Last news in Fakti

12 Юни, 2020 15:26 6 387 6

7 признака, че кръвната ви захар е извън нормата

  • кръв-
  • кръвна захар-
  • диабет-
  • здраве-
  • полезно-
  • здравословно

От изключителна важност за качеството и продължителността на живота ни е да следим нивата на кръвната си захар

7 признака, че кръвната ви захар е извън нормата - 1
Снимка: Shutterstock

Честото уриниране, замъглено зрение, внезапна загуба на тегло и кървене на венците са само част от признаците, че кръвната ви захар е извън контрол и сте изложени на висок риск от диабет тип 2.

Според MedikForum.ru, най-сериозните последици от колебанията на кръвната захар са по-висок риск от проблеми със здравето, свързани с диабет, като инсулт, сърдечни заболявания, увреждане на нервите (невропатия). Затова е важно да разпознаете признаците, че кръвната ви захар е извън контрол и е твърде висока. Лекарите съветват да обърнете внимание на следните промени.

1. Ако пиете вода и уринирате повече от обикновено

Този общ признак на твърде много кръвна захар е лесно да не се забележи през лятото, когато жегата ви кара да пиете повече течности по естествен път. Забелязвате ли други симптоми, сигнализиращи за колебания на захарта? Запитайте се, когато искате да пиете отново.

2. Отслабване въпреки повишения апетит

Много хора с повишаване на кръвната захар изпитват глад по-често от обикновено и започват да се хранят повече, докато отслабват. Това се дължи на метаболитни нарушения: тялото спира да получава нужното количество енергия от глюкозата и започва да я получава от мускулите и мазнините.

3. Постоянна умора

Когато тялото не обработва правилно инсулина или не произвежда достатъчно хормон, захарта остава в кръвта и не влиза в клетките, което ги лишава от енергия.

4. Замъглено виждане 

Повишената кръвна захар може да набъбне лещите в окото поради изтичане на течност. Това променя формата на лещата, прави неспособна да се фокусира правилно и причинява замъглено зрение.

5. Изтръпване на ръцете или краката

Не добре следената кръвна захар допринася за увреждане на нервите. Някои хора поради това изпитват не само изтръпване, но и болка в крайниците.

6. Възпаление, сухота, други кожни промени

Тъмни, кадифени петна могат да се появят на гърба на шията, ръцете, подмишниците, области с кожни гънки. Възможни са също така мехури, инфекции, сухота, сърбеж, промяна в цвета и други нарушения на кожата. Ако тези промени се развият, не преминават, трябва да поговорите с Вашия лекар.

7. Подути или кървящи венци

Слюнката съдържа глюкоза; и колкото по-голяма е концентрацията ѝ, толкова по-големи могат да бъдат нарушенията на устната кухина. Болестите на венците са особено често срещани сред диабетиците, повишавайки риска от пародонтит, което може да доведе до загуба на зъби, гноене и язви.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 антрашпиц

    7 0 Отговор
    Аз и сега имам парадонтит,уморен съм ,особенно след дълго пиене,замъглено ми е на близко(над 40год.съм).Без изследвания нестава.

    Коментиран от #5

  • 2 Дамз

    2 0 Отговор
    Замаглено виждане често уриниране умора все признаци инза виско кръвно ?
  • 3 конски доктор

    1 0 Отговор
    Веднага лъжичка сол под езика.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Алфа пръч

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "антрашпиц":

    Абе бегай направо за централните кво си губиш времето.
  • 6 локомотива

    1 0 Отговор
    А НЯМА ЛИ ДА Е ПО ЛЕСНО ДА СИ ПРОВЕРЯ ГЛИКИРАНИЯ ХЕМОГЛОБИН