29 Април, 2020 14:58 5 973 6

5 храни и напитки, с които водното тегло се изпарява

  • вода-
  • водно тегло-
  • загуба на тегло-
  • здраве-
  • красота-
  • храни-
  • съвети

Някои хора задържат вода по такъв начин, че телата им изглеждат подути и по-тежки, отколкото са в действителност.

5 храни и напитки, с които водното тегло се изпарява - 1
Снимка: shutterstock

Когато искаме да свалим излишните килограми, знаем че трябва да следваме здравословен режим на хранене и да спортуваме редовно. На тялото му е необходимо време, за да свикне с този нов режим. Въпреки това, понякога се случва да ни е трудно да се отървем от водното тегло, което се получава в следствие на задържане на вода в организма.

Факт е, че телата ни са съставени от 70% вода, а в мускулите процентът е 75, докато в мастните клетки около 50. Това е много вода.

5 храни и напитки, с които водното тегло се изпарява
Снимка: shutterstock

Има дни, в които задържаме повече излишни течности. Колебанията в хормоните, консумацията на повече въглехидрати, захар и сол, са само част от причините за поява на т.нар. водното тегло.

Вижте как може лесно да промените това:

Някои храни допринасят за високото ниво на задържане на вода. На първо място това са солта и захарта, както и храни, които не съдържат достатъчно витамини от Б групата. При определено количество от тези хранителни вещества, тялото започва да задържа вода, за да се балансира.

Храни, които ще ни помогнат при битката с излишното водно тегло

Както има храни, които допринасят за задържането на вода, така има и такива, които спомагат за премахването на излишното количество. Добавянето им към всекидневното ви меню ще помогне да разкарате бързо водата.

Кафе

Кафето е известно като диуретична напитка, която подпомага елиминирането на излишните течности от организма. Разбира се, не бива да прекалявате с неговата консумация. До 2-3 чаши на ден, се считат за здравословна консумация на кафе.

5 храни и напитки, с които водното тегло се изпарява
Снимка: shutterstock

Домати

Доматите са чудесни за диета, защото имат малко калории, съдържат вода и калий, които спомагат за елиминирането на излишния натрий от организма. Това от своя страна ни помага да се разделим и с излишното водно тегло. Доматите са богати и на фибри, което подпомага изхождането и също намалява подуването.

5 храни и напитки, с които водното тегло се изпарява
Снимка: shutterstock

Чай с лимон

За да елиминирате излишното водно тегло, не е достатъчно да консумирате много течности, трябва да обърнете внимание и на тяхното качество. Соковете в кутия, фрешовете, няма да ви помогнат. Освен водата, кафето, не пропускайте и чая. Добавете към него пресен лимон, тъй като той съдържа калий.Консумацията на чай ни поддържа добре хидратирани, но също така спомага за намаляване на излишния натрий и регулира нивата на кръвната захар, които ако не са в норма, също са причина за образуването на водно тегло. Добавете към менюто си чай от глухарче, зелен чай, други билкови чайове, които са ви любими.

Джинджифил

Една от най-добрите подправки за отслабване, подобряване на храносмилането. Джинджифилът има мощно противовъзпалително действие, намаляващо възпалението в дебелото черво, спомага за успокояването на разстроения стомах и облекчаване на газовете, подуването. Консумацията му спомага за изгаряне на излишните мазнини, но и за намаляване на излишните течности, пише az-jenata.bg.

5 храни и напитки, с които водното тегло се изпарява
Снимка: shutterstock

Семена от копър, свеж копър и магданоз

Не пропускайте да добавяте към вашите салати и здравословни рецепти тези билки. Те не само облекчават стомашните неразположения, намаляват образуването на газове, но също са естествено средство за намаляване на водното тегло. Със семената от копър и с магданоза може да си направите и отвара, която да консумирате приятно топла или на стайна температура.

5 храни и напитки, с които водното тегло се изпарява
Снимка: shutterstock

Други храни, които ще ви помогнат да се отървете от натрупата в тялото ви вода са аспержите, артишокът, зелето, морковите, зелената салата, краставиците, овесените ядки, динята и други.

Бонусът от прибавянето им към диетата ви е, че те съдържат малко калории и са богати на полезни хранителни вещества, минерали и витамини, така че ще ви помогнат при свалянето на излишните килограми като цяло, а също така за по-добро здраве.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пробвах

    4 2 Отговор
    Не става, затова така остава, вярно е че имаме задръжка на вода в организма...!
  • 2 Мишо

    8 1 Отговор
    Най-голямото обезводняване е след консумация на алкохол,а може и мацка с маска и смазка!
  • 3 инж технолог по хранене

    7 3 Отговор
    Вместо да се нагълтвате с толкова скъпи зеленчуци,като джинджифил и домати,изяждайте преди обяда си по 2 добре узрели банана. Хем ще имате усещане за ситост в по-голямата част от деня,хем няма да гълтате толкова много захари. Проста работа!Също така бананите са богати на витамини, минерали и други полезни съединения. Помагат за преодоляване на констипацията при жените. С един куршум ще ударите два-три заека.

    Коментиран от #5

  • 4 гост

    3 1 Отговор
    Пропуснали са уринотерапия. Сутрин на гладно първата да се изпие преди кафето още топла!
  • 5 Хъкълбери Фин

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "инж технолог по хранене":

    Бананите веднага преди обяда могат да ни накарат да пропуснем самия обяд. Иначе са богати на калий и протеини, което е добре за тялото, а и се приемат безпроблемно от храносмилателната система. Самият джинджифил не е толкова скъп, спокойно може да се вземе не на килограм, а примерно 50 грама, при това едва ли ще се консумира всеки ден. Доматите също не е нужно да са винаги в пресен вид на масата, спокойно и консерва ще свърши работа. Абе, тънкост си е храненето и то така, че да е питателно, да не причинява натрупване на газове, да не умреш от глад и всякакви подобни изпълнения...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.