21 Май, 2020 13:34 18 801 42

Защо никога повече няма да отида в Анталия

  • анталия-
  • турция-
  • почивка-
  • русия-
  • руски туристи-
  • семейство-
  • пътуване

Руска туристка разказва за кошмара, който е преживяла, докато е била на почивка в Анталия със семейството си

Защо никога повече няма да отида в Анталия - 1
Снимки: Shutterstock

Почивахме в Турция и по специално в Анталия миналия август. Наложи се да отидем в руското посолство и беше просто интересно. Защо Анталия е толкова популярна по принцип и особено сред рускоезичните, така че този курорт дори се нарича град на „руски туристи“, се пита разочарована туристка в блога Рыжие расСказки. Разказът ѝ продължава.

Отидохме там с голямо очакване! Дори не четох рецензии, така че мнението на други хора да не повлияе на възприятието ми. Исках сама да го видя, да го разбера, да го усетя.

Пренебрегвайки съветите на опитни туристи, веднага бяхме изненадани още на входа на Анталия, където стигнахме по залез слънце, след като изминахме път с дължина около 500 км от вкъщи.

Вместо пристъп на наслада, какъвто ми се случва навсякъде в Турция, дори в пустинята, за първи път в живота си почти изпаднах в паника: липсва ми кислород! Дишах като риба, изхвърлена на брега. Каква безсмислица?!

Защо никога повече няма да отида в Анталия

По принцип не се паникьосвам лесно, но си помислих, че нещо не е наред с мен: може би това е такава неочаквана реакция на организма на радостта от идването на желаното място, дъхът ми внезапно е пресекнал в гърлото ми? Но никога не съм имала проблеми с дихателната система. И вместо от радост, бях покрита с лепкава пот, децата започнаха да хленчат и се чешат от тази пот, а съпругът ми каза, че е чувал за тази особеност на Анталия, но не смятал, че всичко е толкова лошо.

Ето защо, моят основен и единствен съвет към тези, които все още не са били в Анталия и планират пътуване до там през лятото е следният:

Запасете се не с бански и слънцезащитен крем, а с кислородни апарати като тези за гмуркане или дори за астронавти! Кислородът е полезен за вас, за да можете да се върнете у дома в добро здраве. И е по-важен от татуировките на лицето. И забравете за грима, момичета: тялото и лицето ще бъдат мокри през цялото време.

Защо никога повече няма да отида в Анталия

Всъщност всичко е свързано с екстремната влажност на мястото. Не знам какви прекрасни природни условия създават толкова ужасен ефект на сауна, но топлината + влажността е непоносима. Изглежда, че ако задържите дъха си, не се движите, правилно фокусирате очите си, можете да видите как капчиците влага едва треперят във въздуха. Може да се почувства директно физически - нос, кожа, визуално. Необичайно, разбира се, но мисля, че дори в ада ще е по-приятно: горещо е, но сухо, можете да живеете там. А в Анталия всички оцеляхме 3 дни. На прага на припадъка.

Първия ден, опитвайки се да намерим поне някои предимства на известния курорт, отидохме на разходка (между другото, наивно е да чакате вечерна прохлада: тя отсъства поне до октомври).

Анталия като цяло е много живописна и разнообразна, търговията е в разгара си! А изпаренията от това кипене, както изглежда, също добавят влажност.

И нощният живот също кипи! Бяхме в Стария град в 22:00, а нощният живот започва след полунощ.

Красота, нали? Ходене и ходене с часове, но прекомерната влажност прави невъзможно да се наслаждавате на красотите докрай. И е невъзможно да свикнеш с това!
По-късно, когато влязохме в хотела, леко измих тениската на по-малката дъщеря, замърсена със сладолед. Прострях я навън на прозореца. И на сутринта нещата на децата не просто не изсъхнаха, но и се влошиха от влагата през нощта. А плочките от външната страна на сградата също бяха покрити с влага, бяха мокри! Не бях виждала това преди.

И аз си мислех, че през лятото в Анталия животът е възможен дори при климатик, но се оказа, че климатикът не решава проблема с влагата! Когато лежите потни дори след петото пътуване до душа и върху вас духа студен въздух, тогава това само по себе си е неприятно.

Искам да се надявам, че през останалата част от годината е по-поносимо и усещането за асфиксия не те чака на всяка крачка. И може би някой ден ще се опитам да дам втори шанс на Анталия, но определено няма да е през лятото, а през януари. Или кой е най-студеният месец там?


