Last news in Fakti

21 Май, 2020 19:11 3 350 9

Антарктика ще стане зелена (ВИДЕО)

  • зелена-
  • глобалното затопляне-
  • водорасли-
  • зелен цвят-
  • зелен сняг-
  • цъфтеж на водорасли-
  • антарктика

Части от Антарктическия полуостров ще променят цвета си, заради очаквания "зелен сняг"

Антарктика ще стане зелена (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Части от Антарктическия полуостров ще променят цвета си, тъй като се очаква "зелен сняг", причинен от цъфтящи водорасли, да се разпространи с повишаване на глобалните температури, показва ново изследване.

Въпреки че често се смята за лишена от растения, Антарктика е дом на няколко вида водорасли, които растат върху кишав сняг и изсмукват въглеродния диоксид от въздуха.

Изследователи от университета в Кеймбридж и Британското антарктическо проучване комбинираха сателитни изображения с наземни наблюдения, за да проследят настоящата степен на зелените водорасли в най-безплодния континент в света. Те идентифицираха повече от 1 600 отделни цъфтящи зелени водорасли върху снега на полуострова с обща площ от 1,9 квадратни километра.

Антарктика ще стане зелена (ВИДЕО)

"Въпреки че в световен мащаб числеността им е сравнително малка, в Антарктида, където има толкова малко растения, това количество биомаса е много значимо", заяви Мат Дейви от Департамента за растителни науки в Кеймбридж.

"Много хора смятат, че Антарктида е само сняг и пингвини. В действителност, когато се огледате по периферията, има много растителен живот“, каза той.Антарктика ще стане зелена (ВИДЕО)
Снимка: shutterstock

Екипът изчисли, че водораслите на полуострова в момента абсорбират нива на CO2, еквивалентни на 875 000 средни пътувания с кола. Те откриха също, че по-голямата част от цъфтежа на водораслите е била на 5 километра от колония на пингвини, тъй като екскрементите на птиците са отличен тор.

Полярните райони се затоплят много по-бързо от други части на планетата и екипът прогнозира, че ниско разположените крайбрежни райони на Антарктида скоро ще бъдат без водорасли, тъй като преживяват безснежно лято. Но тази загуба вероятно ще бъде компенсирана от преобладаването на големи цъфтящи водорасли с повишаване на температурите и сняг на по-голяма надморска височина.

"Докато в Антарктида продължава затоплянето на малки ниско разположени острови, в един момент снежните покрития върху тях през лятото ще изчезнат", казва Андрю Грей, водещ автор и изследовател в университета в Кеймбридж и NERC Field Spectroscopy Facility, Единбург.

"Обратно, в северната част на полуострова наблюдаваме някои наистина големи цъфтежи и предполагаме, че е вероятно да видим повече от тях."

Грей обяснява, че „зеленият сняг“ цъфти на по-висока почва и ще "компенсира" ефекта от загубите на водорасли на морско ниво.

Докато повече водорасли означават по-голямо количество CO2, растенията биха могли да окажат малко, но неблагоприятно въздействие върху местното албедо - частта от топлината на Слънцето, която се отразява обратно от земната повърхност. Докато белият сняг отразява 80% от радиацията, която го удря, за зеления сняг тази цифра е по-близо до 45%. Екипът обаче заяви, че намаленото албедо е малко вероятно да повлияе на климата на Антарктида в някакъв смислен мащаб.

„В бъдеще очакваме там да има по-подходящо местообитание и като цяло повече улавяне на въглерод", казват изследователите.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Минчо

    4 3 Отговор
    Стига вече с тези подвеждащи заглавия бе Важно е трафик да има.
  • 2 Лорчето, ценител на хубавото...!

    6 2 Отговор
    Ами тя ще стане още по красива...!
  • 3 има да чакате

    4 0 Отговор
    Това няма да се случи заради полярното течение, което обикаля континента и заради височината от 2000 метра. Пингвините малко ще се окалят. Трябва целият континент да се измести след 50-60 милиона години.
  • 4 Peci kupona

    3 1 Отговор
    Постоянно някакви “недоучени” правят разни разследвания или изследвания и данните от тея извращения показат, че всяка година средните годишни температури се покачват! Поглеждам си сметките за парно и те всяка година се покачват, та започвам да се чудя каква аджеба е тая зависимост!
  • 5 Peci kupona

    3 1 Отговор
    И още една интересна зависимост! Преди 10 години имах точно 0 енергоспестяващи лампи и уреди в дома си и плащах сметка 50-60лв.средно на месец! В днешно време всичките ми уреди и лампи са енергоспестяващи и плащам 80-100лв. средно на месец!

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Здраво мислещ

    3 1 Отговор
    Ами пич,погледни във фактурата ти че плащаш около 100 процента над реалнтата ти сметка само за зелената енергия на някои олигарси из страната ни. И така когато се съгласихте 1 време на зелена енергия с обещания да ни паднат сметките уви вече 10 год поне не е станало а и няма да стане в мангалия.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 покруса

    1 0 Отговор
    Като стане зелена Антарктика, нашите бетонаджии ще идат там за да строят хотели и къщи за всестранни гости.