3 Юни, 2020 18:23 2 869 12

Светът е пред ново масово изчезване на видове

  • животни-
  • животински видове-
  • изчезване-
  • масово изчезване-
  • природа-
  • човешка дейност-
  • застрашени животни

Над 500 вида сухоземни гръбначни животни са на прага на пълно изчезване

Светът е пред ново масово изчезване на видове - 1
Снимка: shutterstock

Над 500 вида сухоземни гръбначни животни са на ръба на изчезване. Причина за шестото най-масово изчезване на животни е пряко свързано с действията на човека и ефектът им върху заобикалящия ни див свят, обясняват учени в нов доклад, поместен в списанието „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

Новите изследвания показват, че скоростта на изчезване на видовете, несъмнено причинена от човешката дейност, се ускорява до неустойчиви нива. Ето защо авторите на изследването се надяват, че като се фокусират върху бозайниците, птиците, земноводните и влечугите, учените, направили изследването, ще успеят да привлекат вниманието на хората и ще ги запознаят с ужасния проблем.

Подкрепата на дърводобива и бракониерството са изтласкали 500 вида бозайници, птици, влечуги и земноводни до критични точки, разкрива проучването, за което съобщава BBC. Видовете изчезват със скорост 100 пъти по-голяма от естествения темп, казват те. Но за разлика от други масови изчезвания, причинени от изригвания на вулкани или удари на астероиди, за това сме виновни само ние.

Ефектът на доминото

Проблемът с масовото измиране засяга 515 гръбначни животни, идентифицирани като „на границата на изчезване“ в проучване, публикувано в понеделник в списание PNAS. Миналата година доклад на ООН установи, че около милион видове са изложени на риск от изчезване през следващите години. И всеки изгубен вид може да създаде ефекта на доминото, който след това ще тласне още повече видове към изчезването им.

„Това, което ще правим, за да се справим с настоящата криза на масово измиране през следващите две десетилетия, ще определи съдбата на милиони други видове“, обяснява екологът Херардо Себайос от Националния автономен университет в Мексико.

"Вече не наблюдаваме загубата на неизвестни видове, от които повечето хора не се интересуват", коментира за Earther Тиера Къри, водещ учен в Центъра за биологично разнообразие, който не е свързан с новото проучване. „Наблюдаваме биологично унищожение“.

Преди 5 години Себайос ръководи проучване, използващо консервативни оценки, за да разкрие несъответствието между обикновените („фонови“) темпове на изчезване на видове и броя на изчезването на видовете, които наблюдаваме днес.

Той установява, че средният процент на изчезване на гръбначни животни (изчезвания на 2 вида бозайници на 10000 вида на всеки 100 години) е драстично по-малък от днешната скорост на изчезване, която е до 100 пъти по-висока през миналия век.

Светът е пред ново масово изчезване на видове
Снимка: shutterstock

Това според екипа несъмнено показва, че в момента протича събитие на масово изчезване по "неоспорими" доказателства, че последните нива на изчезване, сами по себе си безпрецедентни в човешката история, са крайно необичайни в цялата история на Земята.

Сега Себайос и неговите сътрудници се завръщат с друго проучване и новите им прозрения не са по-оптимистични.

Този път изследователите твърдят, че бъдещите темпове на изчезване досега вероятно са били подценени, като бързите темпове на изчезване на гръбначни животни, на които вече сме свидетели, се очаква рязко да се увеличат в бъдеще.

В проучването екипът използва данни от Червения списък на застрашените видове на IUCN и Birdlife International, за да изследва популациите на гръбначни животни, които се считат на ръба на изчезване, загубили по-голямата част от географския си ареал и сега представляват от по-малко от 1000 живи индивиди по целия свят.

Светът е пред ново масово изчезване на видове

Според изследователите 1,7 процента от оценените сухоземни гръбначни животни - общо 515 вида - отговарят на това описание, като около половината имат по-малко от 250 оцелели.

От изследваните 388 вида се справят малко по-добре - с популации между 1000 и 5000 индивида - но екипът обяснява, че 84 % от тези животни живеят в същите региони като тези 515 вида на ръба на изчезване, което предполага, че е вероятно да бъдат изложени към същите заплахи като дестабилизирани екосистеми поради нарушени хранителни вериги, обезлесяване, замърсяване или друг безброй човешко влияние.

„Близките екологични взаимодействия на видове, които са на ръба на изчезването, с голяма вероятност когато изчезнат, ще тласнат други видове към унищожение - изчезването поражда изчезване“, пишат изследователите .

Тези „каскади на изчезвания“, предизвикани от загубата на някои ключови видове в екосистемите, са добре известно явление в екологията. Това означава, че масовото изчезване може да се случи по-рано, отколкото бе предвидено.

Не е късно да забавим това, казват изследователите, ако предприемем действия за облекчаване на човешкия натиск върху биосферата. Това може да бъде чрез прилагане на всеобща забрана за търговия с диви видове, забавяне на обезлесяването и признаване на всички популации под 5 000 животни като критично застрашени.

Каквото и да правим, трябва да осъзнаем, че тук не говорим само за съдбата на животни.

Учените описват кризата на изчезване като екзистенциална заплаха за цивилизацията, заедно с изменението на климата и замърсяването, с които тя е обвързана. Те казват, че имат „моралното задължение“ да привлекат вниманието към загубата на биоразнообразие, което според тях все още се игнорира от повечето хора.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лорчето

    1 28 Отговор
    Носорога няма да ми липсва ,много е голям и може да ме промуши ...!!!

    Коментиран от #3

  • 2 Българите

    18 0 Отговор
    като вид са поставени под системен геноцид и изчезване пред по добрите и платени , удобни цигански избиратели . За съжаление.
  • 3 Носорога

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Лорчето":

    Ще те нося като бръмбар сламка....мечтай си.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Госあ

    9 3 Отговор
    Най фрапантният случай е този с прерийните гълъби, които капиталистите избили в т.нар. сащ. Те били една от най многобройната популация животни,които краварите отстрелвали за да де хранят. Изведнъж изчезнали защото е била необходима определена численост за да съществуват. Другият случай е с птицата с най голям размах на крилете-около 6м, която холандците ликвидирали на един от техните острови.
  • 6 На съсетките с детство и какъв живот

    1 5 Отговор
    Ми прилича тиз тапир...!

    Коментиран от #7, #9, #10

  • 7 Тиз тапир

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "На съсетките с детство и какъв живот":

    Пий си хапчетата и се образовай !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Pokoloko

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "На съсетките с детство и какъв живот":

    съседка се пише с Д не с Т
  • 10 Pokoloko

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "На съсетките с детство и какъв живот":

    съседка се пише с Д не с Т
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.