Last news in Fakti

6 Юни, 2020 16:33 122 871 46

Кой алкохол сваля кръвното и кой го вдига

  • алкохол-
  • кръвно налягане-
  • високо кръвно-
  • ниско кръвно-
  • консумация

Хората, които имат проблеми с кръвното налягане, трябва да са внимателни в избора на алкохолни напитки

Кой алкохол сваля кръвното и кой го вдига - 1
Снимка: Shutterstock

Кой алкохол понижава налягането и кой го повишава? Това е важно е да се знае от тези, които имат каквито и да е проблеми с кръвното налягане. Днес алкохолните напитки са неразделна част от празничната трапеза, пише zdrave.to.

За да може празникът обаче да не доведе до негативни последици, хората, които имат хипотония или хипертония, трябва да бъдат разумни в избора си на алкохол за консумация.

Хората, които страдат от хипотония, трябва внимателно да следят какви алкохолни напитки употребяват, тъй като алкохолът, който се съдържа в такива напитки, влияе съществено върху сърдечно-съдовата система, включително кръвното налягане. 

Хипотоничните пациенти не се препоръчва да пият кисели и/или плодови напитки. Затова тези, които не трябва да понижават налягането си, се съветват да избират напитки, които съдържат голямо количество захар. Сладките алкохолни напитки допринасят за повишено налягане, така че те няма да навредят на хипотониците. Можете също така да пиете силни напитки: коняк, уиски, сладко вино.

Най-често най-опасният фактор за повишаване на кръвното налягане за пациенти с хипертония е употребата на алкохол. Затова при избора на алкохолни напитки пациентите с хипертония трябва да бъдат изключително внимателни.

Особено внимателни при избора на алкохолна напитка трябва да бъде тази, чиято хипертония е причинена от диабет. Пациентите с хипертония трябва да избягват алкохолни напитки с много захар.

Алкохолът сам по себе си допринася за повишаване на кръвното налягане, а в комбинация със захар може да бъде фатална смес за тези с високо кръвно налягане.

Сладкото вино и вермутът значително повишават налягането, така че пациентите с хипертония трябва да се откажат от консумацията им. Също така, бирата в комбинация с нещо солено може да не окаже най-добрия ефект върху здравето на хипертоникът.

Силните алкохолни напитки като коняк или уиски също значително повишават кръвното налягане. Особено тези напитки трябва да се забранят на тези, които имат други проблеми на сърдечно-съдовата система.

Нежеланото повишаване или понижаване на кръвното налягане може да показва сериозни здравословни проблеми. Затова тези, които страдат от хипертония или хипотония, трябва да установят причината за това явление и да запомнят какво не трябва да се прави, за да се предпазят от евентуални скокове на кръвното.

Пациентите с хипертония трябва на първо място да избягват употребата на напитки, които повишават кръвното налягане: кафе, сладък алкохол, енергийни напитки и др.

Врагът на хипертонията е високата температура, така че пребиваването на слънце, в баня и задушни помещения може да повлияе неблагоприятно на здравето им. Също така пациентите с хипертония трябва да следят физическата си активност, защото това се отразява на работата на сърцето и цялата сърдечно-съдова система.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 146 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    67 18 Отговор
    Кисело зеле с червено вино е класика!

    Коментиран от #5, #7, #19

  • 2 психо

    107 5 Отговор
    ракията къде е?

    Коментиран от #6, #30

  • 3 Мили дебили

    86 6 Отговор
    Който пие, точно от вас ще чака съвет!
  • 4 MGewehr

    25 14 Отговор
    Чист спирт, чиста работа!
  • 5 гост

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    😂😂😂😂😂😂
  • 6 Сеянин

    79 8 Отговор

    До коментар #2 от "психо":

    Копи - паст от английска статия, затова я няма ракията!
  • 7 Предник

    6 26 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Не, класиката е червено вино с доматен сок!
  • 8 Oбъркан

    55 9 Отговор
    Най-напред пишете,че конякът и ускито свалят кръвното,а след това пищете,че го вдигат...
  • 9 Oбъркан

    34 12 Отговор
    Най-напред пишете,че конякът и ускито свалят кръвното,а след това пищете,че го вдигат...
  • 10 Обикновен овчар

