25 Май, 2020 23:50 1 568 9

Как да се погрижим за кожата след изолацията

  • слънцезащита-
  • кожа-
  • изолация

Задължително ексфолиране, хидратация и слънцезащита

Как да се погрижим за кожата след изолацията - 1
Снимка: Shutterstock

Извънредното положение, което ни принуди да стоим повече от два месеца вкъщи и завръщането към обичайния живот от една страна и затоплянето на времето от друга повлияват върху състоянието на кожата ни. Какви грижи да полагаме за нея след изолацията и на прага на лятото разяснява дерматологът от столичната клиника Jewel Skin д-р Бан Камуна:

През лятото топлината в комбинация с UVB и UVA лъчите уврежда и дехидратира кожата. Замърсената околната среда повишива активността на мастните жлези и води до разширени пори, запушаване с мазнини и бактерии, причинявайки акне, пъпки и петна по кожата. Това прави мазната кожа да изглежда по-мазна, а сухата кожа - груба и с петна.

Как да се погрижим за кожата след изолацията
Снимка: Shutterstock

Измиване

Заради топлото време, препоръчвам да се спрете на по-леки почистващии продукти. За суха кожа, използвайте почистващ продукт без пяна. За комбинирана кожа, леко по-киселинен продукт ще ви помогне да контролирате блясъка и потта по-ефективно. За да се предотврати прекомерното изсушаване на кожата и сърбежа по нея, душовете да са кратки, около пет минути, и с хладна вода.

Как да се погрижим за кожата след изолацията
Снимка: Shutterstock

Ексфолиране

Ексфолиацията е ключът към по-светла и гладка кожа. Лек ексфолиант два пъти седмично премахва мъртвите клетки и разкрива по-свеж слой от кожата. Това намаля появата на акне, изглажда цялостната текстура на кожата ви и позволява по-добро абсорбиране на продукти за грижа за кожата, като овлажнители и слънцезащитни кремове.

Търсете продукти със соли, захари или ензимни ексфолианти с плодови киселини, като папая, тиква или ананас. Те са по-нежни към кожата, особено когато е често изложена на силни ултравиолетови (UV) лъчи.

Четки и полиращи кърпи предлагат лесен начин за изглаждане на грапави петна. Въртящите се почистващи четки и микродермабразионните комплекти действат чрез физическо премахване на мъртвите кожни клетки.

Независимо дали имате чувствителна, суха или мазна кожа, използвайте ексфолиант за тяло, който е направен от естествено срещащи се съставки, като овесени ядки, морска сол, кафява захар, зехтин или кокосово масло, за да избегнете раздразнена кожа.

Как да се погрижим за кожата след изолацията
Снимка: Shutterstock

Слънцезащита

Слънцезащитен крем трябва да се използва целогодишно, но особено през пролетните и летните месеци. Изберете такъв, който има широк ултравиолетов спектър (между 30-50 SPF и предпазва срещу UVA и UVB лъчи). Използването на слънцезащитен крем с висок SPF може да намали натрупването на хронично UV увреждане, което е свързано със стареене и рак на кожата. Случайното излагане на слънце, дори само за 10 до 15 минути на ден, може да причини значително слънчево увреждане, ускорено фотостареене, хиперпигментация и бръчки.

Приемането на витамин В3 дневно, подобрява имунитета на кожата срещу рак. Също така, консумирането на варени домати, богати на антиоксидантът ликопен, помага в борбата с ефектите на UV лъчите, като зачервяване, подуване и мехури от слънчево изгаряне.

Антиоксиданти

Антиоксидантите засилват производството на колаген и премахват вредните свободни радикали, за да предотвратят увреждането на кожата и свеждат до минимум появата на тъмните петна. Редовното използване на богата на антиоксиданти маска или серум, хидратира кожата ви и я предпазва от замърсители от околната среда. Нанасянето на антиоксидантен серум като витамин С сутрин, след почистване на лицето и преди нанасянето на слънцезащитен крем, помага за укрепването на кожната бариера.

