17 Април, 2020 15:32 22 942 41

Рибари от Несебър извадиха чудовища от морето (ВИДЕО)

  • черно море-
  • рибари-
  • риба-
  • замърсяване-
  • отпадъци-
  • екологична катастрофа

Калкан с екзема и попче с брадавици плуват във водата заради замърсяването

Черно море е изправено пред екологична катастрофа, опасяват се рибари. Според тях, до няколко години рибата ще изчезне, а вместо нея ще е пълно с всякакви боклуци. Последният обезпокоителен сигнал е подаден от несебърски рибари. Те показват последния си "улов"- стотици килограми отпадъци и риби с брадавици, пише "Флагман".

Да, това не е шега, а вече обичайна гледка по нашето Черноморие. А образуванията са вследствие на замърсяването, обясняват рибарите.

Рибари от Несебър извадиха чудовища от морето (ВИДЕО)

"Видеата са от 10 и 12 април. Първото е на север от нос Емине - в посока гр. Бяла, а второто - южно от нос Емине - в посока Созопол.

При вдигане на мрежите за улов на калкан извадихме стотици килограми отпадъци. Сред тях има какво ли не - пластмасови касетки с чувал от картофи, реотани, части от перални, кабели, всякакви опаковки, дори и от "Ескимо" със срок на годност 2018 г.

Рибари от Несебър извадиха чудовища от морето (ВИДЕО)

"На повърхността навътре в морето намерихме и една синя торбичка - беше пълно с празни опаковки, вероятно изхвърлена от кораб. Беше толкова добре запечатана, че плаваше като балон.

За съжаление тези боклуци няма как да се разложат в морето, това ще отнеме много години, а вредите, които ще нанесат на човечеството и планетата, ще са необратими", споделя единият от рибарите, пожелал анонимност.

Рибари от Несебър извадиха чудовища от морето (ВИДЕО)

Източниците на замърсяването са различни, зависи от течението, но при всички случаи причина е човешката небрежност.

Рибарят алармира, че ако продължаваме да замърсяваме морето с тези темпове, значително ще намалее популацията на риби, а до 20 години дори ще изчезне.

"Хванахме калкан с екзема, попче с брадавици, няма проблем тази риба да се консумира, след като образуванията се премахнат, но трябва да ни светне лампичката и да се осъзнаем.

Рибари от Несебър извадиха чудовища от морето (ВИДЕО)

Нашите деца много се радват на рибите, интересуват се, ние им обясняваме коя какъв вид е. За съжаление следващите поколения няма да имат тази възможност, а виновни за това ще сме ние - хората", казва с тъга несебърлията.

Рибарят смята, че летните вируси по морето, гъбичните инфекции също може да са вследствие на замърсяването.

Той признава, че са много малко съвестните хора, които ще съберат отпадъка и ще го занесат на брега. Голяма част от тях ще върнат боклука обратно в морето без да се замислят.

"Изнасяме ги на брега, а после ги транспортираме с един микробус. Това ако го правят повече рибари, ефектът ще е много голям, да, няма да можем да изчистим ние морето, но ще има полза. За съжаление много боклуци има, но няма кой да почисти, сега т.нар. еколози къде са?", пита рибарят. Отговор обаче едва ли очаква.Рибари от Несебър извадиха чудовища от морето (ВИДЕО)

"Природозащитниците" са на терен само когато имат полза от дадена кауза. В противен случай не се появяват пред медиите.

Апелът на несебърските рибари към българите е да се стремят да опазят природата, защото това ни е наследството към следващите поколения.

"Ако всеки един от нас направи нещо малко, накрая ще се получи нещо много голямо. Надявам се хората да осъзнаят сериозността на този проблем. Имаме прекрасна природа, прекрасно море, това са дадености, които трябва да опазим. Важно е за бъдещето ни!", призовават те.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай уй

    62 17 Отговор
    Попчето с брадавици,е болно от коронавируса!Аз съм против цензурата на "Факти"!!!
  • 2 Ръмпези

    47 1 Отговор
    ВСИЧКИ НА КОНЕТЕ И КОЙ ОТКЪДЕТО Е ДОШЪЛ...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Geo

    91 13 Отговор
    Тя герберската шайка бетонира цялото крайбрежие на черно море а пък какво ги интересува че морето се е превърнало в помийна яма - важното е хотелчета да строим.

