5 Юни, 2020 12:57 7 344 18

Тази храна е строго забранена на закуска

  • храна-
  • закуска-
  • здравословна храна-
  • живот-
  • здраве-
  • диабет

В закуската не трябва да присъстват много въглехидрати и захар

Тази храна е строго забранена на закуска - 1
Снимка: Shutterstock

Много хора смятат, че за закуска можете да ядете абсолютно всичко, тъй като именно тя е най-важното хранене за деня и не трябва да го пропускаме в никакъв случай. Това обаче се оказа не съвсем така и гастроентеролозите казаха кои храни не трябва да се консумират на закуска, за да не навредим на здравето си, пише zdrave.to.

Лекарите казват, че закуската не трябва да се състои само от зърнени храни и други въглехидрати, защото това е първото хранене, след като човек се е събудил. Лекарите обясниха, че ако редовно ядете въглехидрати на закуска, това може да доведе до диабет, наднормено тегло и разстройство на стомашно-чревния тракт. Ето защо трябва да забравите овесената каша, грис и сладкиши, сладкиши и бял хляб за закуска.

Оказва се, че тези продукти значително повишават нивата на кръвната захар.

А когато глюкозата рязко се повишава, тялото започва интензивно да произвежда инсулин и това води до рязко намаляване на концентрацията на глюкоза, което пък може да доведе до доста опасни състояния.

Първо, човек може да почувства глад и слабост и това се дължи на факта, че в мозъка му липсва захар. В резултат на това човек започва да се храни по-често и повече. И в резултат това води до въглехидратна зависимост.

Подобни промени в организма силно влияят върху работата на панкреаса, така че човек започва да наддава на тегло, тъй като излишната глюкоза в тялото започва да се превръща в мастни натрупвания. Панкреатичната недостатъчност може също да доведе до развитие на диабет тип 2.

Лекарите препоръчват да си направите закуска, така че да съдържа протеини, мазнини и фибри. И ако след закуска човек иска да спи, това е ясен знак, че тялото е наситено с въглехидрати.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    12 1 Отговор
    Кажете какво да ям за да доживея до 100 и това е :D
  • 2 Йозеф

    9 1 Отговор
    От кого е забранена?

    Коментиран от #17

  • 3 Йозеф

    4 1 Отговор
    От кого е забранена?
  • 4 Поредните глупости😂😂😂

    15 1 Отговор
    Целящи да ни разболеят и умрем че сички по веригата да грабят пари покраи това
  • 5 инж технолог по хранене

    14 2 Отговор
    "Лекарите препоръчват да си направите закуска, така че да съдържа протеини, мазнини и фибри." От кога лекарите взеха да разбират от човешко хранене,та взеха мощно да се произнасят?! Да си направим закуска, такава ,че да съдържа протеини, мазнини и фибри. Протеини,мазнини и фибри съдържат саламите,кебапчетата и кюфтаците. На закуска ли да ги ядем? Нека лекарите да си гледат пациентите и медицинските сестри ,и много да не се бъркат в човешкото хранене. На общи приказки сме се наслушали.
  • 6 лют пипер

    7 1 Отговор
    Е ли възможно лекарите да правят скенери,прегледи,кардиограми,да израждат бебета,да правят оперативни намеси,да пишат рецепти и да не казват какво да ядем или да не ядем на закуска?! Дръжте си стетоскопите и спринцовките,носете си маските и тихо.
  • 7 Пък аз съм на диета

    9 1 Отговор
    Пък аз съм на диета! Първо почнах с една, обаче изпитвах голям глад, и бях много лют! Сега карам пет различни диети заедно, и съм много доволен!

    Коментиран от #8

  • 8 Диетика

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пък аз съм на диета":

    Пък аз рекох, че почваш от една малка и стигаш до пет за отскок
  • 9 Летто

    2 1 Отговор
    Интервалното гладуване лекува Инсулиновата Резистентност -която омазнява черния дроб до цироза и без алкохол и води до диабет 2 до всички останали болести .
    Имате ли изпъкнал корем -това е инсулинова резистентност която води изброените смърноносни болести.

