Last news in Fakti

5 Юни, 2020 18:26 2 149 17

НАСА изстрелва новия марсоход през юли

  • пърсивиърънс-
  • марс-
  • наса-
  • марсоход-
  • изстрелване

Пърсивиърънс ще търси следи от древен живот и ще събира скални и почвени проби от повърхността на червената планета

НАСА изстрелва новия марсоход през юли - 1
Снимка: НАСА

Новият марсоход "Пърсивиърънс" на НАСА ще бъде изстрелян на 17 юли, предаде ДПА, позовавайки се на прессъобщение на американското космическо управление.

Роувърът с тегло 1000 килограма ще бъде изстрелян с ракета-носител "Атлас V" от Кейп Канаверал във Флорида. Марсоходът трябва да кацне на Червената планета през февруари следващата година.

Роботизираният изследовател е петият роувър, който НАСА ще изпрати на Марс след "Соджърнър" (1997), "Спирит" и "Опортюнити" (2004) и "Кюриосити" (2012).

Подобно на предшествениците си, "Пърсивиърънс" получи името си след конкурс, организиран сред ученици. "Кръстник" на роувъра стана Алекс Мейдър от Бърк, щата Вирджиния.

Марсоходът има две основни цели - да търси следи от древен микробен живот и да събере проби. Те ще бъдат херметически запечатани в контейнер във вътрешността му в очакване на бъдеща съвместна марсианска мисия на НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА), която да ги върне на Земята.

"Пърсивиърънс" е с размерите на автомобил (дълъг е три метра и широк 2,7 метра) и подобно на "Кюриосити" разполага с шест колела, позволяващи му да преодолява скали. Марсоходът ще черпи енергия от ядрен миниреактор.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ivan

    9 22 Отговор
    Наса си мисли че има тайни от света ,но в дълбокия нет всичко е описано с факти!!
  • 2 pepy

    34 2 Отговор
    Още вчера имаше прессъобщение от NASA. Писах за това изстрелване в коментарите след една от статиите за SpaceX...
  • 3 Диверсант

    5 33 Отговор
    Откъде ще го изстрелва,?? От Холивуд????
  • 4 Ххх

    5 21 Отговор
    Интересно как са измислили марсоход с ядрен двигател. За да има такъв двигател, предполагам трябва да има реактор. Реактора произвежда топлинна енергия. А тази топлинна енергия как я трансформират в електрическа за захранване на марсохода ? И как ще се осъществява охлаждането на реактора ? Ако на Марс има някаква атмосфера, може би са го измислили. Но съм чувал, че на определени моменти температурата там е много висока. И при тези високи температури как ще охлажда реактор ?
  • 5 Факт

    7 6 Отговор
    Първият луноход в света е руски-17 ноември-1970 година
  • 6 Факт

    7 29 Отговор
    Първият марсоход в света е руски-модел ПрОП-М доставен от междупланетен апарат М-3 през 1971 година.

    Коментиран от #7

  • 7 pepy

    26 5 Отговор

    До коментар #6 от "Факт":

    Доставен и... толкова... Колкото М-1, М-2, толкова и М-3 върши някаква работа... Все пак е доставен... Ура другари!

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Хааха абе пипи

    5 29 Отговор

    До коментар #7 от "pepy":

    Пепчо-мамин..М-3 предава данни почти 2 години.И това през 1971 година..-схващаш ли пепчо-а? Ура сороси-пепчо е наш пепи...

    Коментиран от #11

  • 9 Клип

    5 29 Отговор
    Ще има ново видео от холивуд
  • 10 Borislav Popov

    6 26 Отговор

    До коментар #7 от "pepy":

    Пепита като за 1971г. Марс 2 и 3 са свършили перфектна работа имайки предвид технологиите качеството на камери и обективи и т.н.,а ето конкретно какво са свършили............Марс 2 изпраща информация покриваща периода декември 1971 г. до март 1972 г., въпреки че предаванията продължават до август. Обявено е че Марс 2 и Марс 3 са изпълнявали своите мисии до 22 август 1972 г. Изпратени са общо 60 снимки. На тях се виждат планини с височина до 22 km, атомен водород и кислород в горната атмосфера, температури на повърхността в диапазон -110 °C до +13 °C, атмосферно налягане от порядъка на 0,55 до 0,6 kPa, съдържание на водни изпарения в атмосферата около 5000 пъти по-малко от съдържанието им в атмосферата на Земята, йоносфера започваща от височина от 80 до 110 km и облаци от прашните бури издигащи се на 7 km в атмосферата. Получената информация и снимки правят възможно създаването на релефни карти[2] и предоставят информация за марсианската гравитация и магнитно поле

    Коментиран от #12, #13

  • 11 pepy

    26 5 Отговор

    До коментар #8 от "Хааха абе пипи":

    "... М-3 предава данни почти 2 години..."

    Предава, предава колко да предава... за около 20 сек... Много данни, много нещо... :)
  • 12 pepy

    25 2 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popov":

    В статията и коментарите става въпрос за МАРСОХОДИ, а не за станции /сонди/ в орбита около Марс...

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Borislav Popov

    5 20 Отговор

    До коментар #12 от "pepy":

    Вслучая си прав,но все пак това което си учил за Марс и ВЕНЕРА го занаеш благодарение на руските успехи в космоса,кажи сега кво научи от краварските........безспорно Кюриосити освен качествените снимки кво друго прави,пропускам събирането на камичета в багажното му отделение,с цел някой някога да го прибере и изследва въпросните камичета,снимки и после краварски разказ по картинка,това ров ли е,изкоп ли е,равнина или някогашно море,хахаха

    Коментиран от #16

  • 16 pepy

    22 4 Отговор

    До коментар #15 от "Borislav Popov":

    "... занаеш благодарение на руските успехи в космоса..."

    Никога не съм оспорвал, омаловажавал, подценявал и т.н. СЪВЕТСКИТЕ постижения в Космоса... на РФ /1991 год./ - ДА, тя просто няма такива...

    Все пак СССР = РСФСР + 14 съюзни републики + всички соц. страни... Всички даваха своя принос според възможностите си, беше задължително, престижно и т.н.

    Огромната грешка, която съзнателно се прави е приписването на тези постижения на Русия... Това е просто несериозно, смешно, манипулативно и т.н.
  • 17 12345

    4 5 Отговор
    Значи полета ще трае около 7 месеца. Прекалено е много за човек. Космонавтите стоят на МКС около 4 месеца. По продължително излагане на слънчева радиация не е желателно. Доно да измислят по бързо ракети, защото иначе колонизацията на Марс ще си остане само една мечта.