Last news in Fakti

26 Май, 2020 17:36 6 235 28

Цял живот сме яли сладоледа грешно

  • сладолед-
  • храна-
  • ядене-
  • правилно-
  • лято

Сладоледът не трябва да се яде, докато е още леден

Цял живот сме яли сладоледа грешно - 1
Снимка: Shutterstock

Британски учени съветват как правилно да се яде сладолед, за да се извлече максималното от вкуса и аромата, след като изведоха формула за процеса, съобщават британски медии.

Тъй като формулата за сетивни възприятия (i@-14оC + 1//2S + UDS + 12s) x 2 = MF* не е ясна за лаиците, д-р Сара Кемп я обясни в седем прости стъпки.

Първата е след изваждане от фризера, сладоледът да се остави 15 минути, за да се размекне. Така той достига оптималната температура от минус 14 градуса. След това се гребва малко количество - около половин чаена лъжичка. Сладоледът се поставя така в устата, че да попадне първо върху езика, а там са вкусовите рецептори. Това се постига, като лъжичката се обърне. След това той се придвижва из устата, така че да се усети колко е студен и да се оцени кремообразната му консистенция. Вдишване през устата на този етап разпръсква усещанията до всички рецептори. Сладоледът трябва да остане в устата цели 12 секунди, за да се оцени максимално вкусът му. И този процес трябва да се повтаря с всяка хапка, за да се изгради пълен вкусов профил на сладоледа и усещанията.

"В повечето случаи хората не знаят как да постигнат максимален вкус с различните храни. Когато се опитва сладолед, обръщането на лъжичката в устата гарантира той да попадне върху вкусовите луковици и това почти незабавно увеличава вкуса", казва още д-р Кемп.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    47 1 Отговор
    То затова не се дъвче, а се ближе сладоледа защото е студен, а ингилизите може да си го изпекат и с бекон ако щът!
  • 2 Вероятно

    39 0 Отговор
    Д–р Сара явно не е запозната с "Ближи си сладоледа"
  • 3 Последния софиянец

    22 1 Отговор
    И при ледено, и при горещо вкуса се губи.
  • 4 Мари Попинз

    19 3 Отговор
    А лъжичката предварително загрята на телесна температура в отверстието!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Али Реза Текин

    5 9 Отговор
    Живял съм в Германия и Португалия. Имам къща в село Люляково.
  • 9 123

    31 1 Отговор
    Аз пък си мисля, че с такива научни открития се доказва, че човека отново се запътва към маймунския си произход.

    Коментиран от #16

  • 10 айди

    15 0 Отговор
    Научете се как да го ядете и стига с тия събумни статии!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 супа

    20 1 Отговор
    15 мин. извън хладилника и ще го сърбате с лъжичката ;))) ...научно !
  • 14 човек от народа

    9 1 Отговор
    обичам да ближа фунийката .
  • 15 joro

    15 1 Отговор
    Аман от лаинояди ,които ни учат какво да ядем, как да ятем, какво да пием, как да пием.Само бабички ги гледат на телевизията и обсъждат по седянките.Спрете лаиояди да изплисквате супата.
  • 16 Бачо Киро

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "123":

    При това с пълна сила се е запътил...
  • 17 Ази

    10 0 Отговор
    Го ям без ляп.
  • 18 развеселен

    14 2 Отговор
    Последният сладолед е продаден през 1976 година в картонена кутийка / пломбир / на гарата в Ленинград, където аз го купих и го изядох с най-голям кеф. Днес това, което се продава за сладолед са преработени фекалии с формалдехид, малко полимер, малко гума арабика, малко отработено машинно масло, боя и малко есенция. Това вече е все едно как го ядеш, все едно ще се оригваш на дизел.
  • 19 Цеко сифоня

    14 0 Отговор
    Значи британците не го лижат, ами го смучат. Ми пидьераси, сър.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 дедо Пеньо

    14 1 Отговор
    Събинче, като прочетох подробното описание в статията ти и се възбудих.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 хуйчо

    8 0 Отговор
    Д р .Сара Ближи ЕСКИМОТО на хубавеца
  • 24 ЛеЛински проспект

    10 0 Отговор
    Защо някои хора държат да учат останалите как да правят разни неща налагайки мнението си, под предлог, че било правилно. Няма правилен начин. Всеки да си яде, както на него си му е благо.

    Коментиран от #25

  • 25 Крал Мас

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "ЛеЛински проспект":

    До като има овце, ще има и инфлуенсъри.
  • 26 Един

    3 0 Отговор
    Британски учени ... и яденето на сладолед! Явно за друго не стават!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 д р Врабевски

    2 0 Отговор
    сладоледа трябва да се яде с език а не с уста особено това важи за дамите