Last news in Fakti

5 Юни, 2020 17:32 1 603 0

Нов рекорд на нивата на въглероден диоксид в атмосферата

  • коронавирус-
  • замърсяване-
  • въздух-
  • замърсен въздух-
  • въглеродни емисии-
  • социална изолация-
  • ограничения-
  • качество на въздуха

Нивата на въглеродни емиисии в няколко китайски града се връщат към нивата от 2019 г., а в Шанхай нивата на въглероден диоксид са дори по-лоши от миналата година

Нов рекорд на нивата на въглероден диоксид в атмосферата - 1
Снимка: shutterstock

Пандемия от коронавируса нанесе много щети и  имаше пагубен ефект върху икономиките в световен мащаб. Въпреки това, една от малкото положителни последици от ограниченията за пътуване и спада в индустрията се оказа временното намаляване на замърсяването на въздуха. Резкият спад в нивата на парникови емисии и вредни газове в атмосферата направиха небето по-чисто и по-ясно. Сега обаче, учените отчитат рязък пик в нивата на въглероден диоксид през май, когато ограниченията, наложени заради  COVID-19, започнаха постепенно да отпадат.

Концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата е достигнала ново рекордно равнище през май въпреки намалените емисии заради пандемията от коронавирус, съобщиха в четвъртък изследователи, цитирани от АП.

Нивото на въглеродния диоксид, основния парников газ в Мауна Лоа, Хавай, е било средно 417,1 части на милион през май, когато концентрацията е най-висока, съобщи Националната океанска и атмосферна администрация (НОАА). Това е с 2,4 части повече в сравнение с миналата година.

Въпреки че емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на фосилни горива спаднаха със 17 % през април, това е краткосрочно намаляване. Въглеродният диоксид може да остане в атмосферата с векове, така че краткосрочният спад на емисиите за няколко месеца няма голям ефект върху общата картина, казва Питър Танс от НОАА.

Преки измервания на концентрацията на въглеродния диоксид в атмосферата се провеждат от 1958 г. В момента равнището му е със 100 части на милион по-високо в сравнение с тогава, т.е. нарастването на концентрацията му е с 31 % за 62 години.

 


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА