Last news in Fakti

17 Май, 2020 15:30 4 546 23

Ледът на Северния полюс ще се стопи до 2050 г.

  • северен полюс-
  • ледове-
  • топене на ледовете-
  • глобално затопляне-
  • парникови газове

Ако намалим глобалните емисии бързо и значително, няма да повлияем на топенето

Ледът на Северния полюс ще се стопи до 2050 г. - 1
Снимка: shutterstock

Ледът на Северния полюс ще се стопи през някои летни сезони до 2050 г. и на този процес няма да повлияят дори амбициозните цели за намаляване на емисиите на въглероден диоксид, пише чешкият сайт Lidovky.cz, позовавайки се на проучване на университета в Хамбург.

"Ако намалим глобалните емисии бързо и значително, за да достигнем целта от два градуса по Целзий, арктическият лед все пак ще се топи значително по-често през летните месеци преди 2050 г.", каза ръководителят на проучването Дирк Ноц.

Той споменава ангажиментите в Парижкото споразумение през 2015 г., чиято цел в борбата срещу глобалното затопляне е да се поддържа покачването на температурата доста под два градуса по Целзий и да е възможно най-близко до 1,5 градуса в сравнение с прединдустриалните температури. "Бяхме изненадани", каза Ноц по повод констатацията, че дори постигането на климатичните цели няма да попречи полярните ледени шапки да се стопят.

Изследването, което се основава на анализ на 40 климатични модела, е публикувано от изследователи в списанието Geophysical Research Letters. Ноц смята Арктика за основен обект на изменението на климата. Според него морският лед е много чувствителен към глобалното затопляне - всеки тон въглероден диоксид, който попадне в атмосферата, означава топене на 3 куб.м лед, твърди Ноц.

Ако човечеството достигне целта от два градуса по Целзий, ледът на Северния полюс вероятно ще се стопи значително до 2050 г. Ако климатичното затопляне може да се поддържа на 1,5 градуса по Целзий, Северният полюс без лед ще бъде изключение, казва Ноц. "Вероятно е твърде късно", добави ученият към мерките за климата.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бързите мерки

    16 10 Отговор
    5 милиарда излизат от играта! Отиват за тор, и земята ще се оправи! Останалите по две деца и нищо повече! Иначе всички ще пукнем от алчност!

    Коментиран от #14

  • 2 Учените тъпаци само лапат пари

    30 4 Отговор
    Така през 70 те години ни облъчваха че световните запаси от нефт ще свършат след 40 години и само вдигаха цените. Сега ни карат да даваме пари за парниковия ефект и не се знаят къде изчезват. Истината е че всяка година се изсичат хиляди декара гори и се правят магистрали върху плодородни земи и се пръска с химия

    Коментиран от #7

  • 3 Аз съм

    11 5 Отговор
    Аз пък видях 2 гълъба да се чукат.И на мен ми се дощя.
  • 4 охохох

    20 3 Отговор
    Според същите тези оракули трябваше да се е стопил преди 10 години.
  • 5 ПЕНКО

    9 3 Отговор
    ФИНАНСИРАНЕ НА ТАПАНАРИ ПО СВЕТА !!!- ОБАЧЕ НА ЮЖНИЯ ПОЛЮС НЕ СЕ ТОПИ ЛЕДЪТ ... И ТОВА ЩЕ ПРОМИНИ ТРАЕКТОРИЯТА НА ЗЕМЯТА И ЧЕХИЯ -ЩЕ СТАНЕ ПОЛЮС И НИЕ ЧЕХИТЕ ЩЕ СТАНЕМ "ЧУКЧИ "- КЪДЕТО НИ Е МЯСТОТО !?!?!?
  • 6 Бачо Киро

    13 5 Отговор
    Голям праз. Тъкмо в Скандинавия пак ще има лозя и ще правят вино. От 1400 години там е леден период. Демек приключва студен период, та стига ни занимаваха с глупости.
  • 7 Гост

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "Учените тъпаци само лапат пари":

    Ами помниш ли облъчването през 80 години за киселинните дъждове. Спукаха ни от облъчване и кво....нищо!

