13 Май, 2020 17:02 5 181 15

Готвят шокиращ експеримент с хора

  • covid-19-
  • sars-cov-2-
  • коронавирус-
  • експеримент-
  • хора-
  • ваксина-
  • заразяване

Обмислят съзнателно заразяване на доброволци с коронавирус за изпитване на потенциална ваксина

Готвят шокиращ експеримент с хора - 1
Снимка: shutterstock

Появата на новия коронавирус, който предизвика страх и паниха у световната общност, стана причина за поява на множество спорни и дори неетични идеи, имащи за цел да ограничат разпространението му. Сред противоречивите идеи за спирането на смъртоносния вирус е и съзнателното заразяване на хора със SARS-Cov-2 с цел изпитване ефективността на потенциална ваксина.

Подходът се нарича "проба за имунитет" и не е обичайният начин за тестване на ваксина.

В повечето случаи изследователите проследяват хиляди хора, някои от които получават ваксина, а други плацебо, след това проверяват кой е заразен по естествен път в живота си. Това е по-бавен процес, но има по-малко рискове от умишлено заразяване на хора, които след това са ваксинирани.

Готвят шокиращ експеримент с хора
Снимка: shutterstock

Но някои учени сега твърдят, че рисковете от подобни тестове си струват, ако потенциално се ускори разработването на ваксина. Три групи от здравни експерти наскоро публикуваха статии, в които подкрепят подобни идеи.

И миналата седмица Световната здравна организация (СЗО) публикува документ с критерии за "етична допустимост" при изпитването на ваксина против Covid-19, пише вестник Wallstreet Journal.

Обикновено отнема десетилетия за производството на ваксини, но експерти търсят начини за съкращаване на целия процес с Covid-19 до може би 12-18 месеца. Няма гаранции, че те ще успеят да го направят.

Експертите коментират, че изпитанието може да отнеме няколко месеца, а създаването на вариант на вируса, с който хора ще бъдат заразени - важна част от всяка проба за имунитет - вероятно ще отнеме най-малко 6 месеца.

"Трябва да търсим начини, които не са типични при разработването на ваксина", подчерта Стенли Плоткин, професор от Университета Пенсилвания и експерт по ваксини, който е съавтор на статия в журнала "Ваксина" от по-рано този месец, в която се призовава за проба за имунитет.

По думите на експерта непосредствената задача не е създаването на ваксина за общо прилагане, а по-скоро по-бързо одобряване на ваксина за спешно прилагане върху хора от рискови групи.

Няколко потенциални ваксини вече са тествани върху хора.

Пробите за имунитет се разглеждат като вариант, когато традиционното разработване на ваксина не е възможно. През 2017 г. Националните институти за здраве препоръчаха против подобни изпитания срещу вируса Зика заради етични съображения.

Но сега традиционни тестове за ваксина ще бъдат по-сложни, защото заразата със Зика е непредсказуема. Изследователите се подготвят за проби за имунитет, макар че не са получили официално зелена светлина.

Но някои експерти не мислят, че пробите за имунитет ще ускорят създаването на ваксина, защото първо трябва да бъде създадена версия на вируса за използване при тестване. Този щам трябва да бъде създаден според стандартите на правителството и да се открие точната доза.

Друг проблем е, че няма ефикасно лечение срещу коронавирус, ако доброволецът се разболее.

До момента 15 000 доброволци от повече от 100 държави са готови да се включат в такива изпитания.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факти

    15 2 Отговор
    По-тъпи сте и от блиц
  • 2 fks

    12 0 Отговор
    Колко пари дават.че така за слава едва ли ше се прежали нЕкой
  • 3 Гей Билтс

    7 6 Отговор
    Първи да заголват бузи Ганьовците.
  • 4 Безмислена

    15 4 Отговор
    статия.Все едно е да измислиш ваксина срещу грип.Този вирус непрекъснато се мени и ваксината е трудна работа.А може да отмине и от самосебе си.Вързаха ни да си стоим в къщи заради задлажнялоста на цялото човечество и следващия вирус ще бъде малко по силен от този.Това е мили хора.Не се плашете.
  • 5 Обичайният път

    13 2 Отговор
    Изобщо не е шокиращо, защото всички познати и разрешени лекарства минават много дълъг път от лабораторията през бозайници, та до доброволци, които съзнателно рискуват срещу съответното заплащане. За съжаление някои некоректни лаборатории или лекари отчитат фалшиви резултати с цел налагане на определен медикамент и съответно огромни печалби.
  • 6 Бат Бойко

    6 0 Отговор
    Имам 6 млн мишлета. По колко дават на парче?
  • 7 XMAN

    6 3 Отговор
    Всъщност зад етикета ваксина срещу короната се крие отдавна ваксина готова за приложение която води стерилност при мъжете и безплодие при жените и така хората само умирайки без да могат да се възпроизвеждат спада рязко населението на Земята.
  • 8 Юсуффф

    8 1 Отговор
    Нека Бил Гейтс да покаже как се ваксинира семейството му и то публично чрез медиите за да бъде по убедителен в тезите си .После ние ще го последваме ако пожелаем ,разбира се.
  • 9 Ташун Касапа

    10 1 Отговор
    Най голямата глупост която ни сервират е,че има корона вирус и ще има ваксина срещу него.Колкото и ваксина за грип,която не върши работа а напротив има обратен ефект.
  • 10 Azzzzzzzzz

    0 0 Отговор
    Вирусолозите -коментатори не са прочели нито ред биология и микробиология , но са големи разбирачи на конспиративни теории...
  • 11 Azzzzzzzzz

    0 0 Отговор
    Вирусолозите -коментатори не са прочели нито ред биология и микробиология , но са големи разбирачи на конспиративни теории...
  • 12 Сокола

    1 0 Отговор
    Вирусът на грипа е много по-изменчив от коронавирусите. Затова не може да се създаде ефективна ваксина срещу грип. При коронавируса мутациите са точкови(синонимни) е не дават голяма отражение върху структурата на коронавируса. Така, че създаването на ефективна ваксина срущу Sars-cov 2 е напълно възможно. Аз съм лекар-микробиолог.
  • 13 Срещу поне милион евро кеш в торбичка

    3 0 Отговор
    Съм готов веднага да бъда заразен с грипа
  • 14 Рошко

    0 0 Отговор
    Къде точно и кога, съгласен съм и то он лайн по моя си начин, да им го навра в,,,,,
  • 15 Гост

    1 0 Отговор
    Ето всички, дето викат, че няма такъв грип, да отиват доброволци.