Британски учени съветват как правилно да се яде сладолед, за да се извлече максималното от вкуса и аромата, след като изведоха формула за процеса, съобщават британски медии.
Тъй като формулата за сетивни възприятия (i@-14оC + 1//2S + UDS + 12s) x 2 = MF* не е ясна за лаиците, д-р Сара Кемп я обясни в седем прости стъпки.
Първата е след изваждане от фризера, сладоледът да се остави 15 минути, за да се размекне. Така той достига оптималната температура от минус 14 градуса. След това се гребва малко количество - около половин чаена лъжичка. Сладоледът се поставя така в устата, че да попадне първо върху езика, а там са вкусовите рецептори. Това се постига, като лъжичката се обърне. След това той се придвижва из устата, така че да се усети колко е студен и да се оцени кремообразната му консистенция. Вдишване през устата на този етап разпръсква усещанията до всички рецептори. Сладоледът трябва да остане в устата цели 12 секунди, за да се оцени максимално вкусът му. И този процес трябва да се повтаря с всяка хапка, за да се изгради пълен вкусов профил на сладоледа и усещанията.
"В повечето случаи хората не знаят как да постигнат максимален вкус с различните храни. Когато се опитва сладолед, обръщането на лъжичката в устата гарантира той да попадне върху вкусовите луковици и това почти незабавно увеличава вкуса", казва още д-р Кемп.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Бесен Язовец
17:39 26.05.2020
2 Вероятно
17:40 26.05.2020
3 Последния софиянец
17:46 26.05.2020
4 Мари Попинз
17:47 26.05.2020
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Али Реза Текин
17:54 26.05.2020
9 123
Коментиран от #16
18:00 26.05.2020
10 айди
18:00 26.05.2020
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 супа
18:10 26.05.2020
14 човек от народа
18:21 26.05.2020
15 joro
18:41 26.05.2020
16 Бачо Киро
До коментар #9 от "123":
При това с пълна сила се е запътил...18:47 26.05.2020
17 Ази
19:50 26.05.2020
18 развеселен
19:50 26.05.2020
19 Цеко сифоня
19:55 26.05.2020
20 Този коментар е премахнат от модератор.
21 дедо Пеньо
20:02 26.05.2020
22 Този коментар е премахнат от модератор.
23 хуйчо
22:44 26.05.2020
24 ЛеЛински проспект
Коментиран от #25
23:49 26.05.2020
25 Крал Мас
До коментар #24 от "ЛеЛински проспект":
До като има овце, ще има и инфлуенсъри.05:34 27.05.2020
26 Един
08:39 27.05.2020
27 Този коментар е премахнат от модератор.
28 д р Врабевски
22:29 28.05.2020