    Коментиран от #20

  • 8 Може

    6 0 Отговор
    Ама до тогава дали ще има на кого да му пука ?/изключвам белите мечки/

    Коментиран от #15

  • 9 другарят

    11 1 Отговор
    За "озоновата дупка" с която по същият начин ни плашехте преди години, няма ли да кажете нещо? А бе ненормалници! Даже всичкият лед да се стопи на северният и южният полюс, това няма да доведе до покачване на световният океан. Когато видите айсберг, виждате една малка част отгоре, а по-голямата част е под водата. Ледът има по-голям обем от водата и даже да се стопи този лед , нивото на водата не се повишава. Що се отнася за идиотската ви борба с въглеродният двуокис.. Ами просто избиите всички тревопасни животни, които отделят най-много въглероден двуокис, отменете всички огромни пожари които винаги са се случвали в Африка, Австралия и тайгите, унищожете всички гори и растения които през деня благодарение на слънчевата светлина отделят кислород, а през ноща също отделят въглероден двуокис и тогава ще постигнете истински неолиберастки-джендърски рай от ходещи зомбита с промити мозъци.

    Коментиран от #11

  • 10 Госあ

    5 8 Отговор
    9 коментара - от 9 тъпанара. Да видим по нататък. Любопитен съм.

    Коментиран от #23

  • 11 Госあ

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "другарят":

    Много по добре е да избием тия като теб.
  • 12 Къртев 💬

    3 0 Отговор
    Дааа, бе ,да! Той не се е стопил от хиляди години, та сега за има няма 20-30 години ще се стопи! Безпочвеното доверие към ''учените'' ще доведе до края на човешкия разум.
  • 13 Мислете трезво

    8 1 Отговор
    Много преди хората да станат милиарди и да развият цивилизацията в сегашният и вид е имало на земята хомосапиенси едва няколко стотин хиляди на цялата планета- в развитие копие и пръчка. Тогава пак е изчезнал леда от полюсите и е имало огромни дървета и мамути за дълго време- сега намират там дървени въглища, нефт, цели запазени с козината мамути. Сигорно се е стопил леда, щото тамън са открили огъня и са вдигнали температурата. Мислете трезво както земята се върти около оста си и около слънцето и това определя познатите ви сезони и температури на земята, така и се върти в космоса с цялата слънчева система с много по голям цикъл и това определя така да се каже сезоните на нашета слънчева система- космическо лято настъпва. Да ще се стопят, да ще се потопим във вода, да пак ще се заледим и т.н. така е от милиарди години

    Коментиран от #22

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Нека се топи и залее лошите хора

    5 0 Отговор
    Дотогава повечето няма да са между живите..!
  • 17 В .В.

    2 0 Отговор
    Учените не престават да ни плашат нито за миг...Стресиран съм....Мислиха и за Коронката ,и пак дойде.. Аз съм подготвен за Краят...
  • 18 незнайко

    4 0 Отговор
    Леко ни намекват за това което съм казвал в много постове ! Глобалното затопляне не е човешко дело а на СЛЪНЧЕВАТА АКТИВНОСТ която продължава да се увеличава !!!
  • 19 В.В.

    1 0 Отговор
    В Бг,някои общества правят много челяд... Затоплят атмосферата...Разбира се,в една кола за 4 пътника,не могат да пътуват 7....От само себе си се разбира..

    Коментиран от #21

  • 20 Гостенка от Украйна

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    То и радиационни дъждове ни валяха,а всичко около Припят си живее.И флора и фауна.
  • 21 До В В

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "В.В.":

    Въпроса е : Шофьора Кой е?Останалите може и да не ги качиме.
  • 22 Тръмп миротвореца

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мислете трезво":

    Понеже нямам ледоразбивачи ,нарочно карам в краварника всички да серат двойно ,та по- бързо да се разтопи Северния.Така по -лесно ще търгувам с Русия и Китай.
  • 23 До Гос&$#_@

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Ти ги сложи всички в малкия си с виждането си.След теб и потоп.