Last news in Fakti

6 Април, 2020 18:38 10 696 43

Чужденците са изумени от някои навици на турците

  • турция-
  • традиции-
  • навици-
  • чужденци-
  • неписани правила

Странните навици, които туристите не могат да проумеят

Чужденците са изумени от някои навици на турците - 1
Снимка: shutterstock

Турция е популярна туристическа страна с красива природа, топли морета и достъпни почивки тип ол инклузив. Хората, които живеят там обаче, се намират на кръстопътя на Изтока и Запада и са доста по-различни от останалата част от света.

Турците имат някои традиции и неписани правила, които учудват чужденците, особено западняците, които за първи път откриват Ориента. Някои от странните им навици остават скрити за туристите, докато не им се наложи да прекарат по-дълго време в страната.

Вижте някои от най-любопитните странности на южните ни съседи, събрани от сайта Bright Side:

Турците никога не бързат

Хората в Турция живеят за момента. Те рядко планират, придържат се към програма или бързат за някъде. Изглежда сякаш никога нямат бърза и важна работа за вършене – те постоянно пият чай, припичат се на слънце и клюкарят за съседите.

Начинът им на правене на бизнес е същият – ако нямат работа за вършене, няма проблем. Никой не кара работниците да правят нещо, което не искат или да ги заплашва с уволнение, ако не си свършат работата.

От друга страна това тотално спокойствие означава липса на точност. Понякога е много трудно да си направите уговорка предварително, тъй като закъснението се счита за нещо нормално.

Чужденците са изумени от някои навици на турците
Снимка: shutterstock

Нашествието на мъжете с черни ленти

Мъжете с обръснати глави носят черни ленти на главите, а доста често на тила им се вижда превързана рана. Това обаче, не са хора, изпълняващи някакъв ритуал, а просто хора, дошли в Истанбул за трансплантация. Клиниките за подобни процедури процъфтяват в Турция.

Подметка вместо булчински букет

На турските сватби има много интересни традиции. Например, преди сватбата булката изписва имената на неомъжените си приятелки на подметката на обувката. Тази, чието име се изтрие първо, ще бъде следващата булка.

Чужденците са изумени от някои навици на турците
Снимка: shutterstock

Съпрузите не се обръщат един към друг по име

Ако ще се жените за турчин, имайте предвид, че ще трябва да се сбогувате с много неща, с които сте свикнали, включително и името си. В турските семейства съпрузите се наричат с имена като „моя любов“, „слънце“, „моя душа“, „ангел“ и т.н., но не и личното име.

Причината за това е разбирането, че докато на човек му трябва име, което да бъде използвано от приятели и познати, съпрузите имат по-интимна връзка и не им трябват такива формалности.

Бебетата се люлеят на краката, не на ръцете

Хората в тази страна имат специални отношение към децата. Много хора са изненадани, когато разберат, че тук бебетата се люлеят на краката, а не на ръцете. Вместо да ги разнасят на ръце с часове, бебетата са поставят на изпънатите крака на възрастния, който леко ги люлее. Този метод помага на децата да заспят бързо и оставя ръцете на родителя свободни.

Възрастните не празнуват рождения си ден

В Турция само рождените дни на децата се празнуват с тържество. Когато хората пораснат, те спират да празнуват този ден, да се събират и да си дават подаръци. Ако много държат, може да има имат малко тържество със семейството, на което се пие чай и се яде торта. Обикновено приятелите и познатите се поздравяват със съобщение.

Мания по чистенето

Повечето туркини живеят, за да чистят домовете си и да ги карат да заблестят. И няма никакво значение колко старателно миете пода и стените, те винаги ще намерят пропуск.

Чешми в памет на починали роднини

Малко хора знаят, че безбройните чешмички по улиците в Турция са поставени със специална причина. Те са направени в памет на починали роднини, най-често родители. Има плоча с името на починалия над всяка чешмичка. Вярва се, че минувачите ще пият от тук и ще се помолят за душата на човека, което ще бъде добре за него в отвъдното.

Младите целуват ръка на възрастните

Според традицията, обичайно е да се целува ръката на по-възрастен човек, а след това да се допира до челото на поздравяващия в знак на уважение. Не се прави с хора на същата или по-млада възраст.

Чужденците са изумени от някои навици на турците
Снимка: shutterstock

Бъдете подготвени да ви излъжат

Подобно на умението да се пазарят, желанието да ви преметнат е в кръвта на турците. Продавачи на сувенири, шофьори на таксита, чистачи на обувки и други представители на наглед безобидни професии често се превръщат в най-ловките мошеници.

Дружелюбност, която става натрапчива

Една от най-отличителните черти на турците, която предизвиква смущение и раздразнение у чужденците, е тяхната натрапчивост и неспособност да уважават личното пространство. За тях е нормално да отидат на гости на някого без покана в 8 ч. сутринта или вечерта.

И няма нищо странно в това да седят там половин ден, клюкарейки за съседите. Също се счита за нормално да се задават лични въпроси като например за доходите и личния живот, както и да докосват вас и вашите деца.