    Коментиран от #23

  • 5 go6ku

    39 6 Отговор
    Ало, рибарите: Там където ви е база ли е пристан ли е да се построи хотел и да се докарат туристи от Англия - от тия де повръщат от сутринта. Само така ще се оправи pH-то на водата и нещата ще влезат в норма!
  • 6 Мундир

    17 12 Отговор
    Намалете популацията на дръпнатите китайски изруди!В Европа и без това сме малко!
  • 7 6399

    70 0 Отговор
    Боклука е страшен бич за морето но и вие с това денонощно тралене на дъното не сте по малко зло. Спрете траловете съсипахте рибата, не за 20 години, до догодина и нищо няма да има.
  • 8 Апел

    46 7 Отговор
    към всички, на които им пука за здравето не яжте черноморска риба.!!!Морето много по- замърсено от колкото може да си представите!
    Каквито са ни корортите такава е и рибата
  • 9 Това

    25 1 Отговор
    Страшно звучи ..!
  • 10 Gео

    28 36 Отговор
    Червени уроди, върнете ни живота.
    Комунизма е Проказа

    Коментиран от #35, #40, #41

  • 11 така така

    7 49 Отговор
    Какво замърсяване ви гони??? НАли в момента няма потребление и хората не ходят на плаж??
    Аман от безсмислици.
    Всички си стоят по къщята.
  • 12 така така

    29 6 Отговор
    то, ако сега е мръсно какво ще стане като отворят пак кафенетата и ресторантите и хората започнат да се събират??
    От сега по-чисто НЯМА ДА ИМА НИКОГА!!!
  • 13 Българан Балкански

    15 56 Отговор
    Браво на несебърските рибари. Мъже на място. Замърсяването на Черно море рязко се покачи след окупацията на Крим от Русия. Течението кара всичките руски боклуци към нашия бряг. Трайно решение ще има, когато отнемем излаза на Русия на Черно море.
    И това предстои съвсем непосредствено във времето.

    Коментиран от #16, #36

  • 14 Рошко

    16 3 Отговор
    Мислех че само българите сме такива, ама изобщо човека си е такъв
  • 15 Тони

    52 2 Отговор
    Аз съм на 50 години и никога не съм хвърлял какъвто и да е боклук, нито на улицата, нито от автомобила си, нито в морето! Всичко си събирам, но може би 80-90% от познатите ми не не се съобразяват! Двамата ми сина са същите като мен, не знам дали аз ги възпитах така или си е наследственост .

    Коментиран от #19

  • 16 ХА ХА

    14 7 Отговор

    До коментар #13 от "Българан Балкански":

    Ти ли ще го отнемеш бе , Ганьо ? ХА ХА !
  • 17 Наблюдател

    28 4 Отговор
    Не знаех, че в Несебър още има рибари . От доста време там всички са хотелиери , ресторантьори и бизнесмени .
  • 18 Морският

    58 3 Отговор
    Рибарчета , хак ви е . Едно време вашите бащи и дядовци работеха всички на държавна работа и взимаха заплати . След работно време отиваха с лодките да пуснат по няколко мрежи и чепарета за кеф , после продаваха връзките с риба набързо за он пара , и сядаха да пият. Трални кораби почти нямаше , с изключение на няколко малки държавни бази . И рибата се лееше като от рог на изобилието, калканите излизаха на бой дълбочина пред плажовете. Сега през демокрацията станахте бизнесмени , искате от морето твърде много , да ви изхранва , да ходите , по круизи , да строите от рибата и рапаните хотели , разорахте орталъка с траловете , не оставихте едно неразорано рибено гнездо , и една жива мида, е не става . До където поглед стига трал до трала , бига до бига , и после няма . Няма и да има.
  • 19 пенсионер

    21 1 Отговор

    До коментар #15 от "Тони":

    за съжаление е само наследствено. възпитава се , но трудно и то с пръчки ! много пръчки !!!
  • 20 Шекспир

    41 1 Отговор
    Рибарчета популацията на дънните риби не е унищожена от боклуците.Каквото и да си говорим Ч море не е чак толкова замърсено като моретата и океаните на изток.Сега ще ви кажа къде ви е проблема.Той е там на кея в Несебър но не в боклуците а в самите вас.Не може 30г да тралите и орете дъното унищожавайки хабитата на дънните риби и да очаквате нещо добро.Вие и рапанджиите унищожихте цялата крайбрежна екосистема.Няма да ревете сега
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 PlimP

    15 3 Отговор
    ей в тва се къпем, ура за простия, скапан, издрискан народец

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 1234

    12 7 Отговор

    До коментар #22 от "PlimP":

    Със същото се къпят и в Гърция, и в Испания мръсотията е във всички океани и морета!
  • 25 Обичал нашето море