    96 2 Отговор
    Пия си по 200гр.ракия със салатка и люта чушка всеки ден,хапвам стабилно с айрян( домашно мляко) .Сутрин съм свеж и бодър за работа! Проблема не е в употребата а в злоупотребата според мен!
  • 11 Национална лотария

    78 3 Отговор
    Моето кръвно е заковало на 106 на 68 и не мърда от никакви алкохоли и кафета.Само като спортувам се вдига на около 120 горна и туй то.Преди години водех застоял начин на живот,ядях боклуци и напълнях.Кръвното ми започна да минава горната граница от 125 и падаше рязко.Често се препотявах,прилошаваше.Мислех,както повечето си мислят..ми сега какво да ям?Ми то като откажа това или онова живот ли е?Тогава си теглих една дълга майна и скъсах с "любимия" живот на възрастните.Сега спортувам,ям малко,но качествено и като изключим болките по тялото от спорта съм в перфектна форма.На 54 съм правя 100 лицеви 20 набирания 20 коремни и 10 силови на лоста.Давам пример на младите и това ги мотивира,защото са били заблуждавани от своите родители,че възраста имала значение.То има,но когато си сред тях възраста остава на заден план.Слушайте си децата

    Коментиран от #23

  • 12 Мдаа

    46 3 Отговор
    Нещо като нищо. Некаква драсканица без мисъл и смисъл.
  • 13 Plovdiv

    64 8 Отговор
    Врaгът нa хипeртoниятa e виcoкaтa тeмпeрaтурa, тaкa чe прeбивaвaнeтo нa cлънцe, в бaня и зaдушни пoмeщeния мoжe дa пoвлияe нeблaгoприятнo нa здрaвeтo им. ........... След като дълго време се мъчех да схвана смисъла на този израз и не успях, се надявам авторът на статията да ми го разтълкува?!...
  • 14 ТтттТ

    36 8 Отговор
    На мен кръвното ми е в ред-щото пия всичко подред-единя алкохол сваля-другият вдига--а като ги мешам се изравняват...
  • 15 Ха ха

    42 4 Отговор
    Кой пие червено вино с кисело зеле бе криваци ха ха
    За червеното вино са мазните сирена и блажните мръвки питайте дядовците си ако нямате питайте друг възрастен човек да ви каже не се излагайте! Или не пийте червено вино като няма мръвки...

    Коментиран от #26

  • 16 един шофьор

    41 6 Отговор
    Първо се пие 100 гр ракия на екс за да предупредиш организма че следва буря хапваш и продължаваш да пиеш от това пиене дето има най много.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Кисело

    30 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    зеле,ама със свинско...

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 отщя ми се

    20 2 Отговор
    и вермута, и уискито, и коняка като прочетох статията! Добре, че си имам домашна ракийка.
  • 23 Иван

    10 4 Отговор

    До коментар #11 от "Национална лотария":

    Аз преди години имах ниско кръвно и не ядях, поради което бях с тегло 56 килограма при 175 см ръст. Впоследствие станах 110 кг при 180 ръст, а кръвното ми се вдигна на 140 на не знам колко си... Сега съм над 130 кг тежък, мускулест и кръвното ми е 130 на не знам колко си, но почти в нормата. Разликата е точно в алкохола. В началото въобще не пиех, затова кръвното беше ниско. После лочех като смок, затова беше високо. А сега всичко е точно, защото почти не пия. Всичко това обаче не дава отговор защо съм се чувствал винаги доста добре, без прилошавания и без нищо...

    Коментиран от #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 от казана с ракията

    23 4 Отговор
    Толкова големи глупости не бях чел скоро. Пълни простотии! Взели сте го и превели от някое чуждо издание подобно на „Блиц“ в което само датата е вярна, но не винаги...
  • 26 Предник

    7 6 Отговор

    До коментар #15 от "Ха ха":

    Абе този, ти за майтап не си ли чувал? Как се пие червено вино с кисело зеле или доматен сок? Да дам жокер, пробвай червено вино с рязана туршия :)

    Коментиран от #27, #41

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Преник

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "Иван":

    Иван, там е заровено кучето - халкохола! И както храната без хлеб и захар, никви захари!
  • 29 Мичмана

    22 1 Отговор
    С 30- годишен стаж, като хипертоник. Ракията, водката, уискито, джина - понижават кръвното налягане, а червеното вино и коняка го повишават. Червеното вино върви най-добре със свински мръвки и всякакви други цър пър хапки, водката - с леко посолен доматен сок, а ракията- с всичко. Преди предстояща разпивка с питиета от рода на ракия, водка уиски - намалете сутришната доза лекарства ч, понижаващи кръвното.Наздраве !
  • 30 злобар

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "психо":

    Именно тя оправи кръвното на баща ми . От над 200 падна и заспа на 120 до края .