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост666

    46 64 Отговор
    Блядката е отишла за КЛЕЦКАНЕ, но явно е била грозна и никой не и е обърнал внимание, сега КУРорта им е виновен!

    Коментиран от #9, #21

  • 2 Елементарно

    16 30 Отговор
    Защото ти го слагат Цялия???
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ген. Мутафчийски

    28 19 Отговор
    "...дъхът ми внезапно е пресекнал в гърлото ми? Но никога не съм имала проблеми с дихателната система." Тази трябва да си направи ПиСиАр тест задължително!!! А може би е прекалено късно...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тъпата

    33 8 Отговор
    рускиня да беше отишла в Дубай през август, че да и е по-хладно.

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Анти мангал.

    60 15 Отговор

    До коментар #1 от "Гост666":

    Истината боли а? На тема Турция много се засягате бе господа роми спокойно няма турска кръв във вените ви.

    Коментиран от #16, #18

  • 10 viki

    28 7 Отговор
    Големи глупости! 38 градуса е в Анталия август - 23 градуса е нощем....описва го сякаш е Дубай! - само че в Дубай август е 49 градуса на сянка и 55 на слънце! - като не понася 38 градуса какъв го дири през август в най-горещата на Европа - Анталия??? - през май месец почти целия и към средата на септември е 30 градуса максимум...а и денят е къс стъмва се 19.30 ч. 3-5 септември в Анталия и 19 .00 часа 27-29 септември и падат още края на септември на стъмване 19.00 часа е 25 градуса

    Коментиран от #26

  • 11 Влогърка

    40 12 Отговор

    До коментар #6 от "Тъпата":

    В Дубай въздуха е поне сух бе серсемино. Твоята жена си я водил максимум на Вакарел. От къде ще знаеш. Анталия, Малдиви, Сейшели, Доминикана...влагата е убийствена

    Коментиран от #23, #24

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост4

    17 5 Отговор

    До коментар #3 от "ха ха":

    Така е бате, гроздето е кисело..!
  • 14 ШЕРИАТ

    6 9 Отговор
    ЗАЩОТО ЦАРЯТ ЗАКОНИТЕ НА ШЕРИАТА,НЕЗПАЗВАНЕ НА ПРАВАТА НА ЖЕНИТЕ,НЕУВАЖЕНИЕ КЪМ ТЯХНИТЕ БРАТЯ КЮРДИ
  • 15 Брах ви лайката герберска

    19 12 Отговор
    Защото са ви платили да ги злепоставяте та да се напълнят хотелите на братя Велеви и Далавери Симеонов.
  • 16 Гост 666

    18 16 Отговор

    До коментар #9 от "Анти мангал.":

    Истина, другарю, истина... но ти няма от къде да знаеш, защото си виждал Турция само на снимки... Свтовно известен курорт, а не като българските курорти за пияндурници и за нощни пеперуди, които чакат няКой да ги налази... Далече си мноого от турците и Турция!
  • 17 Ангелкова

    25 12 Отговор
    Призовавам всички да дойдете на Лайноморието. Тук влага няма, само фекални отпадни води и Ешерихия коли. Никакъв коронавирус не би оцелял. Те и туристите после два месеца се възстановяват
  • 18 Ха ха ха

    12 12 Отговор

    До коментар #9 от "Анти мангал.":

    И в твоята българска кръв няма. Само византийска и османска
  • 19 Ганьо

    12 2 Отговор
    Ела в бг тогава. „Чадърите ще са безплатни даже на места по-евтини”. Кой на каквото е свикнал и възможности има. Колкото и лъва да се въртят около овцата, тя си търси коча...
  • 20 АТАЛИЯ

