5 Май, 2020 17:33 5 329 26

30 страховити закона от Северна Корея

  • северна корея-
  • закони-
  • страшни-
  • династия ким

От някои точки в законодателството на комунистическата страна ще ви настръхнат косите

30 страховити закона от Северна Корея - 1
Снимка: shutterstock

Северна Корея е под властта на тоталитарен режим, който следва различни правила от останалия свят. Нацията пази много тайни и има много необичайни закони, които ще ви накарат да благодарите на Бог, че не живеете там.

1. Слушането на чужда музика или гледането на филми на чужд език се счита за престъпление. През 2015 г. Ким Чен-ун издаде указ за изземането на всички касети и компактдискове, които съдържат забранени от държавата песни. Някой, който гледа американски филм, може да бъде екзекутиран, а гледането на индийски филми може да доведе до затвор. Разпространението на порнография също може да доведе до смъртно наказание.

2. Провеждането на международни разговори е престъпление. През 2007 г. мъж, който е провел няколко такива, беше убит.

3. Заспиването на среща, докато Ким говори, може да ви донесе смъртно наказание. Севернокорейският министър на отбраната Хьон Йон-чол беше екзекутиран през 2015 г. пред над 100 души, защото заспал по време на едно от събитията на Ким Чен-ун.

4. На 8 юни, когато през 1994 г. умира президентът на Северна Корея - Ким Ир-сен, усмивката е строго забранена. Говоренето на глас, танцуването или пиенето на алкохол в този ден е ограничено. Неспазвайки правилата, хората могат да бъдат изпратени в трудови лагери или убити. Тялото на Ким Ир-сен е запазено в стъклена гробница, а туристите трябва да се поклонят пред краката му.

5. Пушенето на марихуана е прието и за разлика от по-голямата част от света, търговията и консумацията на наркотици не търпи наказание, според закона.

6. Хората нямат право да носят дънки, тъй като това се смята за символ на капитализма. Жените, носещи поли, трябва да покриват коленете си. Носенето на бикини е строго забранено.

30 страховити закона от Северна Корея
Снимка: shutterstock

7. Всяко действие, което се счита за неуважително към семейството на Ким Чен-ун, правителството или политиците, се счита за богохулство и може да последва жестоко наказание.

8. Само на мъжете - държавни служители им е позволено да шофират. Жените нямат това право, дори да работят в този сектор. Само един на сто души може да има кола.

9. Северна Корея предлага само 3 телевизионни канала, от които хората могат да избират. Всички те са контролирани от правителството, пише още сайтът timesnownews.com.

10. Севернокорейците нямат право да пътуват в чужбина без разрешение. Хората, които се опитват да избягат, са изпратени в трудови лагери или просто екзекутирани.

30 страховити закона от Северна Корея
Снимка: shutterstock

11. Достъп до интернет се получава само чрез портал, който се нарича Kwangmyong. Той беше пуснат през 2000 година. Списъкът с хора, които имат достъп до интернет, включва политически лидери и техните семейства, ученици, посещаващи елитни училища, както и военното кибер отделение. Само разрешената от държавата - операционна система Red Star OS, която е проектирана на корейски език, е позволена да се използва, а не стандартните Windows или Mac. Wi-Fi е забранен във всички севернокорейски посолства по света.

12. Изборът на професията на човек се определя от правителството. Това се случва въз основа на нуждите на страната. Тези, които не се съобразяват, се изпращат в концентрационни лагери за принудителен труд.

13. През 2013 г. Ким Чен-ун издава списък със прическите, които са позволени. Те са 28 (18 женски и 10 мъжки) и бяха официално одобрени.

14. Правителството избира къде да живеят хората - според техния статут в държавата. Да живееш в столицата Пхенян изисква разрешение от правителството.

15. Гражданите нямат право да имат същото име като сегашния президент. И така, всички, които носеха името Ким, трябваше да сменят името си.

16. Свободата да избираш религия е мит в Северна Корея. Официално това е атеистка държава. Западни религиозни обичаи са забранени. Хора, разпространявали Библията, са били екзекутирани публично. През 2014 американецът Джефри Фоул бе вкаран в затвора за 5 месеца, защото забравил Библията си в тоалетната на ресторант. Църквите се контролират от държавата.

17. Туристите трябва да заложат като депозит телефоните си и компютрите си. Те могат да си ги вземат само преди напускане на страната.

30 страховити закона от Северна Корея
Снимка: shutterstock

18. Всички граждани над 17 години задължително трябва да гласуват на изборите. Провеждат се избори за партийните лидери, които ще управляват страната.

19. Цяло семейство може да бъде наказано, ако един човек се самоубие. А ако дадено лице извърши престъпление, три поколения наред в семейството му се наказват.

20. Смята се че филмовият директор Шин Сан-ок и тогавашната му съпруга - Чой Юн-хи, са отвлечени през 1978 година заради ниското качеството на филмите, произведени в Северна Корея.

