • 18 Баро Вкаров

    11 0 Отговор
    Една чекия преди лягане, ще ви спаси от вируса!
  • 19 Bingo

    26 2 Отговор
    1. Излагането на слънце подобравя имунитета на човека и при заразяване със SARS-Covid-19 организма ще се пребори по-успешно с него.
    2. Орална употреба на алкохол убива вируса ако е в устата и все още не е достигнал дихателните пътища, което не означава, че трябва да пием постоянно твърд алкохол, пиенето на други течности също може да измие вируса и да го закара да стомаха, където стомашните сокове ще го унищожът.
    3. Пробите които се взимат по препоръка на същите тези от СЗО трябва да се пренасят в среда между 2 и 8 градуса всяка температура под нулата може да го унищожи.
    4. За комарите не знам, но за котките се доказа, че могат да се заразят и в редки случаи да прехвърлят вируса към други котки, за сега опитите не доказват развитие на симптоми сред тях.
    5. Ваксина и лекарство все още няма.
    6. Чесънът помага за подсилване на имунната система, която е основен фактор в борбата с вируса.
    До тук с глупостите на СЗО (Световната Залъгваща Организация)
  • 20 вуйна

    17 1 Отговор
    Какви гениални разкрития!!! Те напълно оправдават огромните заплати но многобройната армия от велики учени в СЗО.Затова и света пламна от civid19!!!!
  • 21 Аааааа няма да та целувам

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    После.Много ща миришиш.......
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 волен сидеров

    16 1 Отговор
    СЗО е най манипулиращата организация.Тя не трябва в този състав да съществува.Работи против човечеството
  • 24 Ня режисьорите

    18 1 Отговор
    БЦЖ явно не им влиза в плановете. Подценили са целия бивш соц лагер.
  • 25 вуйна

    7 2 Отговор
    Какви гениални разкрития!!! Те напълно оправдават огромните заплати нa многобройната армия от велики учени в СЗО.Затова и света пламна от covid19!!!!
  • 26 А за целуването

    7 1 Отговор
    На чудотворни икони, за паленето на свещи и за литийните шествия и за изцерителните молитви три пъти на ден какво казват?
  • 27 Дънди

    14 2 Отговор
    То какво излиза,че само Бойко и Мутафчийски може да ни пазят от вируса.Сетих се за оня дето ходел по улицата и крещял:махай се махай се и ръкомахал.Като го попитали какво прави той отговорил,че гони крокодилите.Ама тука няма крокодили казали хората.Е няма щото аз ги гоня.Та на Бойко и Венци им е такава работата.
  • 28 оценка

    3 2 Отговор
    На вуйна гениталните разкрития.
  • 29 Сексолог Заразен Отзад

    4 3 Отговор
    Перфектно измислен вирус .
  • 30 драгият зрител

    9 1 Отговор
    Не е вярно, че УВ-лъчи не убиват вирусите, в частност и този. Какъв е проблемът да се облъчват помещенията с УВ-лампи, когато няма хора в тях. Какъв е проблемът дрехите и самите ние да се облъчим. Като деца беше задължително.
  • 31 Наблюдател

    5 2 Отговор
    Пак дезинформация от СЗО - Има голяма разлика м-у стоенето на топло носител инфрачервена светлина и ултравиолетова светлина!
    Същите са различни части от спектъра на Слънцето! Въздействието им е коренно различно!
  • 32 Истината е някъде там

    11 2 Отговор
    Художествена измислица е това, че коронавирусът сам е мурирал и се е превърнал в биологично оръжие. Свински грип, птичи грип и сега дойде ред на короната - всичките тия щамове са мутанти, ама изкуствено мутирани в биологичните лаборатории на Пентагона, и това е истината!
  • 33 Тодор

    6 0 Отговор
    За лук, люти чушки, сланина(вдига имунитета), лимони, прополис, мед, пчелно млечице и най вече за липсата на паника, защо не се изкажат?
  • 34 Бат Мишо

    8 0 Отговор
    Ако ви покаже СЗО вирус който оцелява в мойта ракия повече от 3 секунди аз ще скоча от терасата ....ако я налея в резервоара колата ще тръгне - проверено едно време кът беше бензина с купони ----и после кът върнах ключа Моско продължи да работи и се гасихме на първа с контра, после си сменяхме и втулките и сигментите щото се бяха заварили ВИРУС НЯМАЛО ДА УБИЕ тес ги баят да им купуваме скъпите лекарства
  • 35 Бат Мишо

    6 0 Отговор
    ПС я да ми дадът тос вирус да му топна само крачетата в бурето и да броя до 3 ... ся ако е стигнал до дробовете е късно , загва народа правилно е казал че сички проблеми почват от нередовно пиене....щом се инкубира в гърлото колкото и да е чевръст ни мой сколаса да доприпка надолу кът му ливнете сливовата Е ДОТАМ...това е и моето обяснение, за ниската смъртност тука и в русия по земите където употребата на спирт над 50 градуса е назионален спорт ...БЦЖ на баба ми шортите-и тес 17 дет съ пукясали що не изнесът ИСТИНАТА -дали са пили и варили ракия - и везнага ще разлерете що са пукясале....ДА СА НАПРАЙ ИЗСЛЕДВАНЕ УМРЕЛиТЕ КОЛКО РАКиЯ СА ПиЛи ДНЕВНО....тръгнали да търсят придружаващи заболявания и ваксини да ми харчат париците
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "факт":

    Не само СЗО и държавата, а и 90% от медийте са на тази хранилка! СЗО е най-курумпираната и човеконенавистна организация, чиято цел е да манипулира хората за да продава вредните ваксини и лекарства на фармацефтичните компании!