20 Май, 2020 17:07 2 861 12

ГМО хора колонизират Марс

  • марс-
  • гмо хора-
  • днк-
  • промяна в днк-
  • колонизират-
  • марсианска колония-
  • планети

Промени в човешкото ДНК, може да са ключът към превръщането на вида ни в мултипланетарен

ГМО хора колонизират Марс - 1
Снимка: shutterstock

НАСА планира да прати хора на Марс през 30-те години на този век. Пътешествието до червената планета ще отнеме около 6 месеца, през които астронавтите ще трябва да се справят с космическата радиация и ефектите на безтегловността. Стъпвайки на Червената панета проблема с радиацията няма да изчезне, защото Марс няма магнитно поле, което да го предпазва от заредените частици на Слънцето. Как тогава можем не просто да идем на Марс, но и да останем там?

Генетичното инженерство и други съвременни технологии, свързани с измененията в ДНК, може да са ключът към превръщането на вида ни в мултипланетарен, смятат множество учени, пише space.com, цитиран от dir.bg. Кенда Линч, астробиолог и геомикробиолог от Лунния и планетарен институт в Хюстън, който е тясно свързан с НАСА, твърди точно това. Ще трябва да се възползваме от генното инженерство, ако искаме да живеем, работим и създаваме семейства на Марс или други планети и луни, заявява Линч.

Вече се провеждат и експерименти в тази насока. Учените са вмъкнали гени от бавноходки (Tardigrade) - едни от най-издръжливите животни в света, можещи да преживеят радиация и вакуум - в човешките клетки в лабораторията. Резултатите бяха обнадеждаващи. Подобрените човешки клетки показаха по-голяма устойчивост на радиация, отколкото техните "нормални колеги", споделя Кристофър Мейсън, генетик от медицинското училище на Университета Корнел в Ню Йорк. НАСА и други космически агенции вече предприемат мерки за защита на своите астронавти физически, чрез екраниране на космически кораби и фармакологично чрез различни лекарства. Така че не е огромен идеен скок да се обмисли и защитата им генетично, при условие че тези мерки са доказани като безопасни, каза Мейсън.

Прекаралият една година в космоса американски астронавт Скот Кели също подкрепя идеята. След завръщането на Земята той се сблъска с някои здравословни проблеми, които са причинени от дългия му престой в космоса. "Бавноходките и "екстремофилни" микроби, като устойчива на радиация бактерия Deinococcus radiodurans са естественият ни резервоар на редица суперспособности, добавя Мейсън, който е изследвал организма на Скот Кели след завръщането му на Земята.

Всички възможни проблеми могат да намерят решени, благодарение на науката. Превръщането на човечеството в мултипланетарен вид, би повишило възможността му да оцелее, както и би разширило кръгозора му към много нови открития и възможности, споделят учените.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    16 5 Отговор
    Те до Луната вече от 50 години не могат да идат, а се канят до Марс.
  • 2 123

    5 5 Отговор
    бе я направо пращайте железните хора, че могат и да не дишат
  • 3 Ежко

    6 5 Отговор
    От това, кой, какво иска да прави вече ни боли глава-един ще лети, друг ще хвърчи, ала бала. Не може ли просто като го направят да го съобщят по новините?
  • 4 евессф

    8 3 Отговор
    Генното модифициране да започне с ваксинация. Такъв е планът и подобни писания подготвят хората за това.
  • 5 ЯЗЪК азимов

    4 4 Отговор
    ами то антарктида не е колонизирана още,а иначе фантазията работи
  • 6 ФАКТ !!!

    7 3 Отговор
    Ние тук на Земята не се научихме как да оцеляваме и живеем,а и не можем !!! Защото все още има неравенства между хората -между мъжете и жените,дискриминация,лишения ,мизерия,бедност,лошо възпитание,некачествено образование,ограничен достъп до блага,услуги и ресурси за по-голям част на хората от планетата , безпаричие,болести и още и още нередности !!! И как ще стане,че ще може да се живее на други планети ???? Да не би там живота да е по-хубава и по- справедлив ????
  • 7 Stormtrooper

    3 1 Отговор
    Това ми напомня малко за Каин и Авел.
  • 8 Към Марс и неговите ,, жители,,

    2 0 Отговор
    Имам малко по особени,, чувства,,...!
  • 9 Свети Мъск

    1 4 Отговор
    До 2050-та ще закарам 1 000 000 идиот на Марс, който иска да се модва, аз пари за това няам!

    Коментиран от #10

  • 10 шофер

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Свети Мъск":

    С Теслата ли ще ги караш?
  • 11 въпросче

    2 1 Отговор
    Не могат ли да търсят друга планета с условия като земните,а трябва да се заселят на тази радиационна пустиня Марс?
  • 12 волен сидеров

    0 0 Отговор
    ха ха ха -добре го давате джурналисти-рептилите я съсипаха сега и Земята се опитват