22 Май, 2020 16:54 29 748 8

Как да се отървем от ечемик на окото?

  • ечемик-
  • око-
  • възпаление-
  • болест-
  • инфекция-
  • бактерия

Какво ни застрашава от появата на упоритото възпаление?

Как да се отървем от ечемик на окото? - 1
Снимка: Shutterstock

Ечемикът представлява червена подутина, която се образува върху клепача и може да изглежда и да се усеща като голяма пъпка. Тази подутина често е болезнена на пипане и според офталмолога д-р Ейми Лин, се появява на принципа на акнето.

Очният ечемик може да се появи при всеки, но има някои навици, които увеличават риска и правят едни хора по-податливи от други. Ето какво трябва да знаете за състоянието, как се появява и как може да се справим с него.

Какво предизвиква появата на ечемик?

Ечемикът се причинява от заразени мастни жлези в клепачите. По принцип тяхната задача е да предотвратят бързото изпарение на сълзите и изсушаването на очите ви. Тези жлези обаче също могат да се заразят с бактерии. Според офталмолога д-р Тина Синг, има една определена бактерия – Стафилококус ауреус, която може да доведе до инфекция.

Тя добавя, че това е една от най-разпространените бактерии по кожата, клепачите и миглите и може да запуши мастните жлези. Стафилококус ауреус се намира в 20 до 30% от носните кухини на човека без това да му вреди, но той може да се зарази с нея и при докосване на замърсени повърхности.

Бактерията може да се превърне в патоген, когато попадне под кожата и да причини инфекции.

Има няколко основни причини, поради които хората се сдобиват с ечемик на окото:

> Ниска хигиена
Търкането на очите с мръсни ръце е един от основните фактори, които причиняват очен ечемик. „Ние носим много бактерии по ръцете си и те лесно се пренасят върху клепачите“, казва д-р Синг.

Неправилното измиване на контактните лещи също може да доведе до поява на ечемик, тъй като по този начин бактериите са много по-близо до клепачите. Важно е всеки ден да дезинфекцирате лещите си. „Не препоръчвам да спите с лещи, тъй като бактериите обичат влажната и тъмна среда“, добавя д-р Синг.

> Хлор или пот
Д-р Синг казва, че след като излезете от плувен басейн, задължително трябва да изплакнете очите си, тъй като има бактерии, устойчиви на хлор, които могат да причинят инфекции.

Ако тренирате усилено във фитнеса, след това трябва добре да измиете клепачите си, защото потта може да запуши мастните жлези на клепача и това също да доведе до инфекции.

> Грим
Удължаването на миглите привлича доста мръсотия и бактерии, които могат да запушат мастните жлези. Същото важи и за грима, който може да предизвика инфекция на клепача и да причини появата на ечемик. Експерти съветват да сменяте очния си грим на всеки шест месеца, за да се избегне зараждането на бактерии.

Как да се справим с очния ечемик?

„Някои хора са по-склонни към поява на ечемик от други“, казва д-р Лин пред „Insider“. Освен че се свързва с лоша хигиена, състоянието може да се предизвика и от медицински фактори. Сред тях е блефаритът, който причинява възпаление на клепачите и често може да доведе до чувствителност към светлина, зачервяване на окото и глождене.

Ако сте страдали доста пъти от очен ечемик и той продължава да се появява, може да помислите за лечението му с антибиотичен мехлем, капки за очи, хапчета или стероидна инжекция.

За да предотвратите появата на ечемик, на първо място, трябва да прилагате строга лична хигиена. Според д-р Синг, измиването на цялото ви лице не е достатъчно. Вместо това трябва да насочите вниманието си към клепачите и да ги почиствате много внимателно всеки ден.

Експертът препоръчва да измивате клепачите си с бебешки шампоан и топла вода. Според офталмолози, най-добрият начин да се отървете от ечемик е с топли компреси на клепачите. „Топлината може да накара мастните жлези да се отпушат“, казва д-р Ейми Лин пред „Insider“.

Ето как да си направите топъл компрес:
Вземете чиста кърпа и я натопете в топла вода. Изстискайте я добре, за да не капе.

Поставете я върху клепача си за около 10-15 минути. Ако кърпата изстине, повторете първа стъпка.

Правете това около 3-5 пъти на ден.

Д-р Лин казва, че не трябва да се опитвате да изстискате ечемика. „Това само ще накара инфекцията да се влоши“. Тя добавя, че е добре да оставите подутината сама да се прибере, което става за 1-2 седмици. За да ускорите излекуването, трябва да използвате топъл компрес. Ако ечемикът причинява проблеми със зрението ви, задължително посетете офталмолог, който да ви предпише подходящо лечение.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чернобил онлайн

    4 1 Отговор
    с жито ...
  • 2 Шпек Салам Народен

    4 1 Отговор
    Почукваш го с нокът( пръст),още докато усетиш,че се появява.Три-четири почуквания няколко пъти дневно,в повечето случаи помага

    Коментиран от #6, #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 доктУра

    1 5 Отговор
    кат го изцъркаш с нокЯт
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 доктор Ох Боли

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Шпек Салам Народен":

    Може и с тояга зад врата.Гаранция 100% . А иначе ,вижте си кръвната захар.Повишаването и ,както и недобре контролиран диабет,понижава устойчиваста на организма към инфекций,особено стафилококови.Чести рецидиви от ,,ечемици,, са маркер за недобър контрол на съществуващ диабет.
  • 7 диди

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Шпек Салам Народен":

    Не почукване а бая чаткане трябва - както се проверяват дини дали са узрели, но по-силничко. Помага.
  • 8 Мирена

    2 1 Отговор
    Баба ми казва че ечемик се лекува когато го разтрием със злато.