21. Докато останалата част от света се справя с предубежденията за различните типове хора, модерното севернокорейско общество е разпределено на три класи през 1957 от бащата на Ким Чен-ир: главни, колебливи и враждебни. Верните поданици, включително и семейството на Ким, спадат към главните, докато тези, които са най-малко лоялни - са към групата на враждебните. Те се считат за противници на държавата. Това са адвокати, хазяи, министри и християнски служители. Към "колебливите" спадат занаятчии, търговци, върнати от Китай и техните семейства, както и някои интелектуалци, които са били под японските закони.

30 страховити закона от Северна Корея
Снимка: shutterstock

22. Севернокорейският календар Juche е базиран на датата на раждане на Ким Ир-сен - 15 април 1912 г. 23. Северна Корея прекъсва електричеството всяка вечер заради енергийната криза в страната. Използването на ток се нуждае от разрешение, а притежанието на микровълнова е незаконно.

24. Децата, които ходят на училище, трябва да имат собствени чинове и столове. На други пък им се налага да служат на правителството.

25. През 2008 г. гражданите бяха помолени да дадат изпражненията си, за да помогнат в селското стопанство, когато Южна Корея преустанови доставките на торове. 26. Страната харчи 20% от своя БВП за военни, докато населението умира от глад.

27. Двойка, която е сключила брак, след официалната церемония трябва да посети статуята на дядото на Ким Чен-ун - Ким Ир-сен.

28. Военната служба е задължителна за мъже (10 години) и жени (7 години).

30 страховити закона от Северна Корея
Снимка: shutterstock

29. Майките нямат право да раждат, ако някой е наоколо. Те сами трябва изродят бебето. Също така нямат право да се срещат със семейството си или дори със съпруга си в продължение на седмица след раждането. Ако се родят тризнаци, те се дават на държавата заради ниската раждаемост в Северна Корея. Те се връщат при семейството си, когато са на 4 години.

30. Неделя е ден на колективния труд - цялото почистване се извършва само и единствено с ръце. Уредите за почистване не се използват.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРАТА

    23 29 Отговор
    Абсолютните измислици! Някой соросоид си ги съчинява тези неща в кацеларията в някое влажно мазе.

    Коментиран от #4

  • 2 Русороб

    17 30 Отговор
    А нашите полезни идиоти драпат да се върне комунизма

    Коментиран от #5, #15

  • 3 Yamaha

    25 15 Отговор
    В Северна Корея има заводи на Самсунг и Хюндай от години и дори има търговия между Северна и Южна Кореи! Това обаче е забранено да се разпространява от краварите разрешава се само краварска пропаганда за Северна Корея!
  • 4 Емил

    13 22 Отговор

    До коментар #1 от "КОНТРАТА":

    Статията е претоплена, защото няма големи положителни новини от Русия, а само мор, глад и пиянство! Все пак трябва да се обсъждат тези дето са по-зле и от Москва!

    Коментиран от #11

  • 5 Комуниста

    15 10 Отговор

    До коментар #2 от "Русороб":

    Сигурно си раснал едно време в някой изправителен дом за непълнолетни престъпници! Тоо ТВУ не беше лагер за отличници.
  • 6 Русороб

    10 12 Отговор
    Напротив, от елитно руско школо съм
  • 7 гост

    16 3 Отговор
    На който му харесва, да заминава. Стига сте писали тука.
  • 8 Бесен Язовец

    13 8 Отговор
    В Северна Корея милицията се разхожда с тояги и като срещнат професорчета демократчета ги сурвакат за здраве!
  • 9 Behemoth

    4 3 Отговор
    Оная зъбатата офцъ го писа това ...веке!
  • 10 Селски мислител

    7 3 Отговор
    Важното е да има новина
    Марихуаната разрешена, много либерални.
    Там е както в България през 80те. Не са така изостанали но и не са като Южна Корея.
    Сега Южна Корея, само LG, SAMSUNG KIA завладяват света, ами ако се обединят няма да се бавят като Германия. Китайският прогрес ще се зазими. Те винаги пред света ще са черни за да не се обединят.
  • 11 СссереМ

    9 7 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Като чета статията не са по зле от русия,даже обратното-в СК законите са за всички ,а в матушка за неудобните на ботокса.
  • 12 😈 Сатаната

    19 4 Отговор
    И тук трябват такива закони.Много паплач се навъди.Трепане на всякаква измет и гниене по концлагери.
  • 13 Муаха-ха-ха-ха...

    5 2 Отговор
    Винаги съм знаел,че хора които имат за герб кози крак,чук и копие са си таковали майката.
  • 14 Шекспир

    5 1 Отговор
    Тази статия нали я пуснахте преди два дни.Май ви хареса да берете коментари
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Додо

    4 2 Отговор
    Сега разбрахте ли, че живеете в рая на земята бе, толупи? Затова Путин,Тръмп, Меркел,Макрон се редят на опашка да целуват ръка на нашия Спасител. Дори Коронавируса се съобразява с него.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 S. S

    1 1 Отговор
    От всичките 30 закона,само 19 ти ако може да се приложи у нас.
  • 24 Ynd

    2 4 Отговор
    Невярна статия, писана от някой, който не е бил там.

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Случайно прочел

    2 0 Отговор
    Гарантирам че 95% от това което е описано не е вярно! Принципно трябва да има ред!