    14 8 Отговор
    ОПРЕДЕЛЕНО ИЗВЪН БЪЛХАРИЯ Е ПО-ДОБРЕ НА МОРЕ , ДАЖЕ В РУМЪНИЯ Е ПО-ЧИСТО. ЩО НЕ ОТИДЕ В МАНГАЛИЯ ИЛИ ИМАШЕ ЕДИН МНОГО ИЗВЕСТЕН КУРОРТ НАД КОНСТАНЦА. НЯМА ДА ИМАШ ЗАДУХ И ИМА КИСЛОРОД. ФЕКАЛНОТО ЗАМЪРСЯВАНЕ У НАС Е ОГРОМНО СМЯТАЙ ОТ АВГУСТ 2019 ДО СЕГА ПО 8 000 МЕТРА КУБИЧНИ НА ДЕН 300 ДЕНА Х 8000 =2 400 000 КУБИКА ФЕКАЛИИ СА ИЗТЕКЛИ ВЪВ ВАРНЕНСКИЯ ЗАЛИВ И ПО ТЕЧЕНИЕТО КЪМ ТУРЦИЯ ОБЛИВАЙКИ ВСИЧКО ПО ПЪТЯ СИ.ПРИЯТНО КЪПАНЕ И СИ ВЗЕМИ ТОРБА С АТИБИОТИЦИ СРЕЩУ ФЕКАЛНИТЕ КОЛИ.
  • 21 ТУРСКИЯ КОНСУЛ

    10 11 Отговор

    До коментар #1 от "Гост666":

    ВЪВ ВЕСТНИК БЛИТЦ Е ИМА СЪЩАТА СТАТИЯ И ПИШЕ ЧЕ Е БЪЛГАРКА КОЯТО ПОСЕТИЛА АНТАЛИЯ. ВЕДНАГА ДА СЕ СЕЗИРА НОВАТА РАЗУЗНАВАТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО ХИБРИДНИ ЛЪЖЛИВИ АТАКИ. ВСИЧКО ЛЪЖЛИВО ДА СЕ ЗАТРИЕ И ДА СЕ ЗАКРИЯТ ВЕСТНИЦИТЕ ЛЪГАЛИ ЗА АНТАЛИЯ.
  • 22 Черноморие

    15 4 Отговор
    Ами да заповяда у нас, специално място сме й запазили близо до тръбата бълваща от 9 месеца фекалии
  • 23 Уважаема

    10 9 Отговор

    До коментар #11 от "Влогърка":

    Влогърке, в Анталия съм ходил поне 10 пъти, включително и по Нова Година.Пожелавам ти и ти да отидеш някога, стига да намериш някой да ти го вложи някъде.До тогава - драскай си за Сейшели, Малдиви и т.н., но ако случайно някога намериш карта на света и успееш да се ориентираш в нея, отбележи си, че те са острови/едно такова от всякъде оградено със синьо/, а Анталия е на континент/по-голямо е от остров/ и непосредствено зад нея се издига планина. Освен това запомни, че в Дубай въздухът не е сух, нищо, че почти не вали.

    Коментиран от #25

  • 24 Jack Bauer

    8 7 Отговор

    До коментар #11 от "Влогърка":

    А ти ходила ли си в Москва през Юли. Температурата е 26оС и се потиш като пор. Там също влагата е убийствена, но никой не реве.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гост

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "viki":

    Това в уйкипедията ли го прочете? С удоволствие бих те замъкнал/а на екскурзия във Виетнам, изцяло на мои разноски.На 32-35 градуса и 94% влажност на въздуха. И после пак пиши ала-бала приказки по форумите.
  • 27 Знам бе

    10 8 Отговор
    Тука черноморието е ужасно не мога да отричам очевидното, но това няма как да значи, че ще бъда впечатлен от анадолските курорти. мнението на троловете не струва и 5 стотинки, понеже тактиките им винаги са ,,врагът на моя враг е мой приятел,, т.е. мотото на слабите. до вчера плюеха по турците за ,,робство ли,, или ,,присъствие ли,, било , днеска същите тия се позорят като ги галят и използват похвални слова срещу потомството на ония дето са изнасилвали прадедите им , на балкона пясък ще си сложа с един леген вода да се плискам ако треа ама у анадолската яма нема да идем , ае бегай

    Коментиран от #28

  • 28 Този

    10 11 Отговор

    До коментар #27 от "Знам бе":

    Те и в жена ти са влизали още 30-40 човека преди теб ама си я взел нали така. Айде да не гледаме в миналото. Турция развива туризма си отлично и без субсидии от никъде. Като ти е кеф ходи си на лайноморието, само недей се натрапва на останалите

    Коментиран от #34, #35

  • 29 Исмаил Георгиев

    8 1 Отговор
    Тука си е рая на Земята....
  • 30 Добър опит,но...