Защо турците не могат да понасят циганите в Анталия

Чужденките често са обект на голям интерес от местните хора и тяхното любопитство често излиза извън добрите маниери. Освен това те искат да научат всички новодошли на тайните на живота в страната.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердо

    36 7 Отговор
    Ами то и у бегето се правят чешми, възрастните трябва да се уважават задължително, че щот о ние ша остареем

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гост

    44 17 Отговор
    тъпа статия
  • 4 Емил

    48 40 Отговор
    Пропуснали сте основното! Докато не съберат пари да си купят жена, мъжете се оправят един-друг и това много им харесва!

    Коментиран от #9, #11, #34

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Емил

    16 8 Отговор

    До коментар #1 от "Ердо":

    Много еврейско (мюсюлманско) изказване! Напредналите народи правят добро, без да очакват да им се върне - другото е сделка!

    Коментиран от #17

  • 7 Усмивката

    17 1 Отговор
    Това последното не го разбран
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Усмивката

    25 4 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Пропусна да отбележиш , че религията им не позволява да се прави това което им харесва , а това което е нужно.Друг е въпроса колко спазват това
  • 10 уточнете де

    62 0 Отговор
    'Защо турците не могат да понасят циг@ните в Анталия" На това нямаше отговор ?!? Аз като им разправям на циг@ните, че турците не могат да ги понасят, а те искат да се турчеят !?!

    Коментиран от #14, #23, #36

  • 11 Алфа Вълкът

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Не им направило впечатление, защото това го правят и в някои западни държави, само дето там няма жени да им пречат.
  • 12 Катюша

    20 7 Отговор
    С рускините си допадат и уважават,с руснаци тоже,с българи гледат да ни преебът,а пък кюрдите окрадът.Иначе изглежда всичко наред,като градината на лалетата в Истанбул,а м/у другото там има 28 милиона лалета.
  • 13 Алфа Чакал

    35 3 Отговор
    Малко маймунска работа,но и не съм очаквал друго.Бат Бойко да прочете това ,че обичам и да лъжат и не си държат на думата и другия път като ходи при ага да внимава.И най-гадната им страна е да се женят за деца.Обаче съм забелязал ,че турците живеещи в България са много различни и са доста точни хора.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Турчин

    26 8 Отговор
    ЕЕЕХХХ това е ,но това важи за всички страни от Турция до Чехия заедно са живели векове и са свикнали един с друг, ама има една разлика с другите и това е ,че никой не псува на "МАЙКА" както в България например

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Рошко

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Емил":

    Еврейско е да гледаш да ги умориш с новини и брифинги като нашите тука
  • 18 Ххх

    17 9 Отговор
    Чужденците са изумени от някои навици на турците ? Ама май пропуснахте най - съществените. Особено пък ако чужденците имат късмет да попаднат в турските затвори. Преди години имаше един филм - Среднощен експрес. И там също показваха някои навици на турците. Но повечето от по - младото поколение предполагам са го пропуснали.
  • 19 Сиганина

    6 13 Отговор
    Ясноооо, не ми трябва да ходя в Турция, за да не ям "попарата", затова си оставам "турче" в наш'та КОЧИНА.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ххх

    12 0 Отговор

    До коментар #22 от "Anton":

    Прав си приятелю, подкрепям те напълно. Оставят само някакви по - безобидни и неадресирани коментари. Всичко друго се трие. Какво да се прави - свобода на словото - по американски и по хелсингски. Политическата коректност ги е изяла от всякъде. А споменеш ли думата - циганин - и вече са настръхнали да те разкъсат.
  • 25 факт е,че

    16 17 Отговор
    Бай Ганьо е най-тъпото животно!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Някой

    17 13 Отговор
    Един немец останал в потрес като видял турчин и коза в поза от Кама сутра.Заптиетата му обяснили че това било национална особеност

    Коментиран от #30, #35, #41, #42

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Другия с коня

    9 8 Отговор

    До коментар #27 от "Някой":

    Ами разликата е че жената няма опашка....Само това....Иначе си е същото....

    Коментиран от #31

  • 31 ???🐒???

    6 2 Отговор

    До коментар #30 от "Другия с коня":

    От личен опит ли говориш?😀

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ???🐒???

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "Другия с коня":

    С опашки или без опашки? 😂
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Немеца на посещение

    12 7 Отговор

    До коментар #27 от "Някой":

    В земите населявани от българи ли е бил :))) Защото и захари Стоянов описва подобна случка с български пастирчета в записките си
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Че кой не ги обича

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Реалист":

    Няма по-вкусно нещо
  • 41 Pokoloko

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Някой":

    Хайде, това го е имало навсякъде.
    Защо в Уелс имат думата sheepshagger.
    А ако някой е чел "Записки по Българските въстания " на Захари Стоянов в началото като е бил овчарче той споменава за тоакива неща при българските овчари и как старите трябвало а разят младите да не го правят, за наказания и т.н...почетете малко
  • 42 Хасан

    2 4 Отговор

    До коментар #27 от "Някой":

    Айде пак плю срещу турчина и даде своя принос в Освобождението отпреди 140г
  • 43 айде айде

    3 5 Отговор
    Накратко, не са виждали друго освен кози и като видят жени откачат.