Last news in Fakti

26 Май, 2020 12:50 5 571 11

Как можем да се предпазим от ухапвания от комари?

  • комари-
  • ухапване-
  • предпазим-
  • насекоми-
  • кръвосмучещи

Досадните кръвосмучещи насекоми вече започнаха своите атаки

Как можем да се предпазим от ухапвания от комари? - 1
Снимка: shutterstock

Вярвате или не, комарите имат своето ценно място в природата, тъй като служат за храна на повечето птици, някои бозайници и на известна част от по-големите насекоми. Но, що се отнася до човека, всеобщото мнение е, че това са малки гадинки, създадени, за да ни вбесяват в горещите летни нощи. Затова сме длъжни да намерим начини, с които да се справим с този проблем.

Американският център по контрол и превенция на заразите (CDC) публикува някои ценни съвети, които касаят не само онези от нас, които не възнамеряват това лято да отидат по-далеч от бабината къща, но и всички, които планират да посетят някоя екзотична дестинация, където неудобството от ухапване би могъл да се окаже най-малкият проблем.

Най-ефективната защита безспорно идва от фармацевтичните компании, които през годините са разработили не един от два продукта, отблъскващи комарите. На пазара има десетки репеленти, които, стига да не използваме за пръскане в очите и устата, могат да ни осигурят часове защита дори на открити пространства.

По-конвенционалният начин, датиращ от векове, е просто да покриваме тялото си с дълги дрехи. Не става въпрос за зимно яке и дебел анцуг, а по-скоро за лека памучна тениска с дълги ръкави и панталон от изкуствена материя за предпочитане с ластичен край на крачолите.

Замисляли ли сте се да оборудвате прозорците с преградна мрежа? Ако не сте, сега е времето, защото никой не би искал да спи на затворено, когато температурата на нощния въздух надвишава 27-28°C. Инсталирането на гъста мрежа няма да ви коства особено много, но със сигурност ще ви гарантира спокоен сън, пък било то и на примамлива светната нощна лампа.

Ако все пак сте решили, че тази година ще ви е доста по-изгодно да посетите някоя екзотична туристическа дестинация, не пренебрегвайки ценното време за проучване на средата, в която ще се озовете. Комарите са известни с това, че пренасят различни вируси и бактерии по кръвен път.

Например, решавате да посетите Мексико, за да се срещнете с една напълно непозната за европейците култура и да посръбвате потна бутилка местна бира. Това удоволствие нерядко върви с не до там приятната Западно нилска треска, която ежегодно върлува в онзи регион по това време на годината. Неприятностите лесно могат да бъдат спестени, ако се консултирате преди това с личния си лекар, за да се ваксинирате своевременно и да приготвите в багажа си някои медикаменти от първа необходимост.

Не забравяйте да обръщате внимание на симптомите, ако все пак вече сте ухапан от комар. Нормално е мястото да се зачерви и да засърби, но не е нормално да получите висока температура, главоболие, мускулни спазми или обриви. В такива случаи най-правилното решение е да се обърнете към лекар, а, ако сте в чужбина, идеята за медицинска застраховка несъмнено е добра.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    5 0 Отговор
    OFF или Аутан! Помагат и срещу кърлежи :)
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Офф

    11 1 Отговор
    Накрая изплю камъчето. За застраховка значи става реч. Щото не разбрах за репелент. Това дълъг ръкав, крачоли..... Хайде холан. И на плажа ли???
  • 4 Пурко

    6 0 Отговор
    Мексико и Нилска треска!? Объркахме малко географията
  • 5 Шпек Салам Народен

    4 0 Отговор
    Тц тц тц...каква полезна статия,дълги крАчоли и гъста мрежа,еййй...! В краен случай джи пи-то.
    Понеже мен всякакви гадинки ме рупат,да ви споделя:Аутан . Ако сте на открито в природата и имате под ръка праханова гъба (лесно се намира по загниваща дървесина), палите я,докато започне да тлее и пуши,отлично средство против комари е и работи часове наред.
  • 6 Чочо

    8 0 Отговор
    Абе вие най некадърните писачи ли наемате,някой с 3 клас ще пише по грамотно
  • 7 трясъ

    5 0 Отговор
    Вярвате или не,човекът служи за храна на повечето комари,преброени по река Дунав.Тези малки гадинки, създадени за да ни вбесяват в горещите летни нощи ,трябва да бъдат унищожени.
  • 8 Въй

    4 0 Отговор
    Къде да я търся тая праханова гъба? В Родопите ли,на някой горски,вековен дъб? Ами ако изскочи някоя баба мецана? Само гъби ще ми са в главата,за комари да не говорим.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 БЕН ГЪЗАРА

    0 0 Отговор
    ДА ВИ ОТКРЕХНА ПРОБВАНО РАБОТИ И БЕЗПЛАТНО КОРИ ОТ ЯЙЦА КЪСАШ ПАЛИШ РАЗХВЪРЛЯШ В ПОСОКИ ОКОЛО СОФРАТА И НЕМАШ ГРИЖИ
  • 11 Баш рибар и ловец

    2 0 Отговор
    Доказано : Дафинов лист се пали и се оставя да пуши .Колкото повече пуши - по добре. Важи само за стаи в къща или апартамент.Руснаците имат една рецепта с ванилин - има я в тубата , но не съм я пробвал.Това лято ще да е !