    Коментиран от #12

  • 10 Ооо

    8 0 Отговор
    Как да овладеете инсулиновата резистентноси и изчистите тялото и дробът си от мазнините ?
    Спирате въглеродната храна..сладко-картофи -тестяно рязко -до НУЛА !
    Без газирано и сладки плодове .НУЛА ЗАХАР ! Пропускате колкото можете закуската сутрин . Ядете до насита мазно месо ,авокато ,масло ,зеленчук ,бобови ,просо но НУЛА Въглехидрати. Инсулина пада и така го държите с безвъглехидратна диета на ниско ниво. Така клетките преборват резистентноста си към него и започват да му реагират дори и да е нисичък. Когато свикнат клетките да реагират на инсулина когато е много малко то той ги задоволява на това си ниво и диабет -2 ИЗЧЕЗВА .Ниският но достатъчен инсулин поддържа ниско омазняване в тялото защото ТОЙ ОПРЕДЕЛЯ ЗАПАСЯВАНЕТО С МАЗНИНИ.
  • 11 Да ям или да не ям

    3 3 Отговор
    Дядо ми беше столетник. Никога не закусваше с друго, освен хляб и чаша мляко. Ядеше много рядко месо. Всеки ден по 2 чаши вино, не познаваше стреса и мързела. Беше слаб и жилав като каиш. На 90 косеше и жънеше и ходеше в планината по 10- 15км.

    Коментиран от #15

  • 12 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Летто":

    Аре циба с това ,,интервално гладуване,, по голяма измислица няма.Ще ми ,,вечеряш,, в 16 часа и ще закусваш на другия ден в 10. Ако работиш,,нощна смяна? Писна ми от ,разбирачи,, в тоя форум . Всеки втори ,,доктор,, с титла изказва мнения за лекарства,болести, COVID 19 , правилно хранене. Няма ли работа за вас , ,,специалисти,,?
  • 13 Синдикат на Ало Измамниците

    6 2 Отговор
    Един познат казва така....... "Без цигари и алкохол, ще съм най-здравия труп в гробищата"!
    Яж пий и си носи новите дрехи са казали хората. Изводите си ги правете сами.

    Коментиран от #16

  • 14 Ооо

    5 0 Отговор
    Когато не ядете въглероди и инсулина е закотвен ниско АВТОМАТИЧНО СПАДА И АПЕТИТА за -два -три дена можете да правите след сън вече първото си ядене на след вечерята на 12-час после на 16 -час .целта е 16-18 -20 часа интервал . След 16-18-20 час пауза клетките започват да употребяват енергия от личните мастни резерви ! Без спорт и зверски глад . Ниският инсулин убива глада ...и тялото ползва мазните си резерви. НА Храненето се храните със смутита мазно месо протеини,зеленчук и мазнини до ситост така че да издържите 4-6 часа до вечерята . Тя да е толкова сита че сутринта да издържите колкото може повече ..12-16 -18 -20 часа първото ядене .Мжду яденията ПАУЗА _НИЩО -освен -вода ,кафе без захар . Дори постното месо и протеините на прах вдигат инсулина и той спира горенето на собственните мазни резерви . 12-16-18 -20 часа плавно покачваш и не чувстваш глад . НЯМА ВЪГЛЕРОДИ -НЯМА ГЛАД -Тялото гори само своите си мазнини след 12 часа глад и така колкото по -дълго издържите до 18-20 часа толкова повече се употребява мастната ви резерва . Инсулина е на нула в кръвта и подава само мазнини за горене в клетките ..Едно бомбонче ,мандаринче или бананче и ИНСУЛИНА СКАЧА ДА ПРАЩА Въглихидратите за гориво в клетките и отлага излишъка на мас и лой в тялото. затова 16-18-20 часа -ЧАЙ-БУЛЬОН ,КАФЕ -ВОДА !!! Успех -Лекувайте затлъстяването и инсулинувата резистентност (диабет 2) мазият черен дроб така . Това е метода -друг няма ! ! !

    Коментиран от #18

  • 15 Ооо

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Да ям или да не ям":

    Ама не бил затлъстял с инсулинорезистентност . Не е похапвал на нивата ,бомбонче ,бананче в джоба или шоко десертче ..вафлички ,дюнерчета ,картофки и кроасанчета .Когато си оправиш инулиновата резистентност на клетките и ти ще можеш като дядо си но до тогава -18 часа пауза на вода
  • 16 Ооо

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Синдикат на Ало Измамниците":

    едни ядът и пият стройни а други като свини през -петнадесет минути врът нещо в устата само да си държат инсулина висок и той да слага всяка хапка по ребрата като мас и лой .После казва ама аз малко ям през челия ден ама малко бе..едно нищо ,лимонатка ..бисквитка .
    Каквото хапна се лепи !!!! ИНСУЛИНА ГО ЛЕПИ ! Затуй между яденето само-ВОДА !
  • 17 Бил ГейТс

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Йозеф":

    От СЗО баце
  • 18 Интересно

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ооо":

    аз като тренирам пет дни в седмицата по два часа във фитнеса и правя тренировъчен обем около 25-30 тона при препоръчаното от теб хранене колко дни ще остана жив? Като давате препоръки и пишете глупости не ви ли идва на ум, че хората се различават по пол, възраст, метаболизъм, тип телосложение, конструкция на тялото, генетика, начин на живот и т.н. и т.н.?