Last news in Fakti

13 Април, 2020 09:30 14 295 10

Променете тялото си с "луда" тренировка у дома

  • тренировка-
  • у дома-
  • insanity

Мотото на Insanity е “Ако не те предизвиква, не те променя”

Променете тялото си с "луда" тренировка у дома - 1
Снимка: Shutterstock

Insanity е най-новата фитнес “лудост”, покорила Америка. Представлява максимално интензивна, интервална тренировка, създадена от една от звездите на американския гигант BeachBody.com – Шон Ти, който е и бивш танцьор на Марая Кери, пише woman.bg.

Insanity е тренировка за хората, които са готови да дадат и последната си капка пот по време на тренировка, за да постигнат целта си, тренировка за истинските победители – онези, които са готови на всичко, за да бъдат най-бързите, най-силните и най-здравите.

В основата на тази свръх натоварваща тренировка лежи добре познатата интервална тренировка - поддържане на относително ниско темпо за известен период от време, последван от кратък период на максимално интензивно темпо. Шон Ти взима този тренировъчен модел и го обръща надолу с главата! По своята същност Insanity представлява тренировка, в която относително дълги периоди на упражнения с висока интензивност се редуват с кратки периоди на почивка. Упражненията в Insanity са лесни за изпълнение и не изискват от вас да имате извънредна гъвкавост или други сложни двигателни умения. Но все пак имайте едно на ум – това е изключително атлетична тренировка и ако сте решили да се захванете с нея е добре да имате някаква предварителна физическа подготовка и, разбира се, да не страдате от заболявания, които биха ви попречили да достигнете максимума на възможностите на вашето тяло.

Тренировката взаимства кондиционни упражнения от всички популярни спортове като баскетбол, футбол, ски, кънки на лед, лека атлетика, американски футбол, бойни изкуства и пр. Сложните и дълги комбинации от упражнения са табу, защото както самия Шон Ти казва – “Не бива упражнението да е толкова трудно за запомняне, че да ви накара да се чудите как, по дяволите, беше правилно да се изпълни”.

Най-важното при Insanity е всяко упражнение да бъде изпълнено максимално правилно и, доколкото е възможно, максимално интензивно. Всяка една тренировка представлява различен по вид и интензивност комплекс от упражнения, които активират конкретни мускулни качества. Една от тренировките е за сила, друга за издържливост, трета за скокова издържливост и т.н., като на заден план не са останали и тъй наречените възстановителни тренировки, които целят да ви дадат глътка въздух в изморителния двумесечен цикъл и да помогнат на мускулите ви да се възстановят по-бързо и ефективно.

Комплексите се изпълняват за определено време (30, 45, 60 сек., пр..) – и единственото, което се изисква от вас е да направите максимално много повторения за вашите възможности. За един това може да са 14, за друг 40 бройки. Единственият норматив, който трябва да покриете, е максимумът на вашите собствени възможности!

Не на последно място тренировките са сравнително кратки поради силно натоварващия си характер. Една тренировка продължава от 35 до 45 минути.Ето и едно мотивиращо видео:

Мотото на Insanity е “Ако не те предизвиква, не те променя”. Последните изследвания относно Вискоинтензивната интервална тренировка (HIIT) доказват, че не толкова калориите, които изразходваме по време на тренировка променят тялото ни към атлетичност, а процесите, на които даваме сигнал, че трябва да настъпят след това. Когато тялото ни е докарано до ръба на възможностите му, то постъпва точно така, както би постъпил всеки – ще направи всичко възможно да стане по-здраво, подготвено за следващия път, когато ще трябва да се изправи отново пред тази трудност.

За да тренирате се нуждаете единствено от удобен спортен екип, чисти маратонки и цялата мотивация, която можете да мобилизирате в себе си! Желателно е да си носите чиста хавлиена кърпа.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шпек Салам Народен

    8 3 Отговор
    Не ща у дома.Не ми се гледат спортисти правещи "краченца" с тоалетна хартия и спортни новини с откачалници,правещи се на оригинални.
  • 2 консерва

    5 12 Отговор
    Айде,стига с тия тренировки,мускули и простотии!
  • 3 Табата

    12 1 Отговор
    Откритие на японски доктор Табата. 30 сек натоварване последвано от 10 сек почивка. Всеки може да определи времето на натоварване и почиване според възможностите си и да увеличава с напредването. Отслабва се защото дори след тренировка тялото продължава да изгаря мазнини за следващите 24 часа а мускулите изпъкват. Идеален начин да се сложите във форма без да губите време защото 30 мин за начинаещи са предостатъчни.

    Коментиран от #10

  • 4 Някой си

    0 5 Отговор
    Вени, таа много здрава бре!
    Ами ако ма набий?

    Коментиран от #6

  • 5 БРАВО

    5 0 Отговор
    МНОГО МОТИВИРАЩО ВИДЕО.......!!!!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 нормален

    15 2 Отговор
    Ако зарипам така в панелката след 10 минути ще дойдат съседите да ме пребият...
  • 8 kingsize

    4 0 Отговор
    Не е точно най-новата...
  • 9 Не мога

    0 2 Отговор
    имам непоносимост към потта.
  • 10 Язе

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Табата":

    Е щом е Табата-добре. Едно време му казвахме кръгова тренировка😅. Ама така е по-модерно някак...