    4 2 Отговор
    Пак няма да летувам тук.
  • 31 ТУРСКИЯ КОНСУЛ

    3 3 Отговор
    ВЪВ ВЕСТНИК БЛИТЦ Е ИМА СЪЩАТА СТАТИЯ И ПИШЕ ЧЕ Е БЪЛГАРКА КОЯТО ПОСЕТИЛА АНТАЛИЯ. ВЕДНАГА ДА СЕ СЕЗИРА НОВАТА РАЗУЗНАВАТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО ХИБРИДНИ ЛЪЖЛИВИ АТАКИ. ВСИЧКО ЛЪЖЛИВО ДА СЕ ЗАТРИЕ И ДА СЕ ЗАКРИЯТ ВЕСТНИЦИТЕ ЛЪГАЛИ ЗА АНТАЛИЯ.
  • 32 БЛИЗО Е

    5 2 Отговор
    НЕ ХОДЕТЕ В АНТАЛИЯ , ИДЕТЕ В АХТОПОЛ ДА ВИДИТЕ ЩО ЦИГАНИ И ЦИГАНИЯ ИМА У НАС , А ИМА И ЦИГАНИ ОТ СОФИЯ ДА СЕ ПЕЧАТ НА ПЛАЖА!
  • 33 Лора

    1 2 Отговор
    Ами може би е така, това е азиатската част и има изненади...! (Това всичкото е за богати хора, да имат избор за най доброто....!)
  • 34 Знам бе

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Този":

    не разбра ли, че нема да одим, и на лайноморието ??? там смърди също !!! и кво значи, да не се натрапвам ??? напълно нормално е една реклама, да има и антиреклама, но всъщност не в туризма ми беше мисълта, просто ме е яд, на някои двулични лицемери..... па и да не мислиш, че ш фръкна да да убеждавам някой турист, да не ходи на където си е приумил
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Защото трябва да съм от занаята

    1 1 Отговор
    И някой да ме заведе...!
  • 37 Случаен читател

    1 0 Отговор
    Абе да ви кажа, има нещо вярно. Аз бях септември и тениската ми не престана да се лепи по тялото. Вярно красиво, то банани навсякъде костенурки плуваха в морето и т.н. но жегата е непоносима. Даже водата в морето беше над 30 градуса. И там не можеш да се разхладиш. А климатика в хотела автоматично изключваше след 45 минути работа, та се наложи да го съветвам с клечка за зъби на копчето. Язък, че даваха без пари такава хубава водка и турска ракия. То на човек такава жега не му се пие.
  • 38 Транслатор

    2 1 Отговор
    Страхотно преведена статия! Алоооу редакторчето, като го превеждате с гугал преводач па вземете и си го прочетете! Пълно е с глупости. Пусти дзифтарлък, да не дадете на някой да ви го преведе като хората.
  • 39 Бг Туриста

    5 4 Отговор
    Вече има много по-добри дестинации от Турция -Хърватска , Албания...прекрасен климат, чудесно море, изключително добро обслужване...идете там, кво знаете само Анталия, Боодрум, Кушадасъ...малоазиатски кенефи...
  • 40 Васил

    0 2 Отговор
    Няма нищо вярнооооооооооооо
  • 41 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    За всеки влак си има пътници ! А всеки човек е една отделна планета, със своите природни дадености. Не ги разбирам тези хора, които според своите усещания и възприятия, искат да наложат / често пъти е така/ някакви норми. Имам познати, които редовно ходят в Анталия и са доволни. Други ,както в случая, : "Никога няма да стъпя там!".Поради невероятни причини !Свят като цвят! Означава ли, според горе написаното, аз да ангажирам публиката с моите виждания , разбирания и финанси естествено, защо никога няма да отида някъде ? Или пък защо винаги ходя тук и там? Един пътепис е нещо различно от написаното по този начин - освен ако не е специално платено - разбира се . Преди години пътувах с влак. Облечен като за късна есен.- края на октомври.Аз вдигам прозореца - навън е 13 градуса и от движението на влака - духа. Моите спътници връстници, само по едни тениски, го смъкват. И така докато се разберем, че те са финландци и отиват във Варна на море Е, и какво ? Никога не пътувайте във влак с финланци - ще настинете !!??
  • 42 Хаха

    2 0 Отговор
    Бабето като не може да диша нормално на нулева надморска височина, да си стои вкъщи с бутилка кислород между краката и включен климатик. Това си е чисто оплюване, и нейното мнение е абсолютно нищожно пред стотиците хиляди туристи