Last news in Fakti

21 Май, 2020 22:30 6 753 15

Посочиха опасностите от популярна зърнена храна

  • житни култури-
  • зърнени култури-
  • семена-
  • варива-
  • елда

Колко и полезни да са зърнените култури, те могат да бъдат не особено подходящи за някои хора

Посочиха опасностите от популярна зърнена храна - 1
Снимки: Shutterstock

Зърнено-житните култури са група културни растения от семейство Житни и днес те са използвани за осигуряване на значителна част от прехраната на човечеството. Тези култури се отглеждат в по-големи количества и са източник на повече хранителна енергия в световен мащаб от всяка друга група земеделски култури, пише zdrave.to.

Но се оказа, че зърнените култури не само насищат организма с полезни микроелементи и витамини, но също така могат да бъдат опасни за здравето.

Лекарите разказаха какво може да доведе до прекомерна консумация на каша от елда. Оказва се, че злоупотребата с елда може да причини редица опасни заболявания, а за някои хора това по принцип е противопоказано.

Посочиха опасностите от популярна зърнена храна

"Най-опасна е елдата за жени, чиято възраст надвишава 40-45 години, тъй като тялото им започва да губи способността бързо да усвоява калций.

А именно, тази зърнена култура забавя още повече този процес, което автоматично класифицира жените във възрастовата група с риск от остеопороза. Освен всичко останало, кашата от елда може да провокира процеса на разпадане на зъбите “, казват лекарите.

Изключителната предпазливост също трябва да се прояви от хора, които страдат от заболявания на стомашно-чревния тракт. Опасността от елда в този случай е, че тя може да причини стомашни спазми и други неприятни последици.

Тези, които страдат от бъбречна недостатъчност, хипертония, стомашна язва или диабет, лекарите препоръчват да ядат каша от елда не повече от 1-2 пъти месечно. Но тези, които очевидно са склонни към алергии, по принцип трябва да забравят за тази зърнена култура.

Според лекарите ако прекалите с консумацията на елда, докато се опитвате да отслабнете, може да бъде се появят странични ефекти като главоболие, апатия, загуба на сила и летаргия.

И все пак, не трябва напълно да се откажете от тази зърнена култура, тъй като този продукт е в състояние да защити организма от развитието на рак.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    23 1 Отговор
    Еми то е ясно че житните са от семейство житни няма да са от семейството на торбестите бозайници!И само да си знаеш те всички житни са зърнести!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бесен Язовец

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ше те научвам и на други рабУти само се отърси от шока!
  • 4 Бесен Язовец

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Знаеш ли какво се сетих за шока пробвай отвара от хвощ но не е от семейство шипкови да знаеш !
  • 5 Нямате ли редактори?!

    16 0 Отговор
    Освен грешката в подзаглавието ("колко и полезни" вместо "колкоТО и полезни"), сте допуснали и една доста по-солидна грешка в словореда, която коренно променя смисъла на изречението. А именно: "Лекарите разказаха КАКВО МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО прекомерна консумация на каша от елда." Може би имате предвид "...ДО КАКВО може да доведе прекомермаТА консумация на...'. Може да се помисли и за редакция на изречението "Тези, които страдат от..., лекарите препоръчват".

    Коментиран от #6, #9

  • 6 P.S.

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Нямате ли редактори?!":

    С "прекомерМата" се има предвид "прекомерНата"
  • 7 А пък аз

    6 2 Отговор
    ще си ям каша от гречка и не ми пука, че щели да ми изпадат зъбите.
    С кастанети съм... А гречката е полезна, защото съдържа желязо, прочиства кръвта, регулира холестерола, помага на стомашно-чревния тракт, съдържа магнезий, необходим за сърдечно-съдовата система... Тези учени току измислят нещо , първо за спанака/ желязо, за яйцата/холестерол/ за маслото /маргарина. Каквото Бог е създал за храна на човека все е полезно. Важно е количеството.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пръв съм у село

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Нямате ли редактори?!":

    Не нямат!....Преназначени са ,като модератори.......От село съм и аз,но съм пръв а те горките,софиянци станаха с тройки по български.......

    Коментиран от #14

  • 10 Старинна песен

    5 1 Отговор
    "Яж мамалига няма да умреш, няма да умреш.... и да ядеш, пак ще умреш".
    Мамалига - качамак, каша от царевично брашно.
  • 11 ази

    1 0 Отговор
    Пък ям(дъвча)жито и то става на дъвка.
  • 12 мъкаааа

    5 0 Отговор
    зърнените култури не само насищат организма с полезни микроелементи и витамини, но също така могат да бъдат опасни за здравето. ВЕЧЕ ВСИЧКИ ХРАНИ СТАНАХА ОПАСНИ ЗА ЗДРАВЕТО. СВЕТОВНОТО ЗАМЪРСЯВАНЕ СЕ ПОКАЗА ЗАД ЪГЪЛА. ГМО,гмо.....
  • 13 баба Даба много слаба

    1 1 Отговор
    Аз елда не ям. Елда ядат руснаците и поляците. Те да му мислят.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Статията е копирана

    1 0 Отговор
    заедно с грешките от zdrave.to. Ако бяхте сложили кавички, можеше да мине за цитат.