    35 2 Отговор
    От 5-6 годишен родителите ме водеха предимно около Варна. Беше чисто и диво. Не можех да плувам но добре помня голям камък на 2-3 метра от брега, опитвах се да гледам под водата и забелязах около камъка десетки риби, средно големи! Днес това е невъзможно! Започнахме да ходим в Созопол. Избираме винаги Шофьорския плаж. Купувам десет чувала за боклук и ощежс отиването на плажа започване да събиране боклуци, 99% е пластмаса. Местни ми се чудеха и смееха????? Ходех и на Синеморец, на Липите. Също събирахме боклуци, включиха се само млади германци. Боклука в морето е основно от корабите. Въжета, кофи с боя, какво ли не! А в Созопол са дадено 33 милиона лева за Пречиствателна станция и тя не работи, окрадени са. Кмета Панайот Рейзи остави общината с дълг от 80 милиона!!! Представяте ли си какво крадене е било. Има 8 имота в страната, вероятно и в чужбина. Изритаха го и какво, давал регулярно на БиБитко и му е сложен чадър. И само там ли е така, навсякъде е. Вижте само Синеморец, колко захлеби кмета Лапчев, лапа ли лапа. Дано кризата отрезви крадците иначе тези хотели и строежи ще служат за гълъбарници. Не ми се вярва но може на някой по-грамотен бандюга да му просветне в кухавелницата!

    Коментиран от #34

  • 26 Поради големия шум за корабите

    18 2 Отговор
    с боклук,акостиращи на нашите пристанища за БГ тецове,сигурно са решили да изхвърлят боклука в морето. Доставеният боклук вече е платен и не може да се върне обратно,другият на път,също. Така че мутрите не можаха да тровят въздуха постоянно,но отровиха водата.
  • 27 А де

    15 4 Отговор

    До коментар #23 от "Best":

    Ако се приеме , че през 1989 година се разделихме завинаги с комунизма , то въпрос с не-повишена трудност , направо за бавно развиващи се - Кой бетонира морето?

    Коментиран от #29

  • 28 Нищо чудно

    20 3 Отговор
    На практика по бг черноморието пречистване на отпадни води не се извършва. Всичко отива в морето. Затова екземите по рибите са най малкото зло. За сега. А тбо в морето са си наши, родни. Тарикатите от хотелите ги товарят през нощта и изсипват навътре. Знаем защо. В гърция за ползване на миещо средство на плажен душ ти отвинтват тъпата кратуна. Тук във всяка община отдели и дирекции околна среда, екология, води с безброй корумпета и хрантутници на безплатна маса.
  • 29 Червени боклуци.

    8 9 Отговор

    До коментар #27 от "А де":

    Червената шайка-терористи, БеСеПедерастите.

    Коментиран от #31

  • 30 Ами то Черно море от край време е

    7 3 Отговор
    кенефа на Европа тези сега ли се усетиха не напразно го наричаме лайноморието
  • 31 Обективно

    16 1 Отговор

    До коментар #29 от "Червени боклуци.":

    Дали са бесепе-дерастите , или седесе-растите няма никакво значение всички са приели модела на мутро-колониалният ни латоноамерикански капитализъм . И да, навсякъде се вижда червената връзка , и произход , но който и да беше на тяхно място , той пак би се облагодетелствал . Те просто последни държаха властта, и човешката природа е неизменна , отвори ли се възможност за безнаказано крадене. А старият "началник" не ги разрешаваше тези работи.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Боки е чистил островите си

    2 1 Отговор
    И е метнал боклука насам да го изгори теца на ковачки😂😂😂😂😂
  • 34 Фатих Мехмед

    3 14 Отговор

    До коментар #25 от "Обичал нашето море":

    Ако бехте при Ердоган сега това нямаше как да се случи но благодарение на вашея лески стигнахте блатото и живеете в беге комунистическо дс мутренско робство
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ха ха

    8 4 Отговор

    До коментар #13 от "Българан Балкански":

    Аз мисля ,че откак над американския крайцер прелетя СУ- шката и им спре "тока",от памперси и тоалетна хартия се задръсти морето .Махнат ли се краварите от Черно море ще му смениме името на Баш Бяло море .
  • 37 Чумата

    4 0 Отговор
    Споко! Таз година е за профилактика на морето. Няма туристи, няма болни попчета!

    Коментиран от #38

  • 38 да отбележа че

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "Чумата":

    А то май няма да е само тая , а и следващите 15-20 ...
  • 39 Мемфис

    3 1 Отговор
    Това малко ми прилича на “кой ми сpа в гащите”!
    Ами основните замърсители сте вие-местните ,хотелите и търговците по морето.
    Какво да бъде море, заобиколено от прости нации, скоро освободили се от комунизъм?
  • 40 софианец

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Gео":

    Gео ли си гея ,ли си ,пълен тъпанар си.Това ли успя да измислиш бе Вместо да дрънкаш по клавиатурата , вземи по -дебело въже и го по-лзваѝ за последно .Бог да те прости.Прост си беше като ,,ГеООО''свър-ши.
  • 41 Ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Gео":

    Простотии до шия. Гейчо, явно теле си се родил, като вол ще умреш. Да ме извиняват животните, че ги сравнявам с тоя гей.