Не забравяйте, че можете да включите антиоксиданти в режима си за хранене. Запасете се с цитрусови плодове, зелени и листни зеленчуци, зелен чай, ядки и пълнозърнести храни, за да имате по-млада кожа.

Хидратиране

Хидратацията винаги е важна за нашата кожа, но още повече през лятото. Овлажнителите възстановяват роговия слой, най-външния ви слой на кожата, който предпазва от вредни замърсители и химикали и предотвратява по-нататъчно дразнене или сухота. Придържайте се към по-леки кремове и серуми през пролетта и лятото, за да поддържате кожата си еластична и здрава, без да я запушвате с повече мазнина. Потърсете продукти съдържащи хидратиращи съставки, като хиалуронова киселина и инвестирайте в добра хидратираща маска, за да поправите, рехидратирате и успокоите кожата си.

Водата е най-важната съставка в здравата кожна тъкан. Не забравяйте да носите със себе си бутилка вода и да пиете минимум осем чаши вода на ден. Необходимото количество вода за тялото е 30 ml / kg телесно тегло. Така че, ако теглото ви е 70 кг, имате нужда от 2100 мл вода дневно.

Как да се погрижим за кожата след изолацията

Гримове

Винаги проверявайте сроковете на годност и заменяйте артикулите след няколко години. Запомнете това правило: всичко, което нанасяте близо до устните или очите, трябва да се изхвърля след година. През топлите дни носете минимално количество грим, който да е не-комедогенен. Преминаването към по-леки продукти с SPF, като CC крем, BB крем, праймер без мазнини или минерална пудра, ще балансира допълнителното производство на мазнини през топлите месеци и ще остави кожата ви да изглежда по-здрава. За да предпазите устните си винаги използвайте гланц или балсам със SPF 15, за по-свежи устни. Смяната на вашите продукти за отстраняване на грим от кремова основа към по-лек вариант като мицеларна вода, ще ви кара да се чувствате много по-освежени през топлите месеци.

Специфични зони

Околоочният контур

Кожата около очите ви е много по-тънка и деликатна в сравнение с останалата част от лицето. Изберете добър подочен гел, който съдържа хиалуронова киселина, екстракт краставици или дори мед. Тези съставки поддържат кожата около очите хидратирана и предотвратяват образуването на бръчки. Очният грим е нещо, което трябва да се избягва през лятото.

Краката

Ексфолирайте кожата на краката си редовно. Използвайте овлажнител и слънцезащитен крем на краката си, ако планирате да носите отворени обувки.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    0 1 Отговор
    Грижата за кожата идва основно от храната,която се приема...само естествени мазнини,животински и растителни,вода...въглехидрати ограничени на минимум(20 гр. на ден)...И кожата ви ще е гладка :)
  • 2 Рошко

    0 1 Отговор
    На мажете се с оръжейна смазка, мн помага подмладяване с 20 години
  • 3 Lost in translation - За грамотността...

    0 0 Отговор
    ...запетайките
    В първото изречение са пропуснати между 3 и 5 запетайки. ;-) В стил "политик".
  • 4 asd

    0 0 Отговор
    Хахахахахаха! Вече и лекари няма а?
    д-р Бан Камуна ... Ами така де, няма ви и в статистиката за износ в Германия... Rumänien (4433), Syrien (4486) Griechenland (2811), Russland (2321) und Österreich (2381).

    Ха сега се грижете за кожата, че за вирусите ще има да чакате...

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 хоминид

    0 0 Отговор
    Най-добре е да си намажете кожата с онова,дето е от цикъла на мъжете. Бялото,дето пръска. Сериозно-има много полезни вещества за вашата женска кожа.
  • 7 Мануил

    0 0 Отговор
    Пише се "БИОЛОГИЧНО-АКТИВНИ" ВЕЩЕСТВА,гражданино!
  • 8 Lost in translation

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "asd":

    ... България (1693). От същата статистика за 2019.
  • 9 Next

    1 0 Отговор
    А как да не пишем тъпотии след изолация?