Last news in Fakti

30 Май, 2020 10:05 6 952 6

Рецепта на деня: Филе от акула с хрупкава коричка

  • риба-
  • акула-
  • хрупкава-
  • сос-
  • какво да сготвя-
  • на фурна

С божествен сметанов сос

Рецепта на деня: Филе от акула с хрупкава коричка - 1
Снимка: Shutterstock

Филе от риба с хрупкава коричка е чудесно ястие, не само защото е много лесно да се приготви, а и защото хрупкавата коричка с пармезан прави рибата безумно вкусна, а лимоново-сметанов дресинг прави вкуса съвършен, пише lunchbox.eu.

Необходими продукти:

400 г филе от акула

3- 4 ч.л. дижонска горчица

Сок от 1 портокал

1 ч.ч. галета (50гр.)

3 с.л. масло

1/2 ч.ч. настърган пармезан

2 с.л. нарязан пресен магданоз

2 с.л. нарязан пресен копър

1/2 ч.л. сол

Черен пипер на вкус

За соса:

2 с.л. масло

1 глава лук нарязан на ситно

1 ч.ч. сухо бяло вино

1½ ч.ч. сметана за готвене

1 с.л. дижонска горчица

2½ с.л. лимонов сок

1/2 ч.л. захар

Начин на приготвяне:

Извадете рибата от хладилника. Сложете я в голяма чиния и полейте отгоре портокаловия сок. Оставете да постои на стайна температура в продължение на 1-2 часа.

Загрейте фурната до 180 °С (вентилатор) или 200 °C без вентилатор.

Сложете галета върху тава за печене, поръсете с олио и печете в продължение на 3 до 5 минути, до златисто кафяво. Извадете и прехвърлете в купа. Добавете маслото и разбъркайте, след което добавете настъргания пармезан и останалите съставки, без горчицата.

Покрийте същата тава с фолио за готвене. Поставете рибата отгоре и намажете с горчицата, с помощта на нож за масло. Само един тънък слой - като за тост. Поставете трохите отгоре и ги притиснете с ръка.

Печете в продължение на 20 минути. Отделете рибата от фолио с нож за масло. Кожата ще се залепи за фолиото. Прехвърлете рибата в чиния за сервиране. Сервирайте с лимоновия сметанов сос.

Сметанов сос:

Разтопете маслото в тенджера на средна висока температура. Добавете лука и задушете в продължение на 2 минути. Добавете виното и оставете да заври. Оставете да ври в продължение на 5 минути или докато се редуцира с ¾.

Намалете силата на котлона до средна степен. Добавете сметаната, захарта, солта и черния пипер. Разбърквайте често. След това добавете лимоновия сок и горчицата. Разбъркайте отново. Оставете да къкри за 2 до 3 минути или докато се сгъсти.

Добавете сол, черен пипер и лимонов сок на вкус.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    0 2 Отговор
    Загрейте фурната до 180 °С (С вентилатор) или 200 °C без вентилатор. И ЗАЩО НА ПО-ВИСОКАТА ТЕМПЕРАТУРА ЩЕ Е БЕЗ ВЕНТИЛАТОР? Нали горещият въздух трябва да се разпространява и температурата във фурната да е равномерна?
  • 2 шуримури

    1 1 Отговор
    Венче,искам да те поръся с шоколадови зрънца!
  • 3 Абсурдистанска реалност.

    4 4 Отговор
    Ама филе от акула ли ?
    Разбира се.
    На фона на останалите без работа благодарение на престъпното правителство и геноцид спрямо бг.данъкоплатец подобна рецепта си е съвсем на мястото.
    Но защо да се ограничаваме само дотук.
    Пуснете някоя рецепта и за ония крабове от по 40€ парчето или пък суши със сурова дива дъгова пастърва или дива норвежка сьомга.
    Абе я направо кило-две японско телешко
    ,,Кобе" на път за детската градина с мазератито.
    'Фърлете,едни 300€ за две кила да има и за после и не се занимавайте с глупости.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Прай тайм.!

    3 0 Отговор
    Първото което ще кажа, акула филе е достъпна храна, всеки ден не се яде, може да си позволи човек понякога, ако няма възможност, евтина цаца а рецептата е прекрасна, дори ми се прияде..!

    Коментиран от #6

  • 6 Съжалввам...!

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Прай тайм.!":

    Праймтайм се пише.! (Скаридките и те са вкусна храна....!)