Last news in Fakti

3 Юни, 2020 12:31 3 926 4

100 грама от тази храна пазят от инфаркт

  • кръвоносна система-
  • сърцето-
  • морска храна-
  • стриди-
  • риба тон-
  • здравословно хранене

Морската храна е изключително полезна за здравето на кръвоносните съдове

100 грама от тази храна пазят от инфаркт - 1
Снимки: Shutterstock

Сърдечният удар е една от причините за най-висока смъртност в световен мащаб. Той се предизвиква поради нарушение на кръвообращението в сърдечните коронарни артерии, които кръвоснабдяват сърдечната стена, доставят кислород, отнемат въглероден диоксид и метаболити в резултат на работата на сърдечния мускул, пише zdrave.to.

Провокиращите състояния за поява на сърдечен инфаркт са напреднала и тежка атеросклероза, която води до образуване на липидни плаки.

Ето защо е важно да се грижим за предотвратяването на това състояние.

Диетата с морска храна ще помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания. Лекарите признаха стридите за най-добрата профилактика на сърдечен удар поради съдържанието на омега-3.100 грама от тази храна пазят от инфаркт

"Полиненаситените мастни киселини предотвратяват образуването на "лош" холестерол. Органичното съединение "запушва" кръвоносните съдове, което причинява образуване на кръвни съсиреци и повишава риска от атеросклероза и сърдечен удар", се казва в доклада.

Според лекарите "лошият" холестерол е основният враг на здраво сърце. А морската храната помага за понижаване на нивото на веществото.

100 грама стриди съдържа 3,3 грама омега-3. Морските дарове осигуряват на човека нужните полиненаситени мастни киселини. Те предпазват кръвоносните съдове от холестерола, за което сърцето ви ще „благодари“ с качествена работа.

Редовната консумация на стриди по 100 грама два пъти седмично предпазва от инфаркт.

Отбелязва се, че тази морска храна е нискокалорична и не води до затлъстяването, което увеличава риска от сърдечен удар.

В допълнение към мекотелите, може да се консумира и риба тон и скумрия. Те също помагат за здравето на кръвоносните съдове.

Омега-3 се съдържа и в зехтина и ленените семена. Полиненаситените киселини се намират в месото на дивите животни, листните зелени зеленчуци и червения боб. Омега-3 от зелето и спанака също попълват резервите на организма.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стриди

    5 0 Отговор
    Яжте богаташите и техните,, подметки,,...!
  • 2 апартаменти и къщи за тъщи

    6 0 Отговор
    Да, някои си хранят кученцата с кюфтенца от сьомга... Обикновено са от управляващата партия...
  • 3 Радо

    1 0 Отговор
    Аз муам филии със свинска мас и компири, и се надявам да стана голям чиляк някой ден!!
  • 4 въпросче

    0 0 Отговор
    Как мислите-дедо и баба с пенсии от 250 лева ще могат ли да си позволят стриди,риба тон и печена скумрия,чиято цена е 17,00 лева на килограм?