8 Април, 2020 19:09 2 944 4

С какво да замените любимите вредни храни

  • храна-
  • замяна-
  • полезно-
  • вредно-
  • зраве-
  • здравословно-
  • вредна храна-
  • полезна храна

За по-малко калории и повече здраве

С какво да замените любимите вредни храни - 1
Снимка: shutterstock

Чипсове, сладкиши, пържени храни... Обичаме да ги консумираме, въпреки да знаем, че са вредни за здравето и красотата ни. За щастие, има по-здравословни варианти, с които да заменим едни от най-често консумираните и така любими, но вредни храни. Вижте някои от тях:

Сушени плодове вместо сладкиши

Когато говорим за здравословно хранене и диета, най-трудна е битката със захарта и сладкишите. За съжаление, те имат много калории, никаква хранителна стойност. Когато ви се хапва нещо сладичко, заменете го със сушени плодове, които са натурални без добавена захар. С тях може да си приготвите и здравословни сурови бонбони. Ако обичате горски плодове, може да замените лакомствата и с тях. Те ще ви осигурят витамини, фибри, а и имат малко калории.

Заменете пържените картофи със сладки картофи на фурна

Знаем че дори и да си ги приготвим у дома, пържените картофи са мазни и съдържат много калории. Сладките картофи са подходящи за диетични режими на хранене и са отлична алтернатива на обикновените картофи. Богати са на витамин А и антиоксиданти. Пригответе си ги на фурна, с малко зехтин и пресни билки, пише az-jenata.bg

Бургери

Всички ги обичаме, защото към тях има пържени картофки, сосове, пухкава питка. Е, за да направим това хапване по-здравословно ще е добре да си го приготвим у дома. На грил тиган пригответе пилешко, телешко или свинско месо. Овкусете го със сол, черен пипер. Вместо обикновен хляб си пригответе тези облачни хлебчета. Може да си приготвите и домашна майонеза, и разбира се, наблегнете на свежите зеленчуци във вашия здравословен вариант на бургер.

Млечен шоколад или тъмен?

Въпреки че първият ни се услажда повече, по-здравословният избор е черният шоколад, особено ако искаме да намалим приема на захар и следваме диета. Важно е консумираният тъмен шоколад да е с поне 80% съдържание на какао и да си хапваме от него в малки количества.

Домашен сладолед вместо от магазина

Още един начин да замените любимия, но нездравословен сладолед от магазина е да си приготвите такъв у дома, ползвайки плодове, малко мед за сладост, какао.

Заменете бисквитите с ядки или фурми

Дори пълнозърнестите бисквити и тези без глутен, не са препоръчителни за честа консумация. Тялото ни се нуждае от въглехидрати, но е важно какви избираме да му дадем. Вместо да ядете бисквити, торти, заменете ги със сурови бадеми, орехи или фурми без добавени захари. Те ще ви заситят и ще ви осигурят полезни мазнини, протеини и антиоксиданти. Или пък си пригответе здравословни бисквити


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Движим си много бързо

    0 2 Отговор
    В момента сме на планета която се върти с скорост 1609 километра в час това е скоростта на въртене отделно обикаля слънцето с скорост 108000 км в час слънчевата система препуска из галактиката която пък се отдалечава от другите галактики защото вселената се разширява
  • 2 чернобил онлайн

    8 0 Отговор
    Временно заменям ребърцата с вратни пържоли . Сливовата с гроздова .
  • 3 Някой си

    0 0 Отговор
    Ако беше Вени щях да кажа, ама на Миленчето нямааааа :)
    Нъц!
  • 4 цербер

    0 0 Отговор
    С какво да замените любимите вредни храни? С ВЪЗДУХ.Вече само с въздух.