Last news in Fakti

19 Април, 2020 09:30 8 965 14

6 идеи за употреба на старите хавлиени кърпи

  • хавлиени кърпи-
  • употреба-
  • рециклиране-
  • направи си сам

Направете си сами стопер за врата или постелка за баня

6 идеи за употреба на старите хавлиени кърпи - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки от нас има многобройни хавлиени кърпи у дома - кои подарък, кои купени, защото са просто много красиви, кои използвани до скъсване, кои прибрани в шкафа още с етикета.

Време е да разчистите и това кътче от къщата си и да промените предназначението на старите, вече неизползваеми кърпи. Ето няколко идеи от rozali.com за какво можете да ги използвате:

Скраб гъба

Старата хавлиена кърпа може да се превърне в новия ви аксесоар за баня. Направете си собствена скраб гъба, която да ползвате под душа като зашиете от три страни два правоъгълника от стара кърпа. Оставете едната страна, за да може да прокарате ръката си вътре. Нежният допир на материята до кожата прави гъбата особено подходяща за бебета, както и за хора с чувствителна кожа.

Стил Пачуърк

Ако имате много стари хавлиени кърпи, които не знаете какво да правите и не искате да изхвърлите, можете да ги преобразите като ги зашиете заедно. Така ще получите шарено платно, което може да използвате като плажна хавлия или да вземете със себе си на следващия пикник в парка. С още няколко шева може да преобразите получилото се платно в плик, в който да съхранявате по-деликатните дрехи и палтата. Лесно, полезно и много оригинално решение.

Стопер за врата

Досадните течения постоянно карат вратите вкъщи да се блъскат. Вместо да си купувате така модерните стопери за врата, можете да си ги направите и сами, като използвате ненужните кърпи. Класическата форма на гъсеница, ще получите като вземете по-голяма кърпа и я напълните с вата, пясък и парчета плат и я зашиете по дължина. По желание можете да я украсите с панделки или друга декорация.

В домакинството

Нарязани на правоъгълни парчета, хавлиените кърпи ще ви бъдат от полза при чистене вкъщи. Особено полезни могат да ви бъдат в кухнята и банята, където може да ги използвате за подсушаване на мивката или печката. Освен това материята, от която са направени тези кърпи е подходяща за почистване на прах. За по-сръчните, на които им се отдава шиенето и бродирането, предлагаме да нарежат на парчета и да оформят кърпи за хранене, на които да бродират дребен декоративен мотив или буквата на всеки член от семейството.

Оригинални постелки за баня

Когато хавлиените кърпи станат напълно неизползваеми можете да ги използвате като постелки в банята. За да имат по-артистичен вид ви предлагаме следното:

Нарежете различни по цвят кърпи по дължина, така че да получите сравнително еднакви ленти. Преплетете всяка лента през мрежа с размери по избор, така че да се получи плетеница. В края на всяко парче направете възел, за да не се разплитат. Вече имате оригинално килимче за вашата баня.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Който има много хавлии

    16 1 Отговор
    Някои съвети стават ,но по принцип качествена памучна хавлия си струва доста парички и по обикновен бг я ползва до скъсване...!
  • 2 препис

    7 1 Отговор
    Скраб гъба.Съществителното скраб означава ’козметично средство за пилинг на кожата’ (от англ. scrub). Преди нанасянето на скраба е необходимо кожата да се овлажни, за да се размекнат мъртвите люспици.
    От орехи, зехтин и мед лесно може да си направите домашен скраб. Понятието пачуърк идва от английското словосъчетание patchwork, съставено от думите patch – кръпка и work – работа. Тази технология е за правене на юргани на запад, а през последните години тя започва да придобива популярност и в България.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Абе

    10 5 Отговор
    Изхвърлете ги на боклука , не трупайте като Плюшкин излишни неща !
  • 6 Богатия съсед

    1 3 Отговор
    Ще ти даде куп пари за скраб,я с орехи ше се жуля,жули са ти..който е природно красив ,не му трябват таквиз работи,виж Пачуърк го харесвам...!
  • 7 Плюшкин беше баща ти

    1 3 Отговор
    И всичките вие,включително и ти. !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Табаков

    1 2 Отговор
    Аз пък харесвам печурки. И разресвам дамски прически. С пръсти.
  • 10 цоцомби

    1 4 Отговор
    Превръзки,маски и сутиени могат ли да се правят от тези стари кърпи?
  • 11 ДА ДА

    10 0 Отговор
    Каква скраб гъба, какви глупости. Нарича се съвсем простичко - кесе за баня.
  • 12 Още една идея

    2 1 Отговор
    Като ви дойде тъщата на гости щом заспи и слагате един пешкир на лицето за да не я боли гърлото и да не се мъчи
  • 13 Рошко

    2 2 Отговор
    Аз си връзвам фланелка на мусурата, пари за глупости нямам, пък старите хавлии си ги използвам за парцали
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.