Last news in Fakti

28 Май, 2020 20:12 2 748 2

Защо не трябва да следвате бившия си в социалните мрежи

  • следене-
  • бивш приятел-
  • социални мрежи-
  • дебнене-
  • съвети

Това е обсебващ и много вреден навик, заявяват психолозите

Защо не трябва да следвате бившия си в социалните мрежи - 1
Снимка: shutterstock

Раздялата с някого винаги е труден и болезнен процес, който често ни води до небрежни дейности, включително следване на социалните мрежи на бившия партньор.

Психолози разкриха защо този навик е вреден и дори опасен. Интернет е предоставил на човечеството много възможности - обучение от разстояние, общуване, нови приятели, работа. Технологичният напредък обаче ни даде и по-голям достъп до информация, която понякога искаме да използваме за други цели, включително шпиониране на бивш партньор.

Повечето мрежови шпиони добре знаят, че това, което правят, е погрешно и че няма нужда от това. Те обаче не могат да направят нищо самостоятелно, тъй като са създали определена зависимост, която им пречи да преодолеят този обсебващ и много вреден навик. Дори фактът, че шпионажът пречи на живота, развитието, времето, не им пречи да имат силно желание да разберат какво се случва в живота на бившия им партньор. Невъзможността да се наруши този навик е една от най-честите причини, поради които жените се консултират с психолог - „интернет наблюдението“ пристрастява, докато чувството за самота намалява, нараства сложността и осъзнаването на собствената им безполезност.

Защо сме привлечени от някого, с когото сме се разделили?

Следенето в социалните медии днес е много често срещан проблем. Според статистиката над 60% от потребителите в интернет се състоят от тези, които следват бившите си партньори, като използват различни платформи. Психолозите отдавна отбелязват, че социалните медии изглежда са създадени специално, за да дадат на хората повече причини за нездравословна конкуренция, завист, и други, по-малко положителни качества. Шпионирането на бившия ви в началото изглежда като напълно несериозен акт, безобиден, от който можете да се откажете всеки момент. Плюс това, изглежда никой не знае за лошия ви навик, но колкото по-дълго трае шпионажът, толкова по-трудно е да се отървете от него.

Наблюдението на социалните медии създава илюзията за реална комуникация, запълвайки празнина, която съществува в почти всеки индивид, който е недоволен от живота си. Най-лошото при този проблем е, че надзорът прави човек още по-изтощен и самотен, по-летаргичен за себе си и за това, което наистина му се случва. Струва му се, че реалността е там - на неговата / нейната страница, а не където всъщност е. Енергията отминава, защото не се изразходва за необходимото и няма начин да се компенсира, защото надзорът обезсърчава всички ползи и желания.

Как завършва всичко?

В най-добрия случай с лечение от психолог, посещение при психиатър и приемане на антидепресанти. Единственият начин да се възстановите сами е да спрете да влизате в профила на бившия си и да направите нещо полезно. И още по-добре - изтрийте профила му веднъж завинаги. Все пак за това се нуждаете от много воля, защото това е борба срещу зависимостта. Лицето ще има желание да актуализира профила, да създаде фалшив профил и да следва отново живота на някой друг. В случай, че не сте сигурни в своите способности, трябва да се консултирате с експерт, който да ви помогне да подходите правилно към проблема и да го решите. Опитът да оправите ситуацията обаче е чудесна първа стъпка по пътя към нов живот, в който няма място за шпиониране на непознати.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бачо Киро

    1 0 Отговор
    Някои следят и бъдещите си, не само бившите. Това вредно ли е? А и как ще цъкат като ходят на тоалетна например, за да информират света за важните събития?
  • 2 Чалгарчето

    1 0 Отговор
    Кви бивши? То пълно с тъпкачи, а тя ще вехне по вече "минат" , източен и проверен. Нещо не вдявам. Нали трябва да се проверят, колкото се може повече мъже, за да разбереш на чии рамене по-добре ти стоят краката.