Last news in Fakti

23 Април, 2020 20:45 54 119 38

Това е най-полезната и евтина храна на Земята

  • кълнове-
  • суперхрана-
  • полезна-
  • здравословно-
  • храна-
  • веган

Кълновете са живи ферменти, които подмладяват тялото

Това е най-полезната и евтина храна на Земята - 1
Снимка: shutterstock

Оказва се, че най-полезната храна на Земята е най-евтина. Нека го имат предвид всички, които смятат, че здравословното хранене е скъпо.

Кълновете са живи ферменти, готови да сътворят чудеса с вас, да ви излекуват от много болести и да подмладят тялото ви – ако позволите, разбира се. Такава биогенна храна са употребявали в далечни времена много мъдри народи, благодарение на което са живели дълги години.

Сам по себе си, процесът на стареене произтича тогава, когато умират повече клетки, отколкото се раждат. А това се случва само тогава, когато в храната не достигат ферментите.

Още нашите предци са оценявали преимуществата им:

Това е най-полезната и евтина храна на Земята
Снимка: shutterstock

Те винаги са ценели преди всичко качеството на храната, а не нейното количество. Освен това, за пълноценен живот са им били достатъчни не повече от шепа кълнове на ден. Останали са свидетелства, че нашите предци са се хранели не повече от 1-2 пъти на ден. Древните мъдреци са казали, че човек, хранещ се един път на ден, е мъдър; този, който се храни по 2 пъти на ден – е лакомник, търсещ щастие във временната наслада, а хранещият се три пъти на ден е болен човек.

Преди повече от хиляда години храненето веднъж на ден и то вечерно време, след приключване на работа, било норма за хората, живеещи по крайбрежието на Средиземно море. Навикът да се храним по 3 пъти на ден се е появил през последните 2 столетия заради недостига в храната на жизнена енергия, ферменти, витамини, които умират, обработени на огън и с помощта на различни процеси на рафиниране, консервиране, обелване, олющване.

Любопитни и полезни факти за кълновете:

Това е най-полезната и евтина храна на Земята
Снимка: shutterstock

- 100 грама покълнала пшеница предоставя по-голяма хранителна ценност от 1 кг бял хляб или 500 г пресни плодове и зеленчуци. Които, освен всичко друго, често съдържат нитрати и отровни вещества. Храненето с кълнове помага да се спестят не само пари и време, но и енергиен потенциал.

- Това е най-лечебната храна на планетата, която отдавна се използва като допинг и най-доброто лекарство.

- Съдържа биоенергия в максималната фаза на своята активност.

- Притежава свойствата на биогенност (посаждайки кълновете в земята, те раждат нов живот, превръщайки се в растение – това е биогенност). Именно затова биогенната храна се нарича жива храна.

- Повишава физическата и психическата енергия на човека.

- Спомага за намаляване времето за сън, което организмът използва за попълване с биоенергия.

- Кълновете са най-добрите доставчици на ферменти (ензими, източници на жизнена енергия), витамини, хранителни влакна (целулоза, съединителна тъкан), аминокиселини, мастни киселини, захари, микро- и макроелементи. Кълновете съдържат 40 пъти повече природни ферменти от всякакви други продукти. А съдържащите се в кълновете антиоксиданти предотвратяват разрушаването на ДНК, което спомага за удължаването на живота.

- Рязкото увеличаване количеството на витамини е свойствено само за прорасналите семена: тъй като те трябва бързо да преодолеят всички препятствия по пътя към слънчевата светлина. После, когато започне да функционира кореновата система и се появяват посевите, съдържанието на витамини значително се понижава. Смята се, че в зелените растения има 340 пъти по-малко витамини, отколкото в кълновете. Това означава, че ако използвате в храната си прораснали семена, т.е. кълнове, получавате максимално количество от необходимите за организма природни витамини-антиоксиданти, способни да ви защитят от болести и да удължат живота ви.

- Диетата с кълнове наистина е евтина. Но трябва да се има предвид и това, че от един килограм семена се получава по 1,5, дори 2 килограма, „готова” храна (това е логично, тъй като те попиват много вода). И не на последно място, с 300 грама прораснали семена може да се задоволи апетитът.

