1 893 2

Рецепта за вечеря: Сочни картофи с розмарин

Ароматни и приятно меки

Рецепта за вечеря: Сочни картофи с розмарин
Снимкa: Shutterstock

Картофите имат ясно изразен собствен вкус, но всякакви допълнителни ароматни продукти се отразяват чудесно на популярния зеленчук.

Необходими продукти:

1 кг картофи, нарязани на фини кръгчета

100 мл бяло вино

500 мл пилешки бульон

5 стръка розмарин

2 с. л. зехтин

2 глави лук, нарязан на фини полумесеци

50 г масло

сол и шарен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Виното и бульонът се смесват, слагат се на силен огън да заврат и се оставят да врат, докато се редуцират с една трета. Слагат се стръковете розмарин, оставят се да постоят 20 минути и се изваждат.

Зехтинът се сгорещява и в него се слага лукът. Разбърква се на умерен огън 15 минути, докато омекне много добре.

Дъното на тавичка се намазва с масло и отгоре се подреждат ред картофи, слага се ред лук, поръсва се със сол и пипер и така се правят няколко слоя, докато свършат продуктите. Завършва се с картофи и бучици масло.

Заливат се с редуцирания бульон, покриват се с лист хартия за печене и се пекат 50 минути в загрята фурна на 170° С. Намазват се с четка с масло и се запичат под загрят грил още 10 – 15 минути, докато се зачервят.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 Гост

    3 0 Отговор
    Гладен съм кат циганин.
  • 2 Стас

    1 0 Отговор
    Като им сложиш пилешки бульон,сложи им отгоре и пилешка пържола.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.