    Коментиран от #36

  • 31 От време оно

    5 0 Отговор
    Само червено вино със свинска пържола !
  • 32 дивака

    4 0 Отговор
    в ЧИРПАН пият водката с шкембе чорба - интересно
  • 33 Мирослав

    5 1 Отговор
    Добре е, когато се пише нещо да се пише от специалисти. А не от прохождащи и невиждащи, които си мислят, че знаят и разбират и който им е дал право да пишат да си вземе поука, защото тук са написани долни лъжи. Да си играете със здравето е ОПАСНО. Най-вече за драскачите.
    Който има проблеми и разум, разбира.
  • 34 БАРС

    2 0 Отговор
    Честно не знам как да вярвам на тая статия но бащта ми е на 88 год.цял живот пиеше почти всеки ден по 25-50 гр.домашна ракия преди ядене а след ядене изпиваше по 1до 2 чаши домашно вино.кръвното му винаги е било 80 на 120 беше стигнал 94 кг при ръст 171 см.Бира може би 3-4 за цяла година.водки уйскита му са непознати и разни газирани напитки само на име .Без месо не сяда на масата.А аз пия всякъкъв алкохол и кока- кола на корем и сега съм хипертоник.
  • 35 До "Авторката"

    4 0 Отговор
    Не мога да повярвам, че някой ти плаща заплата!
  • 36 Обнадежден!

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "злобар":

    .... до КРАЯ?! Края на кое? 😉
  • 37 Ами онзи

    0 0 Отговор
    До мичмана и дивака ...това което сте написали е истината ...вино с кисело зеле...Ами опитайте с кисело мляко ...хахаха...
  • 38 Ами онзи

    0 0 Отговор
    До мичмана и дивака ...това което сте написали е истината ...вино с кисело зеле...Ами опитайте с кисело мляко ...хахаха...
  • 39 Ами онзи

    0 1 Отговор
    До мичмана и дивака ...това което сте написали е истината ...вино с кисело зеле...Ами опитайте с кисело мляко ...хахаха...
  • 40 Ами онзи

    1 0 Отговор
    До мичмана и дивака ...това което сте написали е истината ...вино с кисело зеле...Ами опитайте с кисело мляко ...хахаха...

    Коментиран от #42

  • 41 гледачев

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Предник":

    С рязана не върви, но ако не е рязана много му ходи да знаеш! Абе ти от кой край си? Туршията дали е рязана или не е си е все тая и все е туршия. От де ги измисляте тези глупости не знам. Рязана туршия?!?! Да не искаш да кажеш, че е турска и заради това така да и викат? 😂

    Коментиран от #45

  • 42 гледачев

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "Ами онзи":

    С айран много върви за разредител. Направо е трепач. Като нямам кисело мляко за разредител ползвам армейна чорба. Дори някой път я ползвам за разредител на айрана вместо вода. Бонбон!
  • 43 Ники

    8 0 Отговор
    Топ статия влязох да видя какво мога да пия за да си сваля кръвното ... и познайте .... не разбрах може би нищо .... Тогава какво е това заглавие ?????
  • 44 Неразбрал

    5 0 Отговор
    Та кой алкохол сваля кръвното, че не се разбира от писаното? Излиза, че всеки алкохол повишава кръвното. Тогава да се смени заглавието, че не отговаря на писаното.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Пепита днес сутринта пих хапче и ме стег

    0 0 Отговор
    Мащерка чай билка си запарих но преди това пих едно уиски вечерта ,че пак ме стегна като менгеме главата ,цял ден не ми беше добре .Довечера ще изпия мащерката за мн болешки но най вече за сън е вземам