Last news in Fakti

26 Май, 2020 17:54 4 120 10

Тези храни вредят на мозъка ви

  • храни-
  • мозък-
  • здраве-
  • памет-
  • вредят

Има пряка връзка между редовната консумация на мазнини и повишения риск от нарушения на паметта

Тези храни вредят на мозъка ви - 1
Снимка: shutterstock

Тези, които искат да поддържат мозъка си в активно състояние, както и да се предпазят от ранна деменция, е важно не само постоянно да го упражняват, но и правилно да се хранят. Колкото и да е странно, има доста храни, чиято редовна употреба пречи на това. Проверете дали са в менюто ви и ги изхвърлете възможно най-бързо.

Растителни мазнини

Все още ли пържите в слънчогледово или рапично масло и сигурни ли сте, че те са по-здравословни от маслото? Ето изненада: изследване през 2017 г. потвърди пряката връзка между редовната консумация на мазнини с високо съдържание на омега-6 мастни киселини (слънчогледово или рапично масло) и повишен риск от развитие на нарушения на паметта и болест на Алцхаймер. Подправяйте салатите си със зехтин, а за пърженето е по-добре да използвате животински мазнини.

Храна, пържена във фритюрник

Първо, при това пържене най-вероятно се използва слънчогледово, рапично или кокосово масло. И второ, такава мазна храна води до развитието на възпалителни процеси в мозъка. Искате ли да останете умни и активни по-дълго? Гответе храната си на скара, печете, задушете - но не пържете.

Тези храни вредят на мозъка ви
Снимка: shutterstock

Сладки напитки

Сладко ли е сладкото за мозъка? Не всичко е толкова просто. Редовната употреба на сладки газирани напитки, подсладени сокове и дори редовната консумация на чай със захар може би за кратко повишава енергията ни и мозъчната активност, но трябва да плащате за това с повишен риск от възпалителни процеси. Те от своя страна водят до намаляване на когнитивните функции и дори до деменция. Преди да е станало късно, преминете към чай и кафе без захар.

Риба тон

Рибата тон е шампион сред храните, съдържащи живак. Този елемент е в състояние да се натрупва в човешкото тяло, а увеличените му дози са опасни за здравето на мозъка ни. Изследователи от университета в Южна Флорида (САЩ) откриха, че хората с високи нива на живак в кръвта си, имат 5% по-ниска когнитивна функция на мозъка. Съгласете се, това е неприемливо много.

Тези храни вредят на мозъка ви
Снимка: shutterstock

Алкохол

Според изследователите, няма абсолютно безопасна доза алкохол за здравето. Дори чаша червено вино на седмица може в крайна сметка да се окаже вредна. И, разбира се, определено не трябва да пиете алкохол в големи дози: той е опасен за структурата на мозъка и може да наруши функционирането му, включително необратимо. Колкото повече пием, толкова по-лошо работи мозъкът ни.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ахмето Д

    14 0 Отговор
    Кафа от тъпанари и прости акълодаващи. За преводите с Google няма нужда и да се пише. Айде у лево!
  • 2 А за алкохола не съм

    13 2 Отговор
    Съгласен НЕ..... твърде НЕ
  • 3 Шопо

    15 0 Отговор
    Дедо беше касапин и муаше само тлъсти жмерки ! И си беше наред с главата до последно.
  • 4 Корекция

    10 2 Отговор
    В къщи от изброените, единствено, 'дето ядем нещо пържено и то от време на време. Въпроса е, че упоменатите храни са си вредни като цяло и вредят на организма и обмяната на вещества. Всичко, де що е преработено е такова. Няма, как да се избегне, но е джбре да се намали количеството му.
  • 5 Кокорчо🙄

    9 0 Отговор
    Такива новина вредят повече
  • 6 Pifff

    6 2 Отговор
    То алкохола е една храна
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 КАЗАХ ЧЕ ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ПИЯ АЛКОХОЛ

    6 0 Отговор
    А СЕГА ОТИВАМ ДА ХАПНА ЕДНО ГОЛЯМО УИСКИ....РАБИЙШЛИ...
  • 9 По-вредно

    4 0 Отговор
    от подобни глупости няма.
  • 10 2фсдассф

    0 0 Отговор
    Ей, не се спря "здравната мафия" да пуска лъжи и да си пробутва боклуците, че и вие и пригласяте и подкрепяте.