21 Май, 2020 19:49 3 425 5

„Доктор Google" почти винаги греши

  • google-
  • доктор-
  • киберхондрия-
  • прверка на симптомите-
  • симптоми-
  • хипохондрия-
  • лечение-
  • греши-
  • диагноза-
  • изследване

Това сочат данните от ново изследване

„Доктор Google" почти винаги греши - 1
Снимка: shutterstock

Много хора се обръщат към „Доктор Google", за да диагностицират симптомите си и да потърсят лекарска помощ, но онлайн проверките на симптомите са точни само около една трета от случаите, според ново изследване на университета "Едит Коуън" (ECU), публикувано в Medical Journal of Australia.

Проучването анализира 36 международни мобилни и уеб-базирани сайтове за проверка на симптоми и установи, че те поставят правилната диагноза като първи резултат само в 36% от случаите, а в първите три резултата - в 52% от случаите.

Проучването установи също, че съветите, предоставени за това кога и къде да се потърси медицинска помощ, са точни 49% от случаите.

„Доктор Google" почти винаги греши
Снимка: shutterstock

Изчислено е също, че търсенията, свързани със здравето на Google, възлизат на около 70 000 всяка минута.

Водещият автор и студент в ECU Мишела Хил заявява, че резултатите от проучването им трябва да накарат хората да се замислят.

„Въпреки че може да е изкушаващо да използвате тези инструменти, за да разберете какво може да причинява вашите симптоми, в повечето случаи те са ненадеждни в най-добрия случай и могат да бъдат опасни в най-лошия случай“, отбелязва Хил.

Сайтовете за онлайн проверка на симптомите предлагат на потребителите да изброят своите симптоми, преди да представят възможни диагнози. После дават съвет дали - или колко бързо - потребителят трябва да потърси лекар или да отиде в болница.

Ефектът „киберхондрия“

„Доктор Google" почти винаги греши

Според Хил онлайн проверките на симптомите може да осигурят невярно чувство за сигурност.

"Всички сме били "киберхондрици" и сме търсили в Google при първите признаци на неразположение или главоболие", коментира тя.

„Но реалността налага да се гледа много предпазливо на тези уебсайтове и приложения, тъй като те не разглеждат цялата картина - те не знаят вашата медицинска история или други симптоми.

"Хората, които нямат медицински знания, могат да сметнат, че съветите, които им се дават, са точни или че състоянието им не е сериозно, когато всъшност е такова".

Кога да се ходи на лекар

Изследването установява, че триажните съвети, т.е. кога и къде да се потърси медицинска помощ, дават по-точни резултати, отколкото за диагнозите.

„Ние открихме, че съветите за търсене на медицинска помощ при спешни и неотложни случаи са подходящи около 60% от случаите, но за неспешните случаи спадат до 30 до 40%“, отбелязва Хил.

"Като цяло триажният съвет е сгрешен по отношение на предпазливостта, което в някои отношения е добре, но може да доведе до това, хората да викат бърза помощ, когато не им се налага."

Баланс

Според Хил онлайн проверките на симптомите могат да имат място в съвременната здравна система.

„Тези сайтове не заместват ходенето при лекар, но могат да бъдат полезни при предоставянето на повече информация, след като имате официална диагноза“, обяснява Хил.

„Също така наблюдаваме, че проверката на симптомите има добър ефект, които се използва при сегашната пандемия на COVID-19. Например Националната здравна служба на Обединеното кралство използва тези инструменти за наблюдение на симптомите и потенциалните локации на „горещи точки“ на това заболяване на национална база".

„Доктор Google" почти винаги греши
Снимка: shutterstock

Липса на контрол на качеството

Хил посочва липсата на правителствена регулация и осигуряване на данни като основни проблеми, които стоят зад качеството на онлайн проверките на симптомите.

„Няма реална прозрачност или валидиране около това, как тези сайтове получават своите данни“, коментира тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ишпионина

    4 0 Отговор
    А не доктор.
  • 2 Гошо

    4 0 Отговор
    Е па ако нещо не са доволни от д-р Гугъл да се обърнат към д-р Яхоо
    може и д-р Бг Мама
  • 3 Теменужка

    3 4 Отговор
    По добре Др Гугъл отколкото при некадърен доктор - само ще те погледне и с нулева диагностика или размисъл ще те изпрати с рецепта.
  • 4 плевен

    2 1 Отговор
    Преди доста години Гари Каспаров обясняваше, че компютърът не може да победи шахматист от световна класа. Е, сега дори шампионите не могат да победят най- добрите програми. Същото ще се случи и с Доктор Гугъл. С времето ще доближи стоте процента. Впрочем, процентите му и сега са по- добри от тези на личния ми лекар.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.