Какво съдържа биогенната храна:

Това е най-полезната и евтина храна на Земята
Снимка: shutterstock

Максимално количество живи ферменти (ензими), с помощта на които се осъществяват всички метаболитни процеси, усвояване на белтъчини, мазнини, въглехидрати.

Практически пълен набор на живи аминокиселини, от които се формират всички живи клетки.

Зелените филизи на бобовите растения съдържат жив хлорофил, който по състав е аналогичен на човешката кръв, затова активно участва в кръвотворния процес.

Неизчерпаем източник на съединителна тъкан, която е необходима за поддържане здравето на микрофлората и подобряване на преработването на храната.

Практически всички живи микро- и макроелементи.

Практически всички живи витамини, които са нужни за нормализация на обменните процеси.

Тъй като в биогенната храна биоактивните вещества се намират в органичните съединения, те много лесно се усвояват благодарение на своите ферменти. Усвояват се на 90-100% при щателно сдъвкване.

Ако човек се храни редовно с биогенна храна, той губи влечението си към мъртвите хранителни продукти, към алкохола, пушенето, наркотиците. Апетитът му изчезва, появява се възможност да се справи без храна няколко дни, дори и седмици. Редовната употреба на кълнове стимулира обмяната на веществата и кръвотворенето; повишава имунитета; компенсира витаминната и минералната недостатъчност; нормализира киселинно-алкалния баланс; спомага за очистване на организма от шлаки, както и за ефективно храносмилане; повишава потенцията; забавя процесите на стареене. Прорасналите семена са особено полезни за децата и възрастните хора, за бременните жени и кърмачките, за хората, занимаващи се с интензивен умствен и физически труд. Освен общото положително влияние върху организма, кълновете оказват специфично оздравително действие и се препоръчват на хора, страдащи от различни болести.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 157 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жълтур 🇨🇳

    32 23 Отговор
    Скоро всички папа кълнове и мишки и плъхове.
  • 2 Лора, внимавай...!!!!

    45 19 Отговор
    В никакъв случай, твърдо не, купих си италиански, една тарелка, после корема ме болеше и се отказах от това, не благодаря...!

    Коментиран от #29

  • 3 Радо

    100 27 Отговор
    Маайте филии със свинска мас и след 20 годин къща ф Барцелона с едно с едно рунтаву котенце!!

    Коментиран от #7

  • 4 Обективен

    60 19 Отговор
    Това не го приемам... Как ще се хранят хората само с кълнове? Каква е гаранцията, че не са натъпкани с торове и пестициди...? Същите полезни свойства имат плодовете и зеленчуците....
  • 5 Avito

    55 23 Отговор
    Радко тъпа и повърхностна статия.
  • 6 1001 нощ

    55 14 Отговор
    незнам дали са наистина полезни ,но преди няколко години имаше кампания колко са вредни !!! мирише ми на рекламен клип!!
  • 7 Хоху

    30 60 Отговор

    До коментар #3 от "Радо":

    Айде бе стига с тази къща банално о досадно стана вече. Ами стани и ти премиер или поне депутат и си вземи къща и рунтаву котенце
  • 8 Радо

    61 25 Отговор
    Еми явно не съм толкоз прозд и затва не мога да стана премиер ф тая тъпа държава!!

    Коментиран от #27, #34

  • 9 боцмана

    92 10 Отговор
    Както е тръгнало в най скоро време ще тръгнем вкупом да пасем , затова ни подготвят първо с разни кълнове.
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    58 11 Отговор
    Не се лъжете с тези кълнове...При един преход в Пирин, ядох кълнове вместо сандвичи и получих такъв хипогликемичен шок, че едва оцелях...
  • 11 Радо

    37 12 Отговор
    За кво го държи затворено това котенце въф вилата на Барцелона, като не може да му се радва!!
  • 12 Ама как нали?

    42 4 Отговор
    Когато поникват семената те отделят и хим. съединения които унищожават всичко около тях!Борба за оцеляване!И тях ли да хапваме или напротив!
  • 13 Знаете кво хапвате

    15 1 Отговор
    Почудете се над него, дали е полезно..при толкова употреба, един плюе кълновете, друг хапва, един необратим процес..!
  • 14 Усмивката

    52 7 Отговор
    От целата статия разбрах ,че освен жив хлорофил имало и умрял хлорофил.Освен живи аминокиселини имало и умрели аминокиселини.А дали освен живи хора по улиците нема и умрели хора.Взех да се замислям
  • 15 хамстера

    17 21 Отговор
    Яжте ми семките!
  • 16 Готин

    29 9 Отговор
    Може и да е модерно но си е пълна глупост.
  • 17 Хищник

    23 6 Отговор
    То хубаво седмица, ама какво става седмица на митницата без шкембе чорба? Да не вземе да се бетонира изхода? :)
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Стела

    50 8 Отговор
    Смейте се, злословете. Преди 27 години върнах от гробищата майка си. Точно с кълнило жито. Още е жива и здрава. А практиката да се ядат помъкнали семена е на йогите и е вековна.
  • 20 Самуела

    9 16 Отговор
    Аз пробвах с урина и с какво ли не, ще отиде майка ми на гробищата язък на нея..!
  • 21 Маги

    29 7 Отговор
    Рецепта ог Петър Дънов : 100 гр жито престоява 1 нощ и това се яде през деня, като пост.Ще се наложи да се приспособяваме....

    Коментиран от #36

  • 22 глоги

    16 14 Отговор
    Яжте си ги вие тия кълнове,аз не ща!
  • 23 onq s konq

    22 7 Отговор
    Аз препоръчвам като меню за деня постен боб с люта чушка и "жива" бира. Много е здравословно, консумирайте го поне 2-3 пъти седмично.
  • 24 Емо

    30 8 Отговор
    Аман от тия простотии!!Здравословно било,не знам какво си било??!!Който иска да пасе тия глупости.Да,в някои случай кълновете помагат при определени заболявания,но лично аз предпочитам холестеролни свински ребърца със студена бира!!Не ви ща кълновете!!
  • 25 БОЖЕ МИЛИ ако дам това

    23 8 Отговор
    На моят ,ще ме изгони от къщи 😳😁 а стига глупости !!!!!ДА не сме 🐑 или ни подготвяте за кризата ......вай вай?

    Коментиран от #28

  • 26 Сийка

    29 4 Отговор
    Абе това добре, ама Генрала не ни пуска да си пасем по полето!
  • 27 гост

    18 4 Отговор

    До коментар #8 от "Радо":

    Точно обратното, хитрите са в парламента а простите ги избират!!
  • 28 Дик

    11 7 Отговор

    До коментар #25 от "БОЖЕ МИЛИ ако дам това":

    Първо ще ти хвърли един бой, ще те накара после ти да ги изядеш, и накрая ше те изгони...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Селяни

    12 3 Отговор
    Сега е време когато се трудим и подготвяме бъдещата си реколта. Разчитаме основно все о ще на екологичните си резерви от миналата година. Иначе сега консумираме, лопуши, магданоз, чесън, лук, домашни яица агнешко. 9
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Прасетата

    4 0 Отговор
    Трева не пасат, генерала си знае работата...!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Маги ма

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Маги":

    Къде престоява тва жито? Ми то всичкото жито е престояло,да не би току що да е ожънато!? Във вода ли,в шкафа ли,на месечина ли,къде престоява???
  • 37 Бургаско

    2 0 Отговор
    Ще си го посаждате у дома в хладилник или на сл. Светлина в хубава почва и.. Не яжте по 300грама, това е много. Добавя се към салати и т. Н.
  • 38 Алр🦦💩🦙🎟️🍿🦄🌈😈👿🥳💯💢

    0 0 Отговор
    ,🍺🥃🍼🥤🍿🧂🍫🍨🍕🧄💢👿🦄🦙🦦🌅🦦🦦🦦🦦🦦🦦🦦🦦🦦🦦🦦🎥📽️🎦🎦🕹️🎮🦦👾🦦🦦🦦🦦🦦🦦🐏🐪🤡🍙🔝